particulier
particulier

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Een huis kopen als starter kan een uitdaging zijn. Toch zijn er mogelijkheden die je kunnen helpen. Zoals de startersvrijstelling overdrachtsbelasting. Ontdek wat dit voor jou betekent.

Startersvrijstelling aanvragen

Wat is overdrachtsbelasting?

Eerst even een stapje terug. Wat is overdrachtsbelasting precies? In Nederland betaal je belasting als je een huis koopt of een ander gebouw. De belasting geldt onder andere voor bestaande woningen, kantoor of een stuk grond.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?

Bij de aankoop van een woning betaal je 2% overdrachtsbelasting. Voor andere gebouwen en grond, zoals een vakantiehuis of een bedrijfspand, geldt een tarief van 10,4%. Dit tarief geldt ook als je een huis koopt voor je kind of als je de woning verhuurt.

Overdrachtsbelasting berekenen: hoe doe je dat?

De waarde van de woning bepaalt de hoogte van de belasting die je moet betalen. Je betaalt dus 2% belasting over de koopsom van jouw huis.

Rekenvoorbeeld
Stel je koopt een huis van €350.000. Je betaalt dan €7000 aan overdrachtsbelasting. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is om de startersvrijstelling aan te vragen.

Startersvrijstelling 2023

Per 1 januari 2023 is de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting omhoog gegaan. Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal €440.000

Voorwaarden startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Om als starter vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting gelden enkele voorwaarden.

  • Je mag de startersvrijstelling niet eerder gekregen hebben.
  • Je moet zelf in de woning gaan wonen.
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar

Alle voorwaarden voor startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting vind je op de website van Rijksoverheid.

Startersvrijstelling aanvragen

Wil je gebruikmaken van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting? En voldoe je aan de voorwaarden? Vul dan de verklaring overdrachtsbelasting in van de Belastingdienst. Print en onderteken het formulier. Stuur de verklaring overdrachtsbelasting naar de notaris vóór de overdracht of neem het mee naar het gesprek met de notaris.

Startervrijstelling aanvragen

Een van de starters is ouder dan 35, wat nu?

Is één van de kopers ouder dan 35? Dan werkt de startersvrijstelling overdrachtsbelasting op een andere manier.

Rekenvoorbeeld
Joost (37 jaar) en Lize (32 jaar) kopen samen een huis van €300.000. Joost is boven de 35 jaar en heeft daarom geen recht op volledige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Toch hoeft hij niet de volledige belasting te betalen. Hij betaalt maar 2% van de helft van de koopsom, namelijk €3000.

 

Geldt de startersvrijstelling overdrachtsbelasting ook voor een nieuwbouwhuis?

Ga je een nieuw huis bouwen? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je betaalt namelijk 21% belasting over de bouwgrond. Hoeveel het huis dat je bouwt gaat kosten maakt niet uit. Je betaalt alleen over de grond.