particulier
particulier

Checklist samenwonen met vriendin of vriend: 6 tips

Gefeliciteerd, jullie gaan samenwonen! Naast dat jullie leuke dingen moeten regelen, zoals nieuwe meubels of verf, is het ook goed om te kijken naar jullie geldzaken. Met onze samenwonen checklist weten jullie precies wat je allemaal moet regelen. Wil je direct een overzicht krijgen van jullie geldzaken en tips en advies krijgen? Vul dan de samenwonen adviestool in van Wijzer in Geldzaken.

Vul de adviestool in

1. Maak een overzicht van je geldzaken

Als je gaat samenwonen wil je weten wat jullie gezamenlijke inkomsten en uitgaven zijn. Bespreek jullie geldzaken open en eerlijk met elkaar. Maak vervolgens een compleet overzicht waarin al jullie inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden staan. Gebruik bijvoorbeeld dit template van het Nibud. Zo hebben jullie een overzicht van al jullie financiële eigendommen.

Samenwonen en een huis kopen?

Zijn jullie starters op de woningmarkt en hebben jullie een huis gekocht? Dan kan het zijn dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Ontdek wat vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters inhoudt en of jullie hier recht op hebben.

2. Bespreek hoe jullie de kosten verdelen

Nu jullie een overzicht hebben gemaakt van jullie geldzaken is het goed om te bepalen wie wat betaalt. Betalen jullie samen de vaste lasten? Of betaalt één partner de boodschappen en gas, water, licht en betaalt de ander de huur of de hypotheek? Bespreek dit met elkaar voordat je gaat samenwonen.

Het komt weleens voor dat een partner meer verdienen dan de ander. Bespreek in dat geval of jullie gelijkwaardig of naar je inkomen bijdragen aan jullie vaste lasten. In dat laatste geval betaalt de partner met het meeste inkomen ook een groter gedeelte van jullie vaste uitgaven.

Gezamenlijke rekening openen

Besluiten jullie om samen bepaalde vaste lasten te betalen? Open dan, naast je eigen rekening, een gezamenlijke betaalrekening. Hierop storten jullie elke maand een bepaald bedrag en betaal je alle vaste lasten van. Zo houden jullie allebei gemakkelijk het overzicht. Willen jullie ook samen sparen? Open dan een gezamenlijke spaarrekening.

3. Bedenk welke samenlevingsvorm bij jullie past

Gaan jullie voor het eerst samenwonen? Grote kans dat je met elkaar al afspraken hebt gemaakt. Van wie is de woning, wie betaalt de boodschappen en hoe verdelen jullie de spullen als je uit elkaar gaat? Belangrijke onderwerpen om het over te hebben, maar zorg ook dat jullie deze schriftelijk vastleggen bij de notaris.

Er zijn 3 samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent:

  1. Samenlevingscontract
  2. Geregistreerd partnerschap
  3. Trouwen

Denken jullie na over een samenlevingsvorm? Ontdek de verschillen per samenlevingsvorm op de website van De Notaris. Hier zien jullie direct alle verschillen en kunnen jullie een vorm kiezen die bij jullie past.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een relatief simpele overeenkomst waarin jij en je partner allerlei afspraken vastleggen. Zo kun je ook afspreken dat jullie financieel partners zijn, welke spullen van jou persoonlijk zijn en wat er moet gebeuren met jullie huis en pensioen als jullie uit elkaar gaan. Je kan een samenlevingscontract zelf opstellen, maar kan dit ook door een notaris laten doen.

Verschil geregistreerd partnerschap en trouwen

Er is weinig verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen. Het grootste verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen is de manier waarop je uit elkaar gaat. Heb je nog geen kinderen én een geregistreerd partnerschap? Dan kunnen jullie direct uit elkaar zonder dat een rechter hierover beslist. Heb je wel kinderen of ben je getrouwd? In dat geval moet een rechter jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap officieel stopzetten.

4. Check of jullie fiscale partners zijn

Zodra je gaat samenwonen zijn jullie niet alleen partners in de liefde. Grote kans dat de Belastingdienst jullie ook ziet als fiscale partners. Dit betekent dat jullie samen belastingaangifte kunnen doen. Hierbij mag je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen, wat vaak voordelen oplevert.

Zijn jullie getrouwd, geregistreerd partner of hebben jullie een notarieel samenlevingscontract? Dan zijn jullie ook fiscale partners. In alle andere gevallen ben je niet automatisch elkaars fiscale partner. Ontdek op de website van de Belastingdienst of jullie fiscale partners zijn.

Voordelen fiscaal partnerschap

In veel gevallen is fiscaal partnerschap voordelig. Jullie doen samen belastingaangifte en kunnen zo inkomsten en aftrekposten van jullie samen verdelen. Dit is vooral voordelig voor:

1. De inkomstenbelasting
Als jullie een hypotheek hebben mag degene met het hoogste inkomen de hypotheekrente helemaal aftrekken van zijn inkomen voor de belasting. Zelfs als diegene niet de eigenaar van het huis is. Ook spaargeld mag je op de voordeligste manier samen opvoeren. Zo krijgen jullie zoveel mogelijk inkomstenbelasting terug.

2. Schenk- en erfbelastingen
Als je fiscaal partner bent, betaal je minder belasting over een erfenis of schenking van je partner. Dit kan een aardig bedrag schelen!

Nadelen fiscaal partnerschap

Er zitten ook een aantal nadelen aan fiscaal partnerschap. Deze gaan over toeslagen, giften en het bezitten van twee koophuizen.

1. Toeslagen
Zodra jullie fiscale partners zijn hangt de hoogte van de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget af van jullie gezamenlijke inkomen. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager de toeslag die je ontvangt. Ontdek hier hoe je toeslagen aanvraagt. Of bereken direct op welke toeslagen jullie recht hebben via de potjes-check.

Start de potjes-check

2. Giften
Doneer je minimaal 1% van je drempelinkomen aan een goed doel? Dan mag je dit aftrekken van de belasting. Als fiscaal partner gaat het hierbij om 1% van jullie gezamenlijk inkomen. Je moet dan dus meer doneren om aan 1% van jullie drempelinkomen te
komen.

3. Twee koophuizen
Hebben jullie allebei een koophuis en gaan jullie in een van beide huizen samenwonen? Dan hebben jullie als fiscale partners maar één keer recht op hypotheekrenteaftrek.

5. Controleer op dubbele uitgaven

Grote kans dat jullie allebei voor dezelfde verzekeringen en abonnementen betalen. Controleer bijvoorbeeld welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben afgesloten, bespreek welke je samen neemt en zeg de rest op. Bekijk ook hoe je nog verder kunt besparen op abonnementen.

Tip
Bespaar geld door al je verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. Bespaar nog meer op je verzekering met deze 3 tips!

6. Regel je overlijden

Op dit moment wil je er nog niet over nadenken, maar het is wel belangrijk op dit moment: is alles goed geregeld als jij of je partner overlijdt? Als je niks vastlegt heb je als samenwonenden bijvoorbeeld geen recht op de erfenis en partnerpensioen, ook al woon je al 30 jaar samen. Ben je getrouwd, geregistreerd partner of heb je een samenlevingscontract en een testament bij de notaris laten opmaken? Dan ben je wél al elkaars erfgenaam.

1. Laat je partner bijschrijven bij jouw pensioen. Dit regel je via je pensioenuitvoerder. Zo zorg je ervoor dat je partner recht heeft op partnerpensioen (of nabestaandenpensioen) als jij komt te overlijden. Lees meer over je pensioenopbouw.

2. Heb je geen samenlevingsovereenkomst en zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partners? Stel dan een testament op bij de notaris. Zo maak je je partner erfgenaam. En als je overlijdt gaan jouw eigendommen automatisch naar je partner.

3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af. Het is al erg genoeg als je partner overlijdt. Je wilt je op dat moment geen zorgen hoeven maken over je rekeningen. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij je overlijden. Hiermee kan jij of je partner de woonlasten en eventuele extra kosten betalen.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.