particulier
particulier

Wat is zorgtoeslag?

Iedereen moet een zorgverzekering afsluiten. De kosten voor een zorgverzekering zijn best hoog. Heb je geen of een laag inkomen? Dan kan je zorgtoeslag aanvragen. Dat betekent dat je een bedrag krijgt van de overheid. Hiermee kan je je zorgverzekering betalen.

Zorgtoeslag aanvragen

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Om zorgtoeslag te ontvangen gelden voorwaarden. We zetten een paar voorwaarden voor je op een rij:

  • Je woont in Nederland
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een zorgverzekering afgesloten
  • Je hebt niet te veel bezit, zoals spaargeld of beleggingen
  • Je inkomen is niet hoger dan €37.496 per jaar.

Lees meer over de voorwaarden voor zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Berekenen zorgtoeslag

Hoeveel zorgtoeslag je krijgt verschilt per persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van je inkomen en of je een partner hebt. Over het algemeen geldt: hoe meer je verdient, hoe lager je zorgtoeslag is.

Ben je benieuwd hoeveel zorgtoeslag je krijgt? Maak dan een proefberekening.

Maak een proefberekening

Maximaal inkomen zorgtoeslag

Je krijgt in Nederland zorgtoeslag als je inkomen niet hoger is dan €37.496 per jaar als je alleen woont. Woon je met je partner? Dan mag jullie inkomen samen niet hoger zijn dan €47.368.

Maak een proefberekening en ontdek of jij recht hebt op zorgtoeslag.

Maak een proefberekening

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

Denk je dat je al eerder recht had op zorgtoeslag, maar heb je dit niet ontvangen? Het is mogelijk om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen. Dat betekent dat je de zorgtoeslag van de afgelopen maanden terugkrijgt.

Tot september van dit jaar kun je zorgtoeslag van het vorige jaar aanvragen. Tot 1 september 2024 kun je dus zorgtoeslag terugvragen van alle maanden van 2023.

Zorgtoeslag aanvragen en 18 jaar

Ben jij 18 of word je bijna 18 jaar? Dan ben je officieel volwassen en moet je onderzoeken welke zorgverzekering bij je past. Waarschijnlijk heb je ook recht op zorgtoeslag. Ontdek hoe je zorgtoeslag aanvraagt als je 18 bent.

Zorgtoeslag stopzetten

Verandert je inkomen? Geef dit zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je zorgtoeslag moet terugbetalen. Pas je inkomen aan via Mijn Toeslagen.

Uitbetaling zorgtoeslag

Zorgtoeslag krijg je meestal op de 20e van elke maand. Net als alle andere toeslagen. De zorgtoeslag ontvang je dus tegelijk met de huurtoeslag, kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Welke regelingen en toeslagen kan jij aanvragen?

Doe de check en ontdek of jij geen geld laat liggen.

Start de potjes-check