particulier
particulier

Recht op een WW-uitkering

Ben je je baan kwijt geraakt? Dan heb je recht op een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) bij het UWV: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Met een WW-uitkering krijg je een steuntje in je rug van de overheid, tot je zelf werk hebt gevonden.

WW-uitkering aanvragen

Wanneer je werkloos wordt kan je in sommige gevallen een WW-uitkering aanvragen. De WW-uitkering ontvang je alleen als je in de afgelopen 36 weken minstens 26 weken hebt gewerkt. Dit mag ook een bijbaantje zijn geweest. Daarnaast moet je minimaal 5 uur aan werk verliezen. Ook als je een deel van je baan kwijtraakt heb je recht op een WW-uitkering, maar niet alle jongeren en (bijna) afgestudeerden voldoen aan de voorwaarden.

Je kunt een WW-uitkering aanvragen via de website van het UWV.

WW-uitkering aanvragen

Bijstand aanvragen

Ben je jonger dan 27 jaar en heb je geen recht op een WW-uitkering? Dan kan je een andere vorm van uitkering aanvragen: de bijstand. Voordat je recht hebt op een bijstandsuitkering moet je 4 weken actief op zoek naar werk en je mag een baantje dat je wordt aangeboden niet weigeren. Heb je na deze 4 weken nog steeds geen werk? Dan ontvang je bijstand.

Bijstand aanvragen

Uitkering na studie

Lukt het niet om na het afronden van je studie een baan te vinden? Dan kan een WW-uitkering of bijstandsuitkering een tijdelijke optie zijn.

Voor een WW-uitkering en bijstandsuitkering gelden wel voorwaarden en regels.

Rechten en plichten bijstand

Als je bijstand ontvangt wordt er van je verwacht dat je actief blijft zoeken naar betaald werk. Ook moet je meedoen aan activiteiten die jouw gemeente hiervoor organiseert. Je ontvangt bijstand dus niet zomaar. Op de website van Rijksoverheid lees je meer over de rechten en plichten die je hebt als je bijstand ontvangt.

Let op:
Wanneer je weer werk vindt of op een andere manier geld verdient, moet je dit op tijd doorgeven bij het UWV. Zij trekken dit bedrag dan van jouw bijstand af. Zo voorkom je dat je later een gedeelte van je bijstandsuitkering moet terugbetalen.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.