particulier
particulier

10 tips om geld te besparen op boodschappen

Je kent het wel. Je staat aan de kassa en je boodschappen zijn alweer duurder dan je van tevoren had gedacht. Of je wasmiddel, koffie of luiers waren ineens op waardoor de kosten van de boodschappen een stukje duurder zijn uitgevallen. Omdat iedereen hier wel eens mee te maken heeft, hebben wij bespaartips op een rijtje gezet om te kunnen bezuinigen op je boodschappen. Sommige tips ken je misschien al wel, andere zijn wellicht nieuw voor je.

Ga jij de uitdaging aan door nieuwe bespaartips op boodschappen toe te passen?

Bespaartip 1: (Online) folder

Bijna iedereen heeft een aantal producten die standaard in het winkelmandje liggen. Daarom is het goed mogelijk om te kijken of deze producten ergens in de aanbieding zijn! Check (online) de folder voor kortingen en bespaar op deze manier tot wel tientallen euro’s in de week. Bedenk hierbij wel hoeveel tijd en benzine het je kost om langs veel winkels te gaan.

Bespaartip 2: Maak een boodschappenlijstje

Deze tip heb je wellicht al wel vaker gelezen, toch kan het tientallen euro’s schelen in je boodschappen. Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt liggen en maak aan de hand daarvan een lijstje wat je nog nodig hebt. Zo voorkom je dat je dingen weg moet gooien en dingen dubbel koopt.

Houd je in de winkel ook aan je boodschappenlijstje, zo voorkom je dat je impulsaankopen doet! Extra tip: ga niet vlak voor etenstijd naar de winkel, want dan koop je dingen omdat je trek hebt, en laat je kinderen thuis (als dat mogelijk is natuurlijk).

Bespaartip 3: Grootverpakkingen

Vaak zijn grootverpakkingen goedkoper dan kleine verpakkingen. Bedenk daarom van tevoren welke dingen je vaker nodig denkt te hebben en koop een grootverpakking. Helemaal als voedsel langer houdbaar is, is dit een geweldige bespaartip!

Bespaartip 4: Check de bon!

Je denk er misschien niet gelijk aan bij bespaartips op boodschappen, maar het is wel belangrijk. Check de bon om te kijken of de bedragen bij de boodschappen kloppen en of je de korting hebt gekregen op artikelen in de aanbieding. Dit gaat nog regelmatig fout en kan soms euro’s schelen.

Bespaartip 5: Haal je groenten en fruit op de markt, liefst aan het eind van de dag

Groenten en fruit uit het seizoen zijn vaak op de markt een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Helemaal als je aan het eind van de dag naar de markt gaat. Rond sluitingstijd verkopen marktlieden hun waar vaak voor een lagere prijs -soms zelfs de helft- omdat ze van hun producten af moeten en willen. Wil je het helemaal goedkoop hebben, ga dan aan het eind van de zaterdag naar de markt. Voor het weekend is het voor de marktkramen helemaal belangrijk de versproducten te verkopen.

Bespaartip 6: Verminder of stop met het eten van vlees

Het is je vast wel opgevallen: vlees is duur. Je merkt het verschil aan het eind van de maand als je het gebruik van vlees vermindert. Er zijn veel producten die vlees kunnen vervangen. Denk aan peulvruchten (linzen, kikkererwten, kidneybonen), noten (pinda’s), of ei.

Ik had tijdens mijn studententijd erg weinig geld voor mijn boodschappen. In die tijd ben ik helemaal gestopt met het eten van vlees en dit bespaarde mij per week ongeveer 30 euro! Dit geld kon ik besteden aan andere producten die ik wel echt nodig had.”  – Marianne (29)

Bespaartip 7: Koop huismerken

Van heel veel producten in de supermarkt is er ook een huismerk verkrijgbaar. Als je deze niet kan vinden, kijk dan goed naar de onderste schappen in de supermarkt. Vaak plaatst een supermarkt de merkproducten op ooghoogte en eigen merk in lagere schappen.

Bespaartip 8: Doe niet te vaak boodschappen

Beperk het halen van boodschappen tot 1 of 2 keer in de week en doe het aan de hand van een lijstje. Op deze manier koop je groter in en moet je meer nadenken over wat je nodig hebt in de week die komen gaat. Ook zijn je uitgaven dan overzichtelijker en kan je beter berekenen of je aan het eind van de maand genoeg geld overhoudt.

 

Bespaartip 9: Bereken hoeveel geld je per keer hebt en betaal contant

Bereken hoeveel geld je per maand beschikbaar hebt voor boodschappen. Deel dit door het aantal keren dat je boodschappen gaat doen en neem precies dit bedrag mee naar de supermarkt. Op deze manier is het niet eens mogelijk om meer uit te geven dan je hebt. En soms merk je dat je geld overhebt om eens een extraatje te kopen.

Bespaartip 10: Kijk naar houdbaarheids-/kortingsstickers

Je kan enorm besparen door te kijken naar stickers die geplakt worden op houdbaarheidsproducten omdat de supermarkt die maar beperkte tijd mag verkopen. Dit is bij veel supermarkten –35%, in andere zelfs –50%.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.