particulier
particulier

Hoeveel spaargeld heb ik nodig?

Als je geld verdient, kan je alles in een keer uitgeven. Of je zet elke maand een bedrag op je spaarrekening. Vanaf je 18e kan je het geld van je spaarrekening gebruiken. Maar hoeveel spaargeld moet je nu hebben?

Het Nibud adviseert om elke maand 10% van je netto-inkomen opzij te zetten voor plotselinge kosten. Je hoeft echt niet elke maand precies 10% te sparen. Probeer te zoeken naar een balans. Zo kan je de ene maand wat meer sparen dan de andere maand. Maar hoe weet je nu of je genoeg op je spaarrekening hebt? Dit bepaal je door te berekenen of je voldoende buffer hebt.

Gemiddelde spaargeld per leeftijd

Niet iedereen heeft hetzelfde bedrag op zijn spaarrekening staan. En dat is logisch. Iedere situatie is verschillend. Toch is het interessant om te zien hoe jij het doet ten opzichte van je leeftijdsgenoten. In de tabel hieronder vind je een overzicht per leeftijdsgroep.

Let op: het gemiddelde spaargeld geeft niet altijd een goed beeld van de werkelijkheid. Als een paar mensen een miljoen op hun spaarrekening hebben staan, gaat het gemiddelde bedrag snel omhoog. Dit geeft een ander beeld van de werkelijkheid. Het is daarom verstandig om te kijken naar de mediaan. Dit betekent dat 50% van de mensen een lager en 50% een hoger bedrag op zijn spaarrekening heeft staan.

Gemiddeld spaarbedrag per leeftijd

Bron: CBS

Wat is een buffer?

Iedereen heeft wel eens te maken met onverwachte kosten. Denk aan een telefoon of wasmachine die kapot gaat. Of de rekening van je zorgkosten valt hoger uit dan verwacht. Het is in deze situaties handig dat je geld achter hand hebt. Dit geld dat je nodig hebt noemen we ook wel een financiële buffer. Met een buffer betaal je onverwachte en grote uitgaven. Je hoeft dan geen lening af te sluiten.

Wat valt niet onder een buffer?

Het buffer houdt niet rekening met alles uitgaven die je wilt doen. Het is daarom ook handig om geld opzij te zetten voor het aflossen van je hypotheek. Of alvast voor het kopen een huis.

Buffer berekenen

Het is per persoon en situatie verschillend hoeveel buffer je nodig hebt. Zo heeft de een een koopwoning, terwijl een ander een huis huurt. Ook maakt het verschil als je wel of geen auto hebt.

Ben je benieuwd of je genoeg buffer hebt? Als je op jezelf woont, help de BufferBerekenaar van Nibud je verder. In 5 vijf minuten ontdek jij hoeveel buffer je nodig hebt.

Start de BufferBerekenaar

Geld sparen: 5 tips

Vind je het lastig om geld te sparen? Sparen hoeft echt niet moeilijk te zijn. Wij zetten 5 tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Vraag jij je ook wel eens af waar al dat geld toch naar toe gaat? Zet alle inkomsten en uitgaven in een overzicht. Zo zie je beter wat er binnenkomt en uitgaat. Misschien ontdek je wel dat je veel geld besteedt aan buiten de deur eten. Of bestel je vaker eten dan nodig is. Een overzicht maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan gewoon op papier, in Excel of via de bankierenapp van je bank. In het Stappenplan Een kasboek maken van Nibud lees je ook handige tips.

Tip 2: Spaar met een doel

Deze tip heeft niet veel uitleg nodig. Sparen met een doel is veel makkelijker dan sparen voor iets dat niet duidelijk is. Zo ben je zeker enthousiast om te sparen voor vakantie naar een tropische eiland. Of als je jouw droomhuis voor ogen houdt.

Tip 3: Start met pinsparen

Pinsparen betekent dat je elke keer een bedrag spaart als je betaalt met je pinpas. Stel je besluit om voor 5% te pinsparen en je doet elke week voor €70,- boodschappen. Je spaart dan €3,50 per week. Het lijkt een klein bedrag, maar alle kleine beetjes helpen. Per jaar spaar je zo toch al snel €182,-. En een extra voordeel: omdat het om een klein bedrag gaat, spaar je zonder dat je het door hebt.

Tip 4: Zet extra inkomsten apart

Het is verleidelijk om extra inkomsten direct uit te geven. Overweeg eens om een deel van deze extra inkomsten, denk aan vakantiegeld of belastingteruggave, op je spaarrekening te zetten.

Tip 5: Start met automatisch sparen

Maak jij elke maand nog handmatig een bedrag over naar je spaarrekening? Dit is iets wat je makkelijk vergeet. Of misschien vind je het stiekem wel een beetje gedoe. Maar het kan makkelijker! Bepaal het bedrag dat jij per maand wilt sparen, bijvoorbeeld 10% van je nettoloon. Stel een automatische overboeking in via de bankierenapp van je bank. Jij hebt er geen omkijken meer naar. En je werkt zo mooi naar een goed spaarbedrag toe!

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.