particulier
particulier

Risico's van crypto

Wil je investeren in crypto, dan is het handig dat je kennis hebt genomen van de risico’s van crypto. Deze nieuwe vorm van beleggen in digitale munten staat nog redelijk in de kinderschoenen. Niet zo gek dus dat daarmee ook kinderziektes gepaard gaan. Een goede voorbereiding is daarom essentieel: wij nemen je mee in de top vijf risico’s van cryptomunten.

1. Schommelende waarde van crypto

De waarde van cryptomunten verandert snel. Dat komt omdat er geen ‘onderliggende waarde’ is. Als je bijvoorbeeld aandelen koopt dan koop je stukjes van een bedrijf. En bij een obligatie leen je geld uit aan overheid. Bij crypto zit hier niets achter: de markt beslist de prijs en dat is vaak gebaseerd op een bepaald gevoel of vertrouwen. Dat zorgt er ook voor dat de waarde gevoelig is voor nieuws. Als er iets gebeurt (een financiële crisis, een pandemie of politieke besluiten) kan de waarde van een cryptomunt snel stijgen of dalen. In het ergste geval verlies je dan al je geld.

2. Gebrek aan toezicht

Op dit moment is het toezicht vanuit de overheid beperkt als het gaat om beleggen in crypto. We hebben het dan over toezicht vanuit bijvoorbeeld de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

DE AMF beoordeelt:

  • Of bedrijven zich aan wetten en regels houden;
  • De betrouwbaarheid van de mensen achter het bedrijf;
  • Of de bedrijfsvoering betrouwbaar is.

Bij reguliere beleggingsinstellingen is dit dus goed geregeld. Op welke instellingen de AFM toezicht heeft is bepaald in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Bij crypto is dit anders. De meeste dienstverleners die cryptomunten uitgeven hebben geen raakvlakken met de Wft. Het AMF houd dan geen toezicht op hen. Maar mooi nieuws! De Europese Commissie werkt aan een nieuw Europees wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel moet onder andere consumenten en beleggers meer bescherming geven. Cryptodienstverleners mogen dan niet meer zonder vergunning bestaan.

3. Geen vangnet

Als je in Nederland geld spaart, ben je niet direct je spaargeld kwijt als er iets gebeurt met je bank. Je geld wordt beschermd met het ‘depositogarantiestelsel’. Dit betekent dat je tot € 100.000,- verzekerd bent voor je spaargeld. Voor crypto geldt dit niet: als je je geld verliest, ben je direct alles kwijt. Je kunt nergens aankloppen voor hulp. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

4. Crypto is ingewikkeld

Crypto is voor veel mensen ingewikkeld. Dat is ook logisch, want cryptomunten zijn best ongrijpbaar. Doordat we er nog niet overal mee betalen en je het niet kunt ‘vasthouden’ is het lastig voorstellen wat de waarde van crypto is. Als je niet goed weet hoe cryptomunten werken, hoe ze worden gemaakt en wat de gevaren zijn, kan het een risico zijn als je met weinig kennis gaat investeren. Wil je meer weten over crypto? Lees hier dan de basis in de blog Investeren in crypto voor beginners. Daarin helpen we je op weg!

5. Fraude met crypto

Er zijn meer dan 12.000 verschillende cryptomunten en lang niet alle cryptodienstverleners hebben een vergunning. Dat betekent dat cryptodienstverleners er met jouw geld vandoor kunnen gaan. De kans is vrij klein als je in één van de top 50 munten investeert. Maar kies je een onbekende munt dan is het goed om rekening te houden met dit gevaar.

Twijfels over investeren in crypto

Heb je twijfels of investeren in cryptomunten iets voor jou is? Dat begrijpen we. Met deze checklist onderzoek je of beleggen bij je past. Twijfel je alsnog, vertellen we je graag meer over wat je moet weten als je start met investeren in crypto. Denk je dat beleggen in crypto goed bij jou en jouw situatie past? Check dan hoe je investeert in crypto in vier stappen.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.