particulier
particulier

Toeslagen en tips

In Nederland kan je recht hebben op verschillende toeslagen. Dit verschilt per situatie. Ben je op zoek naar toeslagen omdat je de eindjes lastig aan elkaar kunt knopen? Of weet je gewoon niet waar je voor in aanmerking komt? Wij zetten alle toeslagen voor je op een rijtje.

Wil je direct ontdekken op welke toeslagen jij recht hebt? Maak een proefberekening via de Belastingdienst.

Direct een proefberekening maken

Zorgtoeslag

Iedere Nederlander moet een zorgverzekering afsluiten. De kosten van zo’n zorgverzekering zijn best hoog. Heb je geen of een laag inkomen? Dan kan je zorgtoeslag aanvragen. Je kunt zorgtoeslag aanvragen vanaf 18 jaar. De overheid betaalt jou dan een geldbedrag, zodat je je zorgverzekering kan betalen. Bereken je zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Direct zorgtoeslag aanvragen

Huurtoeslag

Huur je een huis, appartement of woonstudio? Dan heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Dit is vooral voor mensen die niet veel spaargeld of inkomen hebben. Of je recht hebt op huurtoeslag hangt af van je woninghuur, inkomen, leeftijd en woonplaats. Soms heb je ook als student recht op huurtoeslag. Bereken je huurtoeslag door een proefberekening te maken. Of vraag direct huurtoeslag aan.

Direct huurtoeslag aanvragen

Kindgebonden budget

Heb je één of meerdere (stief-/pleeg-)kinderen onder de 18 jaar en geen of een laag inkomen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een kindgebonden budget. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal kinderen, hun leeftijd en je inkomen. Maak een proefberekening om te weten hoeveel kindgebonden budget je kunt krijgen.

Direct kindgebonden budget aanvragen

Kinderopvangtoeslag

Wil je je kind naar een kinderopvang of gastouder brengen? Dan heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen. Maak een proefberekening om te weten hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen.

Alleenstaande ouder toeslagen

Ben je alleenstaande ouder? Dan heb je misschien recht op extra toeslagen. Zo heb jij, net als andere ouders recht op kinderbijslag en kinderopvangtoeslag. Maar krijg je misschien ook belastingkorting of eenoudertoeslag. Of maak een proefberekening en ontdek op welke toeslagen jij recht hebt.

Maak een proefberekening

Energietoeslag

Door de hoge energieprijzen kon je in 2023 ook de energietoeslag krijgen. Dit is een bedrag dat je van de overheid krijgt als vergoeding voor je energiekosten. Huishoudens met een laag inkomen kunnen de energietoeslag aanvragen. Ontdek of jij in aanmerking komt voor de energietoeslag.

Te veel toeslag ontvangen

Soms heb je te veel toeslag ontvangen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld: Je verdient meer geld. Maar je bent dit vergeten door te geven aan de Belastingdienst. Of je woont nu samen met een vriend of vriendin. Jij en je partner zijn nu toeslagpartners. Vanaf dan telt het inkomen van je partner ook mee. De toeslag kan meer of minder worden.

De toeslag die je te veel hebt ontvangen moet je terugbetalen. Dit is erg vervelend. Probeer de volgende keer op tijd je toeslag aan te passen als je inkomen verandert. Zo voorkom je dat je toeslag moet terugbetalen.

Betalingsregeling toeslag

Lukt het niet om je toeslag in een keer terug te betalen? Dan kan je een betalingsregeling krijgen. Lees meer over een betalingsregeling voor het terugbetalen van toeslagen op de website van de Belastingdienst.

Belangrijke tips bij toeslagen

  1. Check je recht op toeslagen
    Check regelmatig of je nog recht hebt op de toeslag via Mijn Toeslagen. Als jij meer bent gaan verdienen, is het goed mogelijk dat je bijvoorbeeld geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Zet de toeslagen op tijd stop, voordat je plotseling een groot bedrag terug moet betalen.
  2. Zelf toeslagen aanvragen
    Vraag je toeslagen altijd aan via de Belastingdienst en niet via andere websites. Dit kost je namelijk geld en dat is niet nodig!
  3. Wees eerlijk
    Wees bij het aanvragen van toeslagen zorgvuldig en eerlijk in de bedragen die je invult. Een cijfer niet juist invullen, kan voor nare gevolgen zorgen.
  4. Terugwerkende kracht
    Had je recht op toeslagen maar kom je er pas later achter? Vaak kan je toeslagen met terugwerkende kracht aanvragen. Let op! Kinderopvangtoeslag kan maar tot 3 maanden met terugwerkende kracht aangevraagd worden.

Welke regelingen en toeslagen kan jij aanvragen?

Doe de check en ontdek of jij geen geld laat liggen.

Start de potjes-check