particulier
particulier

5 tips om grip op je financiën te houden bij werkloosheid

Werkloos zijn is enorm vervelend. Als je je baan kwijtraakt, verlies je vaak ook een belangrijke inkomstenbron. Zo kan baanverlies het moeilijker maken om je rekeningen te betalen. Daarom is het belangrijk om af en toe te checken hoe je er financieel voor staat, ook als je op dit moment nog geen financiële problemen ervaart. Dit kan onder andere door de test van Geldfit. Met deze test krijg je persoonlijk advies over jouw financiële situatie. Helemaal gratis en anoniem. Zo willen wij je graag helpen om je geldzaken fit te houden of te krijgen.

“Meer dan 4,4% van Nederland is werkloos”

Ben je werkloos? Weet dat je niet de enige bent, het kan iedereen overkomen. Zo zijn veel mensen door de coronacrisis plotseling werkloos geraakt, met name in horeca en toerisme. Werkloosheid of ontslag is met 27% één van de drie belangrijkste oorzaken van betalingsproblemen. We helpen je graag met onderstaande tips bij werkloosheid om deze betalingsproblemen te voorkomen.

Tip 1. Verlaag je vaste lasten als je werkloos bent geworden

Bereken eens hoeveel je te besteden hebt en wat je vaste lasten zijn. Vaak kan je op veel uitgaven best wat besparen. Denk aan abonnementen, kleding en boodschappen. En als het nodig is kan je zelfs overwegen een aantal bezittingen te verkopen. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Lees al onze bespaartips hier.

Extra tip
Zorg dat je inzicht krijgt in hoeveel je nodig hebt om rond te komen. Houd een boekje bij waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt of gebruik de app van je online bank. Kom je weleens tekort? Doe dan onze test om te kijken van welke hulp je gebruik kan maken.

Tip 2. Vraag een uitkering en/of toeslagen aan

Als je werkloos bent geworden is je situatie veranderd. Mogelijk heb je nu je werkloos bent recht op een uitkering of recht op toeslag, zoals een WW- of bijstandsuitkering. Dat hangt af van meerdere factoren:

  • Het type ontslag:
  • De reden van het ontslag:
  • Of je beschikt over een koop- of huurwoning;
  • Of je (thuiswonende) kinderen onder de 18 hebt;
  • Of je een partner hebt.

Wil je meer weten over een uitkering of toeslag als je werkloos bent geworden? Maak een proefberekening bij de Belastingdienst.

Maak een proefberekening

Tip 3. Controleer je rechten bij ontslag

Als je ontslagen wordt en werkloos raakt, is het soms moeilijk om helder na te denken. Toch heb je in sommige gevallen recht op een compensatie.

Wat kan je doen?

  • Teken bezwaar aan als je ontslagen wordt vanwege bedrijfseconomische redenen. Als het ontslag niet aan wettelijke voorwaarden voldoet, kan het bezwaar zinvol zijn;
  • Bekijk de wettelijke opzegtermijn. Mogelijk kan je langer worden doorbetaald als je werkgever niet juist heeft gehandeld;
  • Controleer of je recht hebt op een financiële vergoeding van je werkgever als je ontslagen wordt.

Tip 4. Zoek een nieuwe baan

Het klinkt als een hele simpele oplossing maar het verliezen van een baan heeft soms zoveel impact dat het moeilijk is om een volgende stap te zetten.

Toch blijkt vaak dat een nieuwe baan je erg goed kan doen!
Je krijgt natuurlijk weer een inkomen maar ook weer meer sociaal contact en biedt het weer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Tip 5. Wanneer je 60 jaar en werkloos bent

Vanaf de pensioenleeftijd heb je recht op een AOW-uitkering. Maar wat als je 60 jaar of ouder bent en dan werkloos raakt? Dan is er de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW). Meer informatie over de Wet Inkomensvoorziening oudere werklozen vind je hier.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.