particulier
particulier

Top 3 meest gestelde vragen als je zwanger en werkloos bent

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maar wat als je net je baan hebt verloren of net op zoek was naar een nieuwe baan? Het is goed voor te stellen dat je piekert en vragen hebt als je zwanger en werkloos bent. We hebben daarom de top 3 meest gestelde vragen door zwangere werklozen op een rij gezet én beantwoord!

1. Mag ik ontslagen worden omdat ik zwanger ben?

Volgens de Rijksoverheid gelden er verschillende regels:

In deze situaties mag de werkgever het contract beëindigen:

  • Als een tijdelijk contract afloopt tijdens de zwangerschap heeft de werkgever de mogelijkheid het contract niet verlengen, zolang de zwangerschap hier maar niet de reden van is;
  • Bij een reorganisatie;
  • Bij ernstig misdragen van de werknemer.

In deze situaties mag de werkgever het contract niet beëindigen:

  • Tijdens het zwangerschapsverlof;
  • Tijdens het bevallingsverlof en de 6 daaropvolgende weken;
  • Tijdens de arbeidsongeschiktheid door zwangerschap en bevalling en de 6 daaropvolgende weken.

Ben jij toch ontslagen, terwijl je zwanger was of bent en ben je het er niet mee eens? Binnen 2 maanden is het mogelijk een rechter te verzoeken het ontslag ongedaan te maken of een verzoek in te dienen bij de kantonrechter voor een financiële vergoeding.

Tip
Zorg dat je inzicht krijgt in hoeveel je nodig hebt om rond te komen. Houd een boekje bij waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt of gebruik de app van je online bank. Kom je weleens tekort? Doe dan onze test om te kijken van welke hulp je gebruik kan maken.

2. Zal ik solliciteren terwijl ik zwanger ben?

Stel dat je net je baan hebt opgezegd, je nog bezig bent met je opleiding of net aan het solliciteren en je ontdekt dat je zwanger bent. Wat doe je dan?

  • Mag je solliciteren terwijl je zwanger bent?

Jazeker. Daarbij mag een zwangerschap nooit een reden zijn voor afwijzing. Wettelijk gezien ben je verplicht uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat de werkgever op de hoogte te stellen, eerder hoeft niet. Om de verstandhouding met je werkgever echter goed te houden kan het goed zijn dit al eerder (in het sollicitatieproces) te vertellen.

  • Is het verstandig om te solliciteren?

Als jij je goed voelt, staat niets in de weg! Bij sommige vrouwen vergt een zwangerschap fysiek en mentaal energie en het kan zijn dat solliciteren en inwerken in een nieuwe functie dan minder gemakkelijk gaan dan je had gedacht. Maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, en dan hoef je je door een zwangerschap niet tegen te laten houden!

3. Krijg ik een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) als ik zwanger ben?

Wanneer je contract afloopt heb je recht op een WW-uitkering. Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om dit bij de aanvraag te vermelden. Je hebt dan 16 weken recht op zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO). Deze kan je ook aanvragen als je al een werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, dan vervangt deze tijdelijk jouw andere uitkeringen.

Als je zelf ontslag neemt binnen 10 weken dat je bent uitgerekend of de baby wordt geboren heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. In die tijd wordt je loon gewoon doorbetaald.

Kom je er niet uit?

Vind je het fijn om je vragen met iemand te bespreken?

Neem gratis contact met ons op. Wij denken graag met je mee.