particulier
particulier

Sociale druk en sparen

Ervaar jij wel eens sociale druk om geld uit te geven? Misschien ken je dat gevoel dat je liever geen ‘nee’ wilt zeggen, terwijl je eigenlijk geen geld meer wilt uitgeven. Je wordt meegevraagd voor een terrasje, of je vindt dat je een (niet al te karig) verjaardagscadeau voor moet iemand kopen. Het is normaal dat je een ander niet wilt teleurstellen en niks wilt missen, maar je kunt hierbij ook over je eigen grenzen heen gaan.

Geld sparen is op zichzelf een uitdaging, maar het kan extra lastig worden met sociale druk vanuit je omgeving. Maar gezond omgaan met deze druk uit je omgeving kan je leren. Hieronder een aantal tips die je erbij kunnen gaan helpen.

Tip 1: Denk aan je eindbestemming

Hoe concreter jouw spaardoel is, hoe groter het verlangen wordt om dat te realiseren. Spaar je voor een vakantie, een studie, een groot feest of een auto? Beeld je dat dan zo goed mogelijk in. Als je vaker stil staat bij dat concrete einddoel waarvoor je spaart, lukt het waarschijnlijk beter om naar dat doel toe te werken en af en toe daarvoor iets te laten. Als je dit ook deelt met anderen, dan zullen mensen sneller begrijpen dat je niet ‘zomaar’ zuinig bent voor jezelf.

Tip 2: Waarop kun je bezuinigen?

Het hoeft niet zo te zijn dat je niets meer kunt doen met sociale druk. Maar het is wel belangrijk om vaker voor jezelf af te wegen hoe belangrijk iets is voor je. Misschien zijn er dingen die nu geld kosten, maar die weinig bijdragen aan jouw plezier. Valt daarin misschien iets te schrappen? Het is handig om daarbij te kijken naar de uitgaven van de afgelopen periode. De app ‘Grip’ kan je daarbij helpen. Deze app wordt gekoppeld aan jouw bankrekening en kan al jouw uitgaven groeperen, waardoor in één oogopslag duidelijk is waar jij je geld aan uitgeeft.

Of kijk eens naar apps die je helpen om je geld te beheren.

Tip 3: ‘Nee’ is ook een antwoord

‘Nee’ zeggen kan soms verstandig zijn, ook al gaat het tegen je gevoel in. De achterliggende gedachte is vaak dat je bang bent dat je iemand teleurstelt, of dat je bang bent dat je iets mist. Het kan hierbij helpen om ook in je omgeving uit te leggen dat je spaart. Als je vrienden en familie hiervan op de hoogte zijn, dan zullen ze ook meer begrip hebben als je niet met ze mee gaat.

Tip 4: Ga op zoek naar goedkope(re) alternatieven

Het betekent natuurlijk niet altijd dat je een etentje, terrasje of iets anders moet afzeggen om met de sociale druk om te gaan. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Een hapje en drankje in een park kan soms net zo gezellig zijn als in een restaurant. En tegenwoordig heb je handige websites om voor weinig geld leuke dingen te doen, zoals SocialDeal of Vakantieveilingen.

Tip 5: Maak afspraken met jezelf

Maak afspraken met jezelf over waar je je geld wél of juist niet aan uitgeeft. Dit voorkomt dat je in een ‘grijs gebied’ valt waardoor je toch je geld uitgeeft terwijl dat achteraf niet zo handig bleek. Maar beloon jezelf ook af en toe om het leuk en haalbaar te houden. In plaats van dagelijks een vers broodje te kopen kun je het ook beperken tot bijvoorbeeld één vaste dag in de week. Of bij iedere gespaarde € 500 trakteer je jezelf ergens op. Door jezelf te belonen houd je het leuk voor jezelf, waardoor de kans groter is dat je plan ook op langere termijn werkt.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.