particulier
particulier

Sparen voor je kind

Veel ouders beginnen al vroeg met sparen voor hun kind. Bijvoorbeeld voor studie, rijlessen of woonkosten. Zo help je je kind aan een goede toekomst. Zeker nu de vaste lasten stijgen. Maar hoeveel moet je sparen voor je kind? En hoe zit dat met de belasting? Dit artikel geeft je handige tips om geld te sparen voor je kind.

Hoeveel sparen voor je kind?

Je wilt geld opzij zetten voor je kind. Maar hoeveel spaar je voor kind per maand? Welk bedrag kan en wil je missen? Het Geldplan Studie (klein)kinderen van Nibud is een handige rekentool die je hierbij helpt. Extra fijn: de tool is helemaal gratis en anoniem!

Start Geldplan Studie en (klein)kinderen

Hoeveel sparen per maand voor je kind?

Als je een vast bedrag per maand wilt sparen, is het handig om dit automatisch op de spaarrekening te storten. Bedenk wel dat je in die tijd meer of minder kunt gaan verdienen. Pas het vaste spaarbedrag daarom aan als je inkomen verandert. Zo spaar je altijd wat je op dat moment kunt missen.

Heb je al spaargeld? Dan kun je (een gedeelte van) dit bedrag alvast op een speciale spaarrekening zetten. Spaar je liever wanneer het jou uitkomt? Zet dan bijvoorbeeld de kinderbijslag opzij.

Sparen voor studie van kind

Als je wilt sparen voor de studie van je kind is het handig om een studiespaarpot te maken. Studeren kost ongeveer €1000 per maand. Dit kan uiteindelijk meer of minder zijn. Je weet namelijk nog niet óf je kind gaat studeren, uit huis gaat of thuis blijft wonen en een mbo-, hbo-, of wo-studie gaat doen. Vergeet niet dat je kind tijdens de studie zelf ook geld verdient. Bijvoorbeeld door een bijbaan of studiefinanciering.

Tip:  Schenk het bedrag in delen als het spaargeld meer is dan het belastingvrije bedrag.

Hoeveel belasting betaal je over spaargeld?

Het spaargeld van een kind telt tot het 18e jaar mee met het vermogen van de ouder(s). Heb je al alleenstaande ouder meer dan €57.000, inclusief spaargeld van kind(eren)? Dan moet je hier belasting over betalen. Als ouder met partner betaal je belasting vanaf €114.000.

Spaarrekening voor kind

Je kunt op verschillende manieren geld opzij zetten voor je kind. Bijvoorbeeld met een spaarrekening. Zet je de spaarrekening op naam van je kind? Dan kan jouw kind er vanaf 18 jaar zelf mee doen wat hij of zij wil. Je hebt er dan niets meer over te zeggen. Tot 18 jaar ben je als ouder verantwoordelijk. Het maakt dan niet uit op welke naam de rekening staat.

Kind leren omgaan met geld

Je kan je kind ook zelf met geld leren omgaan. Wijzer in Geldzaken heeft een handige tips voor je op een rijtje gezet. Bepaal bijvoorbeeld samen met je kind een spaardoel. Spreek af hoeveel je kind per week gaat sparen. De Spaarboom of Spaarwegwijzer helpen je kind op een leuke manier geld te sparen. Bekijk ook de checklist Leren sparen op de website van Wijzer in Geldzaken.

Klaar voor de toekomst

Een dure studie, tientallen autorijlessen of hulp bij de woonkosten van je kind: jij bent er nu helemaal klaar voor. Je weet nu hoe jij het beste spaart voor je kind en helpt hem voorbereiden op later. Zo zijn jullie allebei klaar voor de toekomst!