particulier
particulier

Als beginner investeren in crypto

Investeren in crypto: een veelbesproken onderwerp waar iedereen wel iets van vindt. ‘Daar kun je flink mee verdienen’, ‘dat is enorm veel risico’ of ‘dat is de toekomst’ zijn een greep van zinnen die voorbij komen. Misschien ken je iemand die investeert in crypto en wil je je er zelf ook in verdiepen. Of je hebt geen idee waar we het hier over hebben. In beide gevallen: lees snel verder! Wij vertellen je de basis die je moet weten voordat je als beginner in crypto investeert.

In ieder geval is het belangrijk om slim met je geld om te gaan. Ga dus niet beleggen als je niet voldoende buffer hebt. Voor zowel sparen, aflossen als beleggen geldt dat er voor- en nadelen aan verbonden zitten. Het Geldplan Sparen, aflossen of beleggen van Nibud helpt je om te kiezen.

Crypto voor beginners: wat zijn cryptomunten?

Als we praten over ‘crypto’ hebben we het eigenlijk over cryptomunten, ook wel cryptovaluta of cryptocurrency genoemd. Cryptomunten zijn digitaal geld; je kunt het dus niet vasthouden. Je bewaart ze in een digitale ‘wallet’, dat is een soort portemonnee. Ondanks dat je nog lang niet overal met crypto kunt betalen (voor bijvoorbeeld je huur of de boodschappen) geloven velen dat cryptomunten het toekomstige betaalmiddel gaan worden. Dat omdat crypto verschillende voordelen heeft.

Voordelen van crypto

Crypto kent verschillende voordelen. Wij noemen de drie belangrijkste.

1. Directe transactie

Een transactie met cryptomunten tussen verzender en ontvanger vindt altijd direct plaats. Met ‘normaal’ geld betaal je via je bank, waarvoor je bijvoorbeeld ook een betaalpas hebt en jaarlijks geld betaalt. Bij crypto zit er geen enkele partij tussen.

2. Snel betalen

Cryptomunten zijn altijd online beschikbaar en betalen is direct geregeld: dat is vooral een voordeel bij internationale transacties. Zo hoef je niet uren of zelfs dagen op je geld te wachten.

3. Betrouwbaar betaalmiddel

Crypto’s zijn een erg betrouwbaar betaalmiddel. Alle transacties met cryptomunten zijn transparant maar worden beschermd met het ‘blockchain’ systeem. Om blockchain te begrijpen moeten we je meenemen in een vrij ingewikkeld en technisch verhaal. Het is door de ongrijpbaarheid lastig om te snappen hoe het werkt, maar we doen toch een poging.

Wat is blockchain?

Blockchain is een systeem dat ervoor zorgt dat je veilig en soepel met crypto om kunt gaan. Door dit hulpmiddel is iedere transactie met crypto uniek en beveiligd. Een transactie kan ook nooit ongedaan worden. Er zijn als het ware een heleboel vrijwilligers die transacties direct versleutelen. Zo blijven persoonlijke gegevens verborgen en beveiligd voor bijvoorbeeld hackers.

De risico’s van crypto

Aan cryptomunten zitten ook risico’s. Zo verandert de waarde van crypto vliegensvlug, waardoor je snel geld kunt verliezen. Bovendien is er nog geen goed toezicht op crypto, waardoor je nergens kunt aankloppen als er iets misgaat. Omdat we graag iets uitgebreider stilstaan bij de risico’s van crypto, hebben we hier een apart artikel over geschreven. Lees hier de top 5 risico’s van investeren in crypto. Twijfel je nog of beleggen in crypto iets voor jou is? Dan helpt deze handige Checklist Beleggen je misschien.

Bekijk Checklist Beleggen

Investeren in crypto

Allemaal leuk en aardig, investeren in crypto, crypto als betaalmiddel en die blockchain technologie. Maar waarom is het nou zo populair terwijl je er in de praktijk nog lang niet overal met crypto betaalt? Dat heeft te maken met de waarde van cryptomunten. Deze waarde beweegt enorm snel op en neer: en daarom valt er veel geld mee te verdienen, of te verliezen. Daarover later meer. Eerst vertellen we je meer over de soorten cryptomunten.

Door de bomen het cryptobos zien

Er zijn een heleboel soorten cryptomunten die elk hun eigen waarde in euro’s hebben. Bekende cryptomunten zijn de Bitcoin, Ethereum en Ripple. Schrik niet: er zijn inmiddels meer dan 12.000 verschillende munten. Een munt is in te wisselen voor klassiek geld, zoals de euro. De prijs van een munt wordt gevormd door vraag en aanbod en wordt ook wel de koers genoemd. Als voorbeeld: 1 Ethereum munt is op dit moment ongeveer €2.700,- waard. Omdat het niet noodzakelijk is om hele munten te kopen, kun je ook kleinere eenheden kopen. Oftewel: wil je € 100,- investeren in Ethereum dan kan dat ook.

Verschil tussen cryptomunten

Naast dat er grote verschillen zitten in de waarde van munten, proberen cryptomunten zich vaak ook ergens in te onderscheiden. Waar sommige cryptomunten een nieuw betaalmiddel willen zijn, zijn andere cryptomunten hier helemaal niet mee bezig omdat ze zich ergens anders op focussen. Ethereum bijvoorbeeld wil niet perse een betaalmiddel zijn, maar wil een platform zijn waar andere cryptomunten op kunnen draaien. Een andere munt richt zich bijvoorbeeld weer specifiek op privacy en veiligheid.

Maar hoe bepaal je wat de beste cryptomunten zijn om in te investeren? Als je wilt, kun je allerlei artikelen vinden van mensen die schrijven over goede munten. Maar let op: doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert.

Geld verdienen met crypto

We gaven al aan dat de waarde van crypto enorm snel verandert. Dat zorgt ervoor dat jouw investering in cryptomunten heel snel meer of minder waard kan worden. Dit heeft alles te maken met hoeveel vertrouwen er in de cryptomunt is vanuit de markt. Met ‘de markt’ bedoelen we iedereen die deze cryptomunten koopt of verkoopt.

Investeren in Bitcoins: een voorbeeld
Je hebt het klassieke verhaal van de Bitcoin vast weleens gehoord: in 2015 kocht je een nieuwe fiets voor één Bitcoin, maar diezelfde Bitcoin is nu bijna € 40.000,- waard. Dat komt omdat steeds meer mensen vertrouwen kregen in de Bitcoin. Steeds meer mensen deze munt kochten. Net zoals bij andere producten in onze economie geldt: hoe hoger de vraag, hoe hoger de waarde. Maar als er iets gebeurt waardoor het vertrouwen daalt (zoals een financiële crisis of een pandemie) kan de waarde ook hard dalen. Staar je dus niet blind op succesverhalen die je om je heen ziet of hoort. Het is hierdoor altijd van belang dat je alléén investeert in crypto met geld dat je (nu) niet nodig hebt.

Ben je op zoek naar andere manieren om geld te verdienen? Lees dan deze 10 tips om snel geld te verdienen.

Investeren in crypto in de praktijk

Heeft investeren in crypto jouw interesse getrokken? En wil je graag starten met het kopen van crypto? Deze vier stappen helpen je op weg om te starten met investeren. Heb je toch nog twijfels over het investeren in crypto? Neem dan contact met ons op om je twijfels te bespreken.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.