particulier
particulier

Beleggen in crypto

Heeft investeren in crypto jouw interesse getrokken? Ben jij helemaal op de hoogte van de risico’s die het investeren in cryptomunten met zich meebrengt? En wil jij nu echt graag je eerste cryptomunten aankopen? Dan is het handig om te weten hoe je start met investeren in crypto. Wij leggen het je uit in vier stappen. Met onderstaande stappen bepaal je of en in welke cryptomunten je investeert.

Liever eerst een stapje terug? Lees dan de blog over Investeren in crypto voor beginners. Hierin zetten we alle ins en outs voor je op een rijtje.

Stap 1: Bepaal je doel met beleggen in crypto

Achterhaal voor jezelf waarom je in cryptomunten wilt investeren. Is dat om veel geld te verdienen zodat je je schulden kunt aflossen? Dan hopen we je uit deze droom te helpen, want er zitten hoge risico’s aan investeren in cryptomunten. Zéker als je het geld hard kunt gebruiken. Als je weet waarom je wilt investeren, bepaal dan ook hoeveel geld je kunt en wilt beleggen in crypto. Heb je wat hulp nodig, vul dan dit persoonlijke geldplan in om erachter te komen of beleggen bij je past.

Naar het Geldplan Sparen, aflossen of beleggen

Wil je investeren om er meer over te leren, probeer het dan eerst eens met een kleine investering. Maar investeer nóóit met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Want in het slechtste geval kan morgen alles weg zijn. Ook is het niet verstandig om te lenen voor je investering in crypto. Je weet namelijk niet zeker of je investering meer waard wordt. Het geleende geld moet je altijd terugbetalen, ook als je investering in crypto niet succesvol was. Je blijft dan zitten met een schuld.

Stap 2: Lees je in over crypto

Lees je in over beleggen in crypto. En niet een beetje ook! Hoewel dit artikel een mooi begin is, geeft het je niet veel meer dan wat basiskennis. Lees over de geschiedenis van cryptomunten, over de verschillen tussen munten, lees over de risico’s van cryptomunten en/of ervaringsverhalen. Probeer je ook te verdiepen in het nieuws over crypto om meer gevoel te krijgen bij dit onderwerp. Check bijvoorbeeld ‘Slim in crypto’ van Wijzer in Geldzaken.

Lees alles over crypto

Stap 3: Bepaal in welke cryptomunten jij je geld investeert

Ga na in welke cryptomunten je wilt investeren. Daarvoor is het handig om te bepalen hoe het gevoel van de markt is bij deze munten. Door nieuws te lezen en forums bij te houden krijg je hier een goed beeld bij. Ook de koers van deze munten is van belang: op basis van een koersgeschiedenis proberen veel mensen namelijk een inschatting te maken of de waarde gaat stijgen of dalen.

Stap 4: Op naar de praktijk

Als het goed is weet je inmiddels precies hoeveel geld jij kunt missen om te investeren in crypto. Daarnaast heb je je ingelezen over (de risico’s van) cryptomunten en heb je besloten in welke cryptomunten je wilt investeren. Ben jij nog steeds enthousiast over het investeren in cryptomunten? Dan nu over naar de praktijk!

Crypto kopen via brokers

Cryptomunten koop je via een ‘broker’ of ‘exchange’ en bewaar je in een digitale ‘wallet’. Een ‘broker’ is niets anders dan de plek waar crypto worden gekocht of verkocht. Er zijn veel verschillende brokers, zowel Nederlandse als buitenlandse. Het is handig als je hier goed onderzoek naar doet. Sta daarbij stil bij de volgende vragen: wat zijn de kosten van deze broker? Hoe gebruiksvriendelijk is deze broker? Is er een (Nederlandstalige) helpdesk die je kan helpen? Om een goed beeld te krijgen is het handig om recensies door te lezen. Als je een broker hebt uitgekozen maak je een account aan en stort je geld op dit account. Je kunt daarmee crypto kopen.

Crypto wallet

Crypto bewaar je in je digitale ‘wallet’. Dit is een digitale portemonnee die je beveiligd met een goed wachtwoord. Vaak kun je via de broker ook gelijk een wallet openen. Kan dit niet, dan zijn er platforms waar je speciaal een wallet kunt openen. Zorg ervoor dat je het wachtwoord van je wallet goed bewaard. Anders kun je niet meer bij je cryptomunten.

Twijfels over investeren in crypto?

Dit stappenplan maakt je duidelijk hoe je start met investeren in crypto. Toch kunnen we ons voorstellen dat je vragen hebt. Lees alvast de top 5 risico’s van investeren in crypto. Ben je benieuwd of beleggen goed bij jouw situatie past? Bekijk dan eens de Checklist Beleggen van Wijzer in Geldzaken.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.