particulier
particulier

Onze 5 gouden bespaartips

Je vraagt je misschien af waar je moet beginnen met sparen. En vooral hoe je dit kunt volhouden. Daarom hebben wij het volgende rijtje tips verzameld, dat je hierbij zeker op weg zal helpen.

Tip 1: Maak een plan

Realiseer je waarom je wil sparen en wat het je oplevert. Bepaal daarna welke spullen je in de komende weken nodig hebt. Maak een lijstje met spullen die je de komende maand wel en niet mag kopen. Bedenk een bedrag dat je komende weken mag uitgeven. Zet dit bedrag in je begroting en probeer je hier aan te houden. Met dit stappenplan maak je simpel een begroting.

Tip 2: Zet geld opzij

Heb je een baantje en/of studiefinanciering? Zet na het afbetalen van je vaste kosten een deel van je salaris en/of studiefinanciering op je spaarrekening. Het Nibud adviseert maandelijks 10% van je salaris opzij te zetten. Heb je een wisselend inkomen? Neem dan het gemiddelde of bereken met de Bufferberekenaar van het Nibud hoeveel geld jij opzij moet zetten.

Bufferberekenaar van het Nibud

Tip 3: Laat je geld thuis

Neem simpelweg niet altijd je portemonnee of pinpas mee wanneer je de deur uit gaat. Heb je je geld vandaag echt nodig? Maak je lunch van tevoren en voorkom zo dat je overgehaald wordt om een duurder broodje of drankje te kopen.

Tip 4: Bezoek de goedkopere supermarkten

Welke supermarkten zijn er bij jou in de buurt? Zoek de goedkope supermarkt uit en vergeet niet onderin de schappen te kijken. Hier liggen de voordeligste producten, namelijk de huismerken! Check ook deze 10 tips om te besparen op boodschappen.

Tip 5: Ga een challenge aan

Zin om jezelf uit te dagen? Challenge jezelf de volgende keer wanneer je door de supermarkt loopt om een zo goedkoop mogelijke maaltijd samen te stellen. Zo ervaar je hoe het is om zo goedkoop mogelijk en met zo min mogelijk rond te komen en ontdek vooral precies wat je er wel en niet echt aan mist.

De enige taak die je tot slot nog hebt is om te gaan wennen aan jouw nieuwe leefstijl. Dat lukt natuurlijk niet in één week. Maar door een tijdje vol te houden, zul je merken dat je er sneller aan went dan je denkt. Straks ken je bijvoorbeeld alle voordelige producten uit je hoofd en is goedkoop rondkomen echt een stuk realistischer geworden.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115. (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.