particulier
particulier

Welke zorgverzekering past bij mij?

In het kort

  • Bekijk goed welke dekking je nodig hebt.
  • Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en ontdek welke bij jou past.
  • Voorkom dat je oververzekerd bent en een hogere dekking kiest dan nodig is.
  • Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen.
  • Je kunt op verschillende manieren besparen op je zorgverzekering. Voorkom bijvoorbeeld dat je dubbel verzekerd bent of verhoog je eigen risico.

Welke zorgverzekering?

Een goede zorgverzekering is belangrijk. Zeker als je 18 wordt en er zelf één moet afsluiten. Of je wilt misschien overstappen voor het eind van dit jaar. Besparen is fijn, want zorg is al duur genoeg. Hoe kies je de zorgverzekering die het beste bij je past?

Dekking zorgverzekering

Als jongere heb je andere dingen nodig dan mensen die ouder zijn. Dat geldt zeker ook voor je zorgverzekering. Vaak kun je hierop makkelijker besparen, omdat je nog gezonder bent. Maar voor de huisarts, fysio of bijvoorbeeld een dure bril wil je wel goed verzekerd zijn. Welke zorgverzekering bij je past is dus heel erg verschillend per persoon. Kiezen is en blijft dus maatwerk!

Oververzekerd

Veel jongeren zijn oververzekerd. Uit onderzoek blijkt dat ze best vaak voor een hogere dekking kiezen dan nodig is. Dit betekent dat je voor meer zorg betaalt dan nodig is.  Als je dat weet, is het zonde van je geld als je er niks mee doet! Een voor jou geschikte polis, met een zo laag mogelijke premie is daarom waar je naar op zoek wilt.

Zorgverzekering vergelijken

Het is trouwens niet per se slim om voor dezelfde verzekering te kiezen als je ouders. Het is beter om ieder jaar goed te bekijken welke zorg jij verwacht nodig te hebben. En daar je verzekering en (zo nodig) aanvullende verzekering op af te meten. Doe een vergelijking bij een goede website als Independer en vind de zorgverzekering die bij je past.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je een zorgverzekering afsluit heb je vaak ook recht op zorgtoeslag. Dit is een extra geldbedrag dat je van de overheid krijgt om je zorgverzekering mee te betalen. Benieuwd hoe dit werkt? In het artikel Zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent leggen we het je uit. Kleine, maar niet onbelangrijke side note: deze info is ook heel relevant als je ouder bent dan 18 jaar.

Denk jij dat je recht hebt op toeslag, maar heb je het nog niet aangevraagd? Regel dit dan direct en laat geen geld liggen!

Bespaartips zorgverzekering

  • Kijk goed of je niet dubbel verzekerd bent. Dat gebeurt vaak bij reisverzekeringen met zorgdekking in het buitenland.
  • Pas op met collectieve verzekeringen. Het lijkt dat je altijd korting krijgt, maar je bent vaak oververzekerd met deze pakketten.
  • Je kunt je eigen risico verhogen. Je krijgt dan korting op je premie. Standaard betaal je (verplicht) 385 euro, maar dit kun je met 100 tot 500 euro verhogen. Let wel op: wanneer je onverwachts toch hoge zorgkosten maakt (bijvoorbeeld ziekenhuisopname) dan kost dit je in één keer een hoog bedrag.
  • Gebruik je medicijnen? Of je dan aanvullende dekking nodig hebt, hangt af van je verzekeraar. En er zijn soms andere merken beschikbaar, die hetzelfde werken, maar bij een ander wel in een basisverzekering zitten.

Regel het dit jaar nog

Hoe dan ook – en dit is belangrijk – bekijk op tijd welke zorgverzekering bij je past en vraag hem vòòr 1 januari aan. Dan word je automatisch overgezet naar je nieuwe verzekeraar. Als je twijfelt maar wel wilt overstappen, stop dan in elk geval uiterlijk 31 december je huidige verzekering. In dat geval heb je nog een maand om een nieuwe af te sluiten. Maar het beste is om alles dit jaar nog geregeld te hebben!

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115. (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.