particulier
particulier

Hoe kom ik aan een sociale huurwoning?

Het kan lastig zijn om een woning te vinden. Zeker als je niet veel geld verdient. Gelukkig kan je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning! Maar hoeveel mag je maximaal verdienen? En hoe kan je je inschrijven voor een sociale huurwoning? We zetten alles voor je op een rij.

Wat is een sociale huurwoning?

De huurwoningen in Nederland zijn verdeeld over de vrije sector en sociale huur. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Deze worden vaak verhuurd door een woningcorporatie. De woningcorporatie regelt de bouw, verhuur en onderhoud van een sociale huurwoning. De huur van een sociale huurwoning mag nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. Dit heet de maximale huurgrens van de woning.

Inkomensgrens sociale huurwoning 2022

Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning? Dan mag je inkomen niet te hoog zijn. Dit noemen we de inkomensgrens. Zo hebben mensen met een lager inkomen ook kans op een sociale huurwoning. In 2022 mag je maximaal €40.765 per jaar ontvangen. Bekijk op de website van de Rijksoverheid of je voldoet aan de voorwaarden voor een sociale huurwoning.

Maximale huurprijs en huurtoeslag

De huurprijs van een sociale huurwoning mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. In 2022 mag de huurprijs maximaal €763,47 zijn. Is de huurprijs hoger dan dit bedrag? Dan valt de woning in de vrije sector. De huur van een sociale huurwoning mag per jaar met een bepaald bedrag verhoogd worden.

Voorbeeld
Heb je recht op een sociale huurwoning? Dan heb je vaak ook recht op huurtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van je huurprijs. Ontdek of je recht hebt op huurtoeslag.

Inschrijven sociale huurwoning

Is jouw inkomen lager dan €40.765 en wil jij graag een sociale huurwoning? Dan moet je je inschrijven als woningzoekende. Het verschilt per gemeente waar je je kan inschrijven. Hoe ontdek je dit? Zoek op een online zoekmachine naar ‘sociale huurwoning [naam gemeente]’. Je vindt dan vaak direct waar je je kunt inschrijven. Lukt dit niet? Vraag iemand om mee te kijken of bel gerust de gemeente voor meer informatie.

Wachttijd sociale huurwoning

Wil je graag een sociale huurwoning? Schrijf je dan zo snel mogelijk in. Ook als je nog niet direct wilt verhuizen. De wachttijd voor een sociale huurwoning is soms namelijk erg lang. Check de wachttijd in de gemeente van jouw sociale huurwoning.

Urgentie sociale huurwoning

In bijzondere gevallen kan je voorrang/urgentie krijgen op een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld omdat je om medische redenen moet verhuizen. Je kan dan een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente. Kijk of jij in aanmerking komt voor een urgentieverklaring en hoe je dit aanvraagt.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.