particulier
particulier

Je bent niet de enige: iedereen heeft last van inflatie

“Je bent niet de enige ondernemer bent die last heeft van de inflatie. Iedereen heeft last van hogere kosten. Vaak heb je als ondernemer de verkoopprijzen al eerder vastgesteld en dat kan problemen geven. De verwachting is niet dat de economie snel weer aantrekt. Je moet dus voorkomen dat jouw bedrijf in de problemen komt.”

Ken je cijfers

“De basis van ondernemen is weten hoe het met de cijfers gaat. Kijk steeds naar je prijzen en je boekhouding. Weet hoeveel geld er in- en uit gaat. In tijden van inflatie moet je hier zeker bovenop zitten. Als je inkoopprijzen hoger zijn, zou je dit kunnen doorberekenen in je verkoopprijs of kijk of je ergens anders kosten kunt besparen. Ook moet je kijken of je uurtarief nog passend is. Uiteindelijk draait ondernemen om de cijfers.”

Bereken je uurtarief

Kijk naar jouw branche

“Als je wil weten of jouw bedrijf nog levensvatbaar is, kan je het beste contact opnemen met de brancheorganisatie waar je lid van bent. Daar kan je achterhalen of je nog in de pas loopt met je marges. Zo krijg je meer grip op je kosten en je winst.” Bekijk alle brancheorganisaties die zijn aangesloten bij MKB-Nederland.

Vraag hulp bij schulden

“Als je moeite hebt rond te komen, moet je de vraag stellen: kan ik zo nog door? Wanneer het slecht gaat met je bedrijf is het altijd beter om zelf in controle te blijven. Zoek zelf hulp en bel je schuldeisers. Mijn advies is om ook in slechte tijden zelf de regie te nemen. Bel bijvoorbeeld met Geldfit. Zij kunnen je helpen om een passende organisatie die je kan helpen om de keuzes bij deze grote beslissing te maken.”