particulier
particulier

Beginnen met beleggen iets voor jou?

Beleggen: je hoort er wel eens iets over, maar voor beginners is het vaak een ver-van-mijn-bedshow. Beginnen met beleggen is vaak spannend. Wat als je veel geld verliest? En hoe begin je met beleggen? Wij maken je wegwijs in beleggersland.

Ben je benieuwd of beleggen bij jouw situatie past? Vul het Geldplan van het Nibud in voor het antwoord.

Start het Geldplan Sparen, aflossen of beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen is een manier om je geld ergens in te investeren. Het doel is om meer geld te krijgen. Dit noemen we ook wel rendement. Je kan geld op een spaarrekening te zetten. Je ontvangt dan spaarrente. Maar er zijn andere manieren.

Als je gaat beleggen investeer je vaak je geld in een bedrijf, een sector, een land of een fonds. Je vertrouwt er dan op dat daar waar jij je geld in stopt groeit. Met groei is de kans namelijk groot dat jouw investering stijgt in waarde.

Risico van beleggen: een voorbeeld

Stel je koopt een belegging van een IT-bedrijf voor € 100,-. Het gaat erg goed met dit bedrijf en het behaalt grote winst. Beleggers krijgen meer vertrouwen in dit bedrijf. De vraag neemt toe en de prijs stijgt. De kans is groot dat jouw € 100,- na een tijdje meer waard is. Uiteraard kan het ook zijn dat jouw belegging minder waard wordt. Dit is het risico dat bij beleggen hoort.

Hoe begin je met beleggen?

Als je begint met beleggen is het handig om je eerst goed in te lezen. Maar vergeet niet dat het ‘verdiepen’ in het beleggen nooit ophoudt. De wereld van beleggen verandert snel. Soms helpt het om voorzichtig te beginnen met beleggen. Je leert dan steeds meer over beleggen door het te doen. Hieronder lees je met welke vier stappen je begint met beleggen.

Stap 1: Informeer jezelf goed

Wil je beginnen met beleggen, maar heb je nog geen ervaring? Dan komen er veel nieuwe termen op je af.

Zorg dat je op de hoogte bent van de basistermen van beleggen. Via jouw bank of zogenaamde ‘brokers’ vind je ook veel informatie. Verdiep je in de verschillende beleggingsproducten. Bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Kijk ook naar de bedrijven of organisaties die deze beleggingsproducten aanbieden. Met meer kennis start je beter met beleggen.

Stap 2: Bepaal je doel

Waarom wil je beginnen met beleggen? Als je gaat beleggen om rijk te worden, raak je snel teleurgesteld. Bedenk voor jezelf wat een haalbaar doel met beleggen is. En wat je met beleggen wil bereiken. Bijvoorbeeld meer geld overhouden dan wanneer je het geld op de spaarrekening zet.

Of je wilt graag oefenen met beleggen met een klein bedrag. Wat je doel ook is, beleg altijd met geld dat je niet (snel) nodig hebt. Je loopt namelijk altijd het risico om geld te verliezen. Stuur ook bij als je doel verandert.

Stap 3: Geldzaken: inleg en periode

Denk na over jouw financiële ruimte om te beleggen. Zorg dat je geld inlegt dat je kunt missen. Gebruik dus niet het geld van je financiële buffer. Dit is namelijk geld dat je moet hebben als je wasmachine kapot gaat. Beleggen heeft risico’s. Beleg daarom alleen als je voldoende spaargeld hebt. Lees in dit artikel hoeveel spaargeld je moet hebben.

Stap 4: Blijf goed opletten

Houd er rekening mee dat zelf beleggen veel aandacht vraagt. Als je net begint met beleggen, maar ook wanneer je wat langer bezig bent. Bij beleggen kan er elk moment van alles veranderen. Je loopt dan risico. Houd daarom je beleggingen, maar ook het nieuws goed in de gaten. Stel dat het IT-bedrijf waar jij je aandelen hebt gekocht opeens slecht in het nieuws komt. De kans is dan groot dat de waarde van je aandelen daalt.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.