particulier
particulier

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Is het jou gelukt om als starter een huis te kopen? Jij moet ontzettend blij zijn! Het is geen geheim dat een woning kopen voor starters een flinke uitdaging kan zijn.

Maar er is goed nieuws! Er geldt namelijk een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor starters. We kunnen ons voorstellen dat je hierover vragen hebt. In dit artikel zetten leggen we uit wat de overdrachtsbelasting is en wanneer je als starter recht hebt op vrijstelling.

Wat is overdrachtsbelasting?

Eerst even een stapje terug. Wat is overdrachtsbelasting eigenlijk? In Nederland betaal je belasting als je een huis koopt of een ander pand. De belasting geldt voor onder andere een bestaande woningen, kantoor of een stuk grond.

Overdrachtsbelasting berekenen: hoe doe je dat?

Ben je benieuwd hoe je de overdrachtsbelasting voor jouw nieuw gekochte woningen berekent? De woningwaarde bepaalt de hoogte van de belasting die je moet betalen. Dit betekent dat je 2 procent belasting betaalt over de koopsom van jouw huis.

Rekenvoorbeeld
Stel je koopt een huis van 350.000 euro. Je betaalt dan 7000 euro aan overbelasting. Bedenk wat je daar eens van kunt doen! Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is om de vrijstelling van overdrachtsbelasting aan te vragen. En die mogelijkheid is er vanaf 2021 voor starters en doorstromers.

Overdrachtsbelasting starters

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en heb je een huis gekocht? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting bij de aankoop. Deze regel is door de overheid ingesteld om starters en doorstromers meer kans te geven op de woningmarkt. Let op: Je mag één keer van de startersvrijstelling gebruikmaken. Ben je boven de 35 en koop je jouw eerste huis. Ook dan is het helaas niet mogelijk gebruik te maken van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting.

Wil je gebruikmaken van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting? Vul dan de verklaring overdrachtsbelasting in van de Belastingdienst. Nadat je hem hebt ingevuld, print je hem uit en onderteken je de verklaring. De verklaring overdrachtsbelasting stuur je voor de overdracht van het huis op naar de notaris of neem je mee naar het gesprek.

Startervrijstelling overdrachtsbelasting aanvragen

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Om als starter vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting gelden enkele voorwaarden. Zo mag je de startersvrijstelling nog niet eerder ontvangen hebben. Ook moet je zelf in de woning gaan wonen. Je koopt dus geen huis om deze later onder te verhuren. Alle voorwaarden voor startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting vind je op de website van Rijksoverheid.

Een van de starters is ouder dan 35, wat nu?

Als twee starters een huis kopen, maar een van beide is ouder dan 35 jaar dan werkt startersvrijstelling overdrachtsbelasting op een andere manier.

Rekenvoorbeeld
Joost , 37 jaar, en Lize, 32 jaar, kopen samen een huis van 300.000 euro. Omdat Joost boven de 35 jaar is, heeft hij geeft recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Maar hij hoeft niet de volledige belasting te betalen. Joost betaalt namelijk 2% van de helft van de koopsom van de woning. Dit betekent dat hij 2% van 150.000 euro (= 3000 euro) betaalt.

 

Geldt de startersvrijstelling overdrachtsbelasting ook voor een nieuwbouwhuis?

Als je een nieuw huis gaat bouwen dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. In dat geval betaal je 21% over de bouwgrond. Hoeveel het huis gaat kosten dat je bouwt maakt niet uit. Je betaalt alleen over de grond.

Overdrachtsbelasting starters in 2023

Er is meer goed nieuws! Het duurt nog even, maar in 2023 gaat de woningwaardegrens van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting omhoog naar 440.000 euro. Dus waar je in 2022 een startersvrijstelling had voor de koopsom van 400.000 euro is dat in 2023 verhoogt met 40.000 euro.

Grip op je geld

Zit jij ook met geldzorgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.