particulier
particulier

Krijg ik belasting terug?

Heb jij een (bij)baan, loop je stage of krijg je een uitkering? Over dit loon of deze uitkering betaal je belasting aan de Nederlandse overheid. Meestal houdt je werkgever of het UWV (de uitkeringsinstantie) dit automatisch in op je loon of uitkering. Een deel van dit geld kun je terugvragen.

Veel jongeren vergeten dit! Tweederde van de mbo-studenten doet namelijk geen belastingaangifte en loopt inkomsten mis. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. Super zonde, want hierdoor kan je gemiddeld 180 euro mislopen!

Direct belasting terugvragen

Belasting terugvragen: Hoeveel krijg ik?

Vaak kun je een deel van de belasting die je betaalt terugvragen. Dit is vooral voor jongeren interessant. Regelmatig betaal je meer belasting dan nodig is. Bijvoorbeeld als er te veel loonheffing is ingehouden. Of als je recht hebt op kortingen of aftrekposten, waar nog geen rekening mee is gehouden.

Je kunt tot 5 jaar terug belastingaangifte doen. Interessant om het even uit te zoeken: wie weet krijg je nog geld terug!

Handig om te weten: loonheffing direct laten uitbetalen
Als scholier verdien je meestal niet veel, daarom hoef je nog geen belasting te betalen. In plaats van dat je de belasting aan het eind van het jaar ontvangt, kun je de belasting bij je loon te laten uitbetalen. Wil je dit? Vul het formulier Opgaaf voor de studenten- en scholierenregeling in en lever het formulier bij je werkgever in. Vul daarnaast ook een loonbelastingverklaring in.

Hoe doe je belastingaangifte?

Kom je in aanmerking voor een teruggave van de Belastingdienst? Op de website van de Belastingdienst staan verschillende situaties en de voorwaarden. Twijfel je of je recht hebt op belastingteruggave dan kun je deze situaties bekijken. Als je werkt, stageloopt of een uitkering ontvangt, kun je eigenlijk altijd wel geld terugkrijgen.

Als er in jouw financiële situatie het afgelopen jaar niets veranderd is, hoeft belastingaangifte niet moeilijk te zijn:

  • Download de app voor Android of IOS
  • Open de app en haal de gegevens op met je DigiD
  • Je ziet dat de meeste gegevens al voor je zijn ingevuld
  • Controleer jouw gegevens goed
  • Klopt alles? Onderteken dan de belastingaangifte

Is er op financieel gebied wel veel gebeurd? Vraag dan gerust hulp aan je ouders of begeleider.

Of neem contact op met ons. Wij helpen je graag verder en brengen je als je dat wilt in contact met hulp uit de buurt.

Moet je belastingaangifte doen?

In de volgende gevallen moet je belastingaangifte doen:

  • Je ontvangt een brief van de belastingdienst waarin staat dat je aangifte moet doen
  • Je ontvangt meer dan €16 terug
  • Je moet meer dan €49 belasting betalen
  • Je maakt gebruik van toeslagen of uitkeringen en hebt vermogen

 

Wanneer belastingteruggave?

Wanneer je belastingaangifte wil doen over 2022, lever deze dan voor 1 mei 2023 in bij de Belastingdienst. Is dit gelukt? Dan ontvang je tot uiterlijk 1 juli een bericht van de Belastingdienst over de belastingteruggave. Na dit bericht zal het geld binnen 5 werkdagen worden uitbetaald. Is het 1 mei geweest? Dan kun je nog steeds belastingaangifte doen, maar ontvang je het geld binnen 3 maanden. Zie je dat je meer dan €49 belasting moet terug betalen? Zorg dan dat je vóór 14 juli 2023 je aangifte verstuurt. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen.

 

 

Belastingdienst betalen en ontvangen

In sommige gevallen (bijvoorbeeld als je een krantenwijk hebt of ZZP’er bent) wordt de belasting niet automatisch ingehouden. Dit inkomen moet je vermelden in je belastingaangifte. Je krijgt dan misschien minder belastinggeld terug bij de belastingteruggave of moet nog belasting betalen.

Uitstel van betaling aanvragen

Kun je op het moment geen belasting terugbetalen? Vraag dan om uitstel of een betalingsregeling. Het is ook mogelijk om het bedrag in maximaal 24 maanden terug te betalen. Als je later betaalt moet je wel een rente betalen. De rente is al verwerkt in het bedrag dat je terugbetaalt.

Voorbeeld
Lisa moet 600 euro zorgtoeslag terugbetalen. Dit lukt haar niet in één keer. Daarom verspreid ze het over 24 maanden. Ze betaalt dan 25 euro per maand (600 euro/24 maanden = 25 euro per maand).

 

Hulp bij belastingaangifte nodig?

Belastingaangifte doen kan lastig zijn. Vind jij het moeilijk of kom je er niet uit? Vraag iemand uit je familie of vriendenkring die hier verstand van heeft om je te helpen. Of neem contact op met een van onze medewerkers via e-mail, telefoon of chat. Zij helpen je graag verder.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.