particulier
particulier

Beleggen in crypto

Steeds meer jongeren stappen in de wereld van Blockchain, brokers, traden, HODL en Whales. Een extraatje in deze dure tijden is namelijk geen overbodige luxe. Toch zie je je geld liever niet verdampen. Lees in deze blog hoe je casht (of juist crasht) met crypto!

💸 Cash #1 – Beleg geld wat je kunt missen

Bepaal hoeveel geld je kunt beleggen in crypto. Heb je hulp nodig? Vul dit persoonlijke geldplan in en ontdek of beleggen bij je past.

Naar het Geldplan Sparen, aflossen of beleggen

Wist je dat er creatieve manieren zijn om slim geld te sparen? Zo kun je met ‘Pinsparen’ automatisch sparen door pinbedragen af te ronden. Ideaal voor een extra (beleggings)spaarpotje!

💥 Crash #1 – Beleggen met geleend geld

Wil je met crypto veel geld verdienen om je schulden af te lossen? Niet heel verstandig. De cryptomarkt is onvoorspelbaar. Ook met een goed plan kun je jouw inleg verliezen. Heb je geld geïnvesteerd dat je niet kunt missen? Dan blijf je straks achter met een bult schuld.

💸 Cash #2 – Check de facts: wees kritisch

Heb je twijfels met beleggen in crypto? Doe eerst onderzoek voordat je ergens geld in stopt. Vergelijk informatie van verschillende websites en check de risico’s.

Check ook de facts over crypto van Wijzer in Geldzaken.

💥 Crash #2 – Meegaan met de hype

Fraude en oplichting komen veel voor bij crypto. Lijkt een situatie te mooi om waard te zijn? Vaak is het dan ook zo. Neem Pump and dump. Een groep beleggers koopt een munt goedkoop in en hypet deze via verschillende kanalen, zodat mensen massaal instappen. De koers stijgt, maar op het moment dat jij bent ingestapt, verkopen zij hun aandelen. De koers zakt en jij bent in één klap je inleg kwijt!

💸 Cash #3 – Beter voorkomen dan genezen

Bewaar je crypto-sleutels op een veilige plek, bijvoorbeeld op een speciaal apparaatje dat niet op internet is aangesloten. Een voorbeeld hiervan is een hardware wallet. Met dit apparaatje sla jij jouw crypto-sleutels veilig op.

Je kunt dit apparaatje nog steeds kwijtraken. Berg deze daarom goed op en gebruik meerdere wallets om je risico’s te spreiden. Zo verlaag je het risico dat je alles in één keer verliest.

💥 Crash #3 – Je crypto-sleutels laten slingeren

Laat je crypto-sleutels niet slingeren! Dit zijn codes waarmee jij bij je wallet of account komt. Als je deze sleutels kwijtraakt, krijg je ze meestal niet terug. Cryptocurrencies zijn namelijk niet centraal geregeld. Niemand kan je dus helpen je deze kwijtraakt.

💸 Cash #4 – Don’t go broke: kies de juiste broker

Je wilt jouw zuurverdiende geld natuurlijk niet verliezen. Vergelijk daarom verschillende brokers voordat je er één kiest. Zo zorg je dat je een broker kiest die helemaal past bij jouw wensen.

💥 Crash #4 – Alles voor de laagste prijs

Kijk je alleen naar de kosten en niet naar de voorwaarden? Dan kan het zomaar zijn dat jouw inleg niet is beschermd bij risicovolle gebeurtenissen, zoals faillissement. Een situatie die je liever wilt voorkomen.