particulier
particulier

Welke toeslagen heb ik recht op?

Toeslagen en tips hierover

Man met lege zakken die benieuwd is op welke toeslagen hij recht heeft.

In Nederland worden er regelmatig toeslagen toegekend, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je op zoek naar toeslagen omdat je het lastig vindt de eindjes aan elkaar te knopen? Of weet je gewoon niet waar je voor in aanmerking komt?

Lees onderstaande tekst of vraag iemand in je omgeving om hulp als je er zelf niet uitkomt.


Toeslagen in Nederland

 • Zorgtoeslag: Iedere Nederlander met geen of een laag inkomen kan een bijdrage krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering.
 • Huurtoeslag: wanneer de huur hoog is in verhouding tot je inkomen kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Hierbij wordt gekeken naar leeftijd, vermogen en inkomen (van je partner).
 • Kinderopvangtoeslag: Het is mogelijk dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dit is afhankelijk van het aantal kinderen, het type opvang en de hoogte van je inkomen.
 • Kindgebonden budget: hier heb je recht op als je 1 of meer (pleeg/stief) kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. Deze bijdrage is afhankelijk van het aantal kinderen, leeftijd, inkomen en vermogen.

Kijk voor alle informatie over waar jij recht op hebt op de site van de Nibud en voor het aanvragen van toeslagen op Belastingdienst

Tip: Ontvang jij deze toeslagen al of heb je hier geen recht op, en vind je het toch lastig de eindjes aan elkaar te knopen? Doe dan onze test. Deze gratis en anonieme test geeft jou een concreet advies voor jouw situatie.


Belangrijke tips bij toeslagen

 1. Check je toeslagen
  Check regelmatig of je nog recht hebt op de toeslag. Als jij meer bent gaan verdienen, is het goed mogelijk dat je bijvoorbeeld geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Zet het tijdig stop, voordat je onverwachts een groot bedrag terug moet betalen.

 2. Zelf toeslagen aanvragen
  Vraag je toeslagen altijd aan via de Belastingdienst en niet via websites als zorgtoeslag.nl. Via de laatste kost het je namelijk geld en dit is niet nodig!

 3. Wees eerlijk
  Wees bij het aanvragen van toeslagen zorgvuldig en eerlijk in de bedragen die je invult. Een cijfer incorrect invullen, kan voor nare consequenties zorgen.

 4. Terugwerkende kracht
  Had je recht op toeslagen maar kom je er pas later achter? Vaak kan je toeslagen met terugwerkende kracht aanvragen. Let op! Kinderopvangtoeslag kan maar tot 3 maanden met terugwerkende kracht aangevraagd worden.

Ontdek hoe financieel fit jij bent

Tip: Zorg dat je inzicht krijgt in hoeveel je nodig hebt om rond te komen. Houd een boekje bij waarin je jouw inkomsten en uitgaven bijhoudt, of gebruik de app van je online bank. Kom je weleens tekort? Doe dan onze test om te kijken van welke hulp je gebruik kan maken.