particulier
particulier

Pensioen voor zzp'ers

Zzp’ers moeten zelf een pensioen opbouwen. Je pensioen is je inkomen dat je krijgt als je stopt met werken. Onder pensioen voor zzp’ers valt:

Hoeveel pensioen als zzp'er

Je kiest als zzp’er zelf hoeveel pensioen je wilt opbouwen. Als je meer geld inlegt, krijg je met je pensioen ook meer geld. Het advies is om als zzp’er 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen apart te zetten voor je pensioen. Bespreek jouw situatie met je boekhouder of met een ondernemersadviseur van Geldfit.

Pensioen sparen als zzp'er

Als je pensioen op wilt bouwen, moet je een spaarpotje maken voor later. Je kan dit op verschillende manieren doen. Zo kan je fiscaal voordeel halen bij sparen voor lijfrente. Of je spaart pensioen bij de bank. Je zet dan geld op een rekening waar je pas bij kan als je met pensioen gaat.

Pensioen opbouwen als zzp’er

Hoeveel pensioen per maand

Het is lastig te bepalen hoeveel pensioen je per maand nodig hebt. Via de rekenhulp van Wijzer in Geldzaken zie je direct hoeveel geld je moet sparen om genoeg pensioen op te bouwen.

Ontdek hoeveel je moet sparen voor je pensioen

Oudedagreserve (FOR)

Zzp’ers konden tot 2023 een deel van hun winst reserveren voor de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dan hoef je pas later belasting te betalen. Let op: vanaf 2023 mogen zzp’ers geen bedragen meer toevoegen aan hun FOR. Ontdek alles over de oudedagsreserve tot en met 2022 op de website van de Belastingdienst.

Verplicht pensioen zzp'er

Sommige zzp’ers moeten verplicht een beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling afsluiten. Dit is alleen voor bepaalde beroepen. Ontdek bij de Kamer van Koophandel of jij verplicht bent om je aan te sluiten bij een beroepspensioenfonds.

Grip op je geld

Wil jij als zzp’er grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.