particulier
particulier

Kies de zorgverzekering die bij je past

Een goede zorgverzekering is belangrijk. Zeker als je 18 wordt en er zelf één moet afsluiten. Of je wilt misschien overstappen voor het eind van dit jaar. Besparen is fijn, want zorg is al duur genoeg. Hoe kies je de zorgverzekering die het beste bij je past?

Dekking zorgverzekering

Als jongere heb je andere dingen nodig dan mensen die ouder zijn. Dat geldt zeker ook voor je zorgverzekering. Vaak kun je hierop makkelijker besparen, omdat je nog gezonder bent. Maar voor de huisarts, fysio of tandarts wil je wel goed verzekerd zijn. Welke zorgverzekering bij je past is dus heel erg verschillend per persoon. Kiezen is en blijft dus maatwerk!

Wat verandert er in 2024 in mijn zorgverzekering?

Let op: Per 1 januari 2024 verandert het basispakket van je zorgverzekering. Lees op de website van Rijksoverheid meer over de wijzigingen van je zorgverzekering.

Oververzekerd

Veel jongeren zijn oververzekerd. Uit onderzoek blijkt dat ze best vaak voor een hogere dekking kiezen dan ze eigenlijk nodig hebben. Dit betekent dat je voor meer zorg betaalt dan je gebruikt. Als je dat weet, is het zonde van je geld als je er niks mee doet! Het is daarom slim om op zoek te gaan naar een polis die past bij jou. En die een zo laag mogelijke premie heeft.

Zorgverzekering vergelijken

Het is niet per se slim om voor dezelfde verzekering te kiezen als je ouders. Het is beter om ieder jaar goed te bekijken welke zorg jij verwacht nodig te hebben. En daar je verzekering en (zo nodig) aanvullende verzekering op af te sluiten.

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw zorgverzekering kiest. Bijvoorbeeld met een handige vergelijkingstool. Deze vind je op de website van de Consumentenbond. Je ontdekt binnen enkele minuten welke zorgverzekering bij je past.

Let op: de zorgverzekering met de laagste premie is niet altijd de verzekering die het best bij jouw situatie past. Soms is het beter om te kiezen voor een zorgverzekering met een hoger maandbedrag. Zo voorkom je onverwachte kosten als je meer zorg nodig hebt.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je een zorgverzekering afsluit heb je vaak ook recht op zorgtoeslag. Dit is een extra geldbedrag dat je van de overheid krijgt om je zorgverzekering mee te betalen. Benieuwd hoe dit werkt? In het artikel Zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent leggen we het je uit. Let op: deze info is ook heel nuttig als je ouder bent dan 18 jaar.

Denk jij dat je recht hebt op toeslag, maar heb je het nog niet aangevraagd? Regel dit dan direct en laat geen geld liggen!

Besparen op zorgverzekering

  • Kijk goed of je niet dubbel verzekerd bent. Dat gebeurt vaak bij reisverzekeringen met zorgdekking in het buitenland.
  • Pas op met collectieve verzekeringen. Het lijkt dat je altijd korting krijgt, maar je bent vaak oververzekerd met deze pakketten. Bekijk altijd of je de dekking écht nodig hebt of dat er toch een andere goedkopere verzekering is.
  • Je kunt je eigen risico verhogen. Je krijgt dan korting op je premie. Standaard betaal je (verplicht) 385 euro, maar dit kun je met 100 tot 500 euro verhogen. Let wel op: wanneer je onverwachts toch hoge zorgkosten maakt (bijvoorbeeld ziekenhuisopname) dan kost dit je in één keer een paar honderd euro extra.
  • Gebruik je medicijnen? Of je dan aanvullende dekking nodig hebt, hangt af van je verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben het medicijn misschien al wel in hun basisverzekering zitten. Of ze hebben hetzelfde medicijn, maar dan van een ander merk in hun basisverzekering zitten. Bekijk daarom goed de voorwaarden van je verzekering.

Regel het dit jaar nog

Hoe dan ook – en dit is belangrijk – bekijk op tijd welke zorgverzekering bij je past. Vraag hem vóór 1 januari aan. Dan word je automatisch overgezet naar je nieuwe verzekeraar. Als je twijfelt maar wel wilt overstappen, stop dan in elk geval uiterlijk 31 december je huidige verzekering. In dat geval heb je nog een maand om een nieuwe af te sluiten. Maar het beste is om alles dit jaar nog geregeld te hebben!

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.