particulier
particulier

18 jaar en verzekeringen

Ben je bijna 18 jaar? Dan komt er veel nieuws op je pad en verzekeringen is daar een belangrijk deel van. Heb je graag wat meer duidelijkheid over de basisverzekering die je moet afsluiten en wil je weten aan welke andere verzekeringen je nog meer kan denken? Lees dan dit artikel, met een duidelijke uitleg, zodat jij alvast goed op de hoogte bent!

Zorgverzekering en 18 jaar

Op je 18e moet je zelf premie voor je zorgverzekering gaan betalen. Daarom is het slim om op onderzoek uit te gaan. Kijk welke zorgverzekering het beste bij jou past. Het is een optie om dezelfde zorgverzekering als je ouders af te sluiten, maar hou er rekening mee dat je als beginnende verzekering-afsluiter korting kan krijgen bij een aantal verzekeraars.

Bij de zorgverzekering heb je naast de basisverzekering, ook de keuze voor een aanvullende zorgverzekering. Kijk hierbij ook weer goed of er iets bijzit wat jij nodig hebt. Je kan wijzigingen regelen tot een maand nadat je 18 bent geworden.

Tip
Als je 18 jaar wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Je hebt daarom ook recht op zorgtoeslag. Je krijgt zorgtoeslag vanaf de maand dat je 18 jaar bent geworden. Ontvang jij nog geen zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst hoe jij zorgtoeslag aanvraagt.

Reisverzekering

Om jezelf tijdens een vakantie te beschermen kan je een reisverzekering afsluiten. Kijk na of je van deze verzekering gebruik wil maken en of je (als je ouders een reisverzekering hebben) jij nog onder de verzekering van je ouders valt als je 18 bent. Dit verschilt per verzekeraar.

Annuleringsverzekering

Wanneer je een vakantie ruim op tijd boekt, kan er van alles in de tijd ertussen gebeuren. Zo kan het zijn dat je vakantie helemaal niet door kan gaan. Je kan daarvoor een annuleringsverzekering afsluiten. Ook hierbij kan het weer zo zijn dat je bij je ouders meeverzekerd bent, maar dit verschilt per verzekeraar.

Inboedelverzekering

Ga je op kamers wonen? Om de spullen in je kamer te verzekeren tegen brand, diefstal, storm en waterschade kan je een inboedelverzekering afsluiten. Kies een moment uit waarop je verzekeringen en verzekeraars gaat uitzoeken. Voor een inboedelverzekering kan je een kijkje nemen op de websites van verzekeringvergelijkers. Kijk welke verzekeringen je nog meer kan afsluiten als je op kamers gaat.

Autoverzekering

Heb jij je rijbewijs gehaald en overweeg je een auto te kopen? Dan is het belangrijk dat jij een autoverzekering afsluit. Realiseer je goed dat deze kosten best hoog kunnen zijn. Dit komt omdat je nog weinig rijervaring hebt. Daarom vorm je als 18-jarige een groter risico en betaal je meer. Ook heb je nog weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie van je verzekering hoger is.

Als je af en toe een auto leent hoef je geen verzekering af te sluiten. Ga je vaker in een auto van iemand anders rijden, bijvoorbeeld in die van je ouders, dan moeten je ouders dit aangeven bij de verzekeraar.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.