particulier
particulier

18 jaar en dan?

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel en moet je ineens een hoop regelen! Zo ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken en zorgverzekering. Benieuwd wat je moet regelen nu je 18 jaar bent? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje. Afvinken maar!

1. DigiD aanvragen

Om te beginnen is het aanvragen van een DigiD (Digitale Identiteit) een goeie zet. Met een DigiD log je veilig in op websites van de overheid. Op deze sites kun je belastingaangifte doen, tegemoetkoming scholieren aanvragen of een lening afsluiten. Bij het aanvragen van een DigiD heb je veel gegevens nodig, dus pak alvast je ID of paspoort erbij!

DigiD aanvragen

2. Zorgverzekering afsluiten

18 jaar worden, betekent dat je zelf een zorgverzekering kan afsluiten. Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Je sluit een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar (bijvoorbeeld Univé, Zilveren Kruis of Centraal Beheer).

Vind je het lastig om te kiezen welke zorgverzekering bij jou past? Vraag gerust hulp aan anderen! Ook vind je op internet veel vergelijkingssites waarop je ontdekt welke zorgverzekering het meest geschikt is voor jou.

3. Zorgtoeslag aanvragen

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten, betaal je premie en kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Wist je dat veel jongeren geen zorgtoeslag aanvragen en hierdoor veel geld laten liggen? Volgens Nibud kan dit bedrag kan wel oplopen tot €1000,- per jaar!

Heb jij al wel een zorgverzekering afgesloten, maar ontvang je nog geen zorgtoeslag? Vraag deze dan direct aan.

Zorgtoeslag aanvragen

4. Check je andere verzekeringen

Naast je zorgverzekering bestaan er meer verzekeringen die handig zin om af te sluiten als je 18 jaar bent geworden. Welke verzekeringen dat zijn, hangt af van jouw situatie. Lees meer over verzekeringen die je kunt afsluiten als je 18 bent.

5. Studiefinanciering en tegemoetkoming scholieren

Als je ingeschreven staat op een hogere school (zoals een mbo, hbo of universiteit) kun je een studiefinanciering aanvragen. De studiefinanciering bestaat uit studentenreisproduct, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en/of een lening. De voorwaarden voor deze bijdragen zijn allemaal verschillend.

Studiefinanciering aanvragen

Ben of word je binnenkort 18 jaar en zit je op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Je ontvangt dan elke maand een bijdrage van de overheid dat je niet terug hoeft te betalen. De tegemoetkoming bestaat uit een basisbedrag en een aanvullend bedrag.  Of je recht hebt op deze bijdrage hangt af van het inkomen van je ouders/verzorgers.

Tegemoetkoming scholieren aanvragen

6. Belastingaangifte doen

Heb je een (bij)baan? Dan betaal je hierover belasting. Je werkgever houdt dit meestal automatisch in op je loon. Vaak kun je een deel van deze belasting terugvragen. Wist je dat je gemiddeld tot 180 euro kunt mislopen als je geen belastingaangifte doet? Laat geen geld liggen. Doe direct belastingaangifte als je dat nog niet hebt gedaan.

Vraag belasting terug

7. Schrijf je in voor een (sociale) huurwoning

Als je op jezelf wilt wonen, kun je je het best op tijd inschrijven voor een sociale huurwoning. Je hoeft niet direct plannen te hebben om je ouderlijk huis te verlaten. Maar het kan even duren voordat je een huis gevonden hebt. Schrijf je daarom op tijd in. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe sneller je aan een woning kan komen.

8. Start met sparen

Vanaf je 18e, ben je een stuk meer met geld bezig. Daarom is het verstandig om je erin te verdiepen. Maak een overzicht van wat je met je geld doet. In een andere blog zetten wij handige apps voor je op een rijtje die je helpen je geld te beheren.

Daarnaast kan je ook gaan sparen. Hoe begin je daarmee en welk geld zet je weg? Lees onze vijf tips om geld te sparen. Sparen is trouwens echt niet altijd makkelijk! Vooral als je vrienden daar niet zo mee bezig zijn. Of als zij meer te besteden hebben dan jij. Vind jij het lastig hoe je hiermee omgaat? Lees dan meer over sparen ondanks sociale druk uit je omgeving.

Extra tips

Als je 18 jaar bent geworden verandert er veel. Ook kan je nieuwe keuzes maken. Wij zetten enkele keuzes voor je op een rijtje.

Zoek een bijbaan als je die nog niet hebt

Nu je alles zelf moet gaan betalen, is het handig om een bijbaantje te zoeken. Hoe vind je een leuke baan die ook nog lekker betaalt? Lees wat de best betaalde bijbanen zijn voor jongeren. Ben je nog niet helemaal overtuigd van het nut van een bijbaan? Na het lezen van deze 20 redenen om te werken ben je dat zeker wel!

Abonnement en contract afsluiten

Vanaf dat je 18 wordt mag je op je eigen naam een abonnement en contract afsluiten. Het meest voorkomende abonnement is een telefoonabonnement. Deze mag je namelijk niet als minderjarige afsluiten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Netflix en Spotify.

Donor worden

Vanaf 18 jaar kom je in het Donorregister. Via donorregister.nl vul je jouw keuze in. Wil je orgaandonor worden of niet? Als je geen keuze maakt, sta je automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.