particulier
particulier

Toeslagen en tips

In Nederland kan je recht hebben op verschillende belastingtoeslagen. Dit verschilt per situatie. Ben je op zoek naar toeslagen omdat je de eindjes lastig aan elkaar kunt knopen? Of weet je gewoon niet waar je voor in aanmerking komt? Wij zetten alle toeslagen voor je op een rijtje.

Wil je direct ontdekken op welke toeslagen jij recht hebt? Maak een proefberekening via de Belastingdienst.

Direct een proefberekening maken

Zorgtoeslag aanvragen

Iedere Nederlander moet een zorgverzekering afsluiten. De kosten van zo’n zorgverzekering zijn best hoog. Heb je geen of een laag inkomen? Dan kan je zorgtoeslag aanvragen. De overheid betaalt jou dan een geldbedrag, zodat je je zorgverzekering kan betalen. Bereken je zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Ga je meer verdienen? Geef dan je nieuwe inkomen zo snel mogelijk door via Mijn Toeslagen. Anders ontvang je teveel zorgtoeslag en moet je dat bedrag later terugbetalen. Lees ook 4 veelgestelde vragen rondom zorgtoeslag terugbetalen.

Direct zorgtoeslag aanvragen

Huurtoeslag

Huur je een huis, appartement of woonstudio? Dan heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Dit is vooral voor mensen die niet veel spaargeld of inkomen hebben. Of je recht hebt op huurtoeslag hangt af van je woninghuur, inkomen, leeftijd en woonplaats. Bereken je huurtoeslag met deze tips of maak een proefberekening om te weten hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen.

Direct huurtoeslag aanvragen

Tip: huurtoeslag met terugwerkende kracht
Wist je dat je huurtoeslag en zorgtoeslag ook met terugwerkende kracht kan aanvragen? Elk jaar kun je tot september huurtoeslag van het vorige jaar aanvragen.

Kindgebonden budget

Heb je één of meerdere (stief-/pleeg-)kinderen onder de 18 jaar en geen of een laag inkomen? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een kindgebonden budget. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal kinderen, hun leeftijd en je inkomen. Maak een proefberekening om te weten hoeveel kindgebonden budget je kunt krijgen.

Direct kindgebonden budget aanvragen

Kinderopvangtoeslag

Wil je je kind naar een kinderopvang of gastouder brengen? Je hebt dan vaak recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen. Maak een proefberekening om te weten hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen.

Je moet de kinderopvangtoeslag zelf aanvragen via Mijn Toeslagen. Doe dit uiterlijk in de eerste drie maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat.

Direct kinderopvangtoeslag aanvragen

Belangrijke tips bij toeslagen

 1. Check je recht op toeslagen
  Check regelmatig of je nog recht hebt op de toeslag. Als jij meer bent gaan verdienen, is het goed mogelijk dat je bijvoorbeeld geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Zet de toeslagen op tijd stop, voordat je plotseling een groot bedrag terug moet betalen.
 2. Zelf toeslagen aanvragen
  Vraag je toeslagen altijd aan via de Belastingdienst en niet via andere websites. Dit kost je namelijk geld en dat is niet nodig!
 3. Wees eerlijk
  Wees bij het aanvragen van toeslagen zorgvuldig en eerlijk in de bedragen die je invult. Een cijfer niet juist invullen, kan voor nare gevolgen zorgen.
 4. Terugwerkende kracht
  Had je recht op toeslagen maar kom je er pas later achter? Vaak kan je toeslagen met terugwerkende kracht aanvragen. Let op! Kinderopvangtoeslag kan maar tot 3 maanden met terugwerkende kracht aangevraagd worden.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.