zakelijk
zakelijk

Subsidies en regelingen voor ondernemers

Ondernemer bekijkt voor welke subsidies en regelingen zij in aanmerking komt.

Ondernemer zijn is niet altijd gemakkelijk. Veel ondernemers krijgen te maken met zorgen en kunnen een klein beetje hulp wel gebruiken. Herken jij dit? Dan hebben we goed nieuws! Er zijn veel subsidies en regelingen beschikbaar vanuit de overheid, speciaal voor jou als ondernemer. Misschien zie je soms door de bomen het bos niet meer en weet je niet goed waar je nu recht op hebt. Daarom hebben wij belangrijke subsidies voor ondernemers op een rijtje gezet.

Wellicht heb je ook nog interesse in meer informatie over extra subsidies waar ondernemers tijdens de coronacrisis een beroep op kunnen doen. Lees dan hier verder voor meer informatie.


5 belangrijkste subsidies voor ondernemers

 1. Begeleiding, financiering of schuldregeling voor ZZP’ers of MKB’ers met (dreigende) financiële problemen – MKB Doorgaan
  MKB doorgaan wil ondernemers helpen die het moeilijk hebben. Dit kan zijn door de coronacrisis maar het kan ook al langer spelen, of andere oorzaken hebben. MKB doorgaan is een landelijk werkende, onafhankelijke organisatie die hulp wil bieden voor ondernemers met een in de kern levensvatbaar bedrijf maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden. Lees meer of klop aan voor hulp bij MKB Doorgaan.
 1. Kleineondernemersregeling voor ondernemers met een omzet van <€20.000 (KOR)
  De KOR in de BTW regelgeving is per 1 januari 2020 veranderd van belastingvermindering naar BTW-vrijstelling. Deze geldt voor ondernemers met een omzet onder de €20.000,- euro. Als je aan de eisen voldoet hoef je geen BTW- administratie bij te houden en ook geen BTW-aangifte te doen. Lees meer op KVK.nl.

 2. Betaal minder belasting over je stakingswinst wanneer je stopt met je bedrijf (Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek)
  Als je je bedrijf stopt heb je soms recht op een stakingsaftrek. In dit geval betaal je minder belasting over de stakingswinst. Hierbij kan je maximaal €3.630,- aftrekken van de winst die je hebt behaald bij de bedrijfsbeëindiging. Lees meer op het KVK Ondernemersplein.

 3. Uitkering voor oudere zelfstandige ondernemers die stoppen met het bedrijf door te weinig inkomsten (IOAZ)
  Je kunt een beroep doen op de IOAZ uitkering als een bedrijf onvoldoende opbrengt om van te leven en je 55 jaar of ouder bent. Daarnaast gelden nog een aantal eisen die je kunt vinden op onderstaande website. Je vraagt een IOAZ uitkering aan bij je gemeente, voordat je stopt met je onderneming. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

 4. Bijstandslening voor zelfstandig ondernemers (Bbz)
  Als zelfstandige ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz uitkering aanvragen. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. De aanvraag moet je als ondernemer doen bij de gemeente en de gemeente beslist ook of een (startende) zelfstandige ondernemer Bbz krijgt.
  Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Wil je alle subsidies in Nederland zien? Bekijk dan het ondernemersplein van de KvK.  

Ontdek waar jij als ondernemer recht op hebt

Liever gelijk weten waar jij als ondernemer recht op hebt? Doe anoniem de gratis Geldfit Zakelijk test ontdek binnen 2 minuten hoe jouw onderneming er financieel voor staat. Na het beantwoorden van een paar korte vragen ontvang je geheel gratis en vrijblijvend een zakelijk advies. Daarnaast zie je direct waar je terecht kunt voor hulp. Besef dat je het niet alleen hoeft te doen. Wij staan voor je klaar. 


Loop je door inkomstenverlies van jouw onderneming rond met geldzorgen? Bel dan het landelijk nummer 0800-8115 voor hulp bij geldzorgen. Onafhankelijke medewerkers luisteren naar jouw verhaal en kijken waar jij in de buurt terecht kan voor hulp. Ga naar 0800-8115.nl voor meer informatie.