particulier
particulier

Wat is loonbeslag

Loonbeslag betekent dat een schuldeiser je loon of uitkering kan opeisen. De deurwaarder legt beslag op je inkomen voordat het op je rekening staat. Hiermee wordt je schuldeiser betaald. Een rechter moet het loonbeslag goedkeuren.

Wanneer ontstaat loonbeslag

Wanneer je rekeningen niet kan betalen, krijgt je eerst een waarschuwing. Dit heet een aanmaning. Betaal je die niet, dan kan de schuldeiser een incassobureau inschakelen. Betaal je weer niet? Dan kan de schuldeiser een deurwaarder langs sturen.

De deurwaarder kan beslag leggen op een deel van je inkomen. Dit heet loonbeslag. Je wordt dan gedwongen om met een deel van je inkomen de schuldeiser(s) te betalen.

Loonbeslag leggen

Schuldeisers mogen beslag leggen op jouw loon. De beslaglegger (meestal de deurwaarder) stuurt een brief waarin staat hoeveel geld je overhoudt. Dit noemen we de beslagvrije voet. Dit is een minimumbedrag om van te leven. Hiermee kun je je huur of hypotheek betalen en boodschappen van doen. De rest van je loon gaat naar je schulden.

Bereken je beslagvrije voet

Tip: controleer je gegevens
De beslaglegger haalt de gegevens voor de beslagvrije voet uit de Basisregistratie Personen (het oude bevolkingsregister) en de UWV Polisadministratie. Controleer altijd of deze gegevens kloppen. Is je inkomen of je woon- of leefsituatie anders? Dan moet je dit zelf doorgeven. De beslagvrije voet wordt dan opnieuw berekend met de actuele gegevens.

Loonbeslag opheffen

Het loonbeslag wordt opgeheven als je al je schuldeisers hebt betaald. Het stopt dan vanzelf. Vanaf dan wordt ook al het salaris weer op je bankrekening gestort.

Herberekening beslagvrije voet

Als je denkt dat je te weinig geld overhoudt, dan kan je de belastingdienst vragen om je belastingvrije voet opnieuw te berekenen. Dit noemen we een herberekening.
Je moet dan zelf gegevens aanleveren. Doe je dat niet of te laat, dan wordt er maximaal ingehouden op je salaris.

“Een herberekening heeft de meeste kans van slagen als je direct hulp vraagt. Bijvoorbeeld van je werkgever, een online buddy van fiKks of iemand van het belteam van Geldfit.” – Frederieke Kokol (fiKks)

Vraag een herberekening aan bij de Belastingdienst

Werkgever en loonbeslag

Je werkgever hoort in een brief van de schuldeiser hoeveel van jouw loon naar de schuldeiser gaat en hoeveel geld naar jou. De werkgever moet meewerken. Vaak weet de HR-afdeling (personeelszaken) veel van loonbeslag. Zij kunnen jou vaak helpen bij de herberekening van je beslagvrije voet.

“Je bent niet de enige met loonbeslag. Het kan opluchten om je verhaal te doen bij je werkgever. Je hoeft niet bang te zijn dat na het gesprek iedereen van je problemen weet. Alles wat je aan je werkgever vertelt is vertrouwelijk.” – Frederieke Kokol (fiKks)

Voorbeeld:
Katja hoort dat ze loonbeslag heeft gekregen. Het geld dat ze per maand overhoudt van haar salaris is wel erg weinig. Ze kan hiervan niet haar auto betalen. Katja heeft wel haar auto nodig om op het werk te komen. De werkgever kan Katja helpen bij het aanvragen van een herberekening. Op die manier kan ze iets meer geld krijgen en toch met de auto naar het werk.

Onterecht loonbeslag

Is er onterecht loonbeslag gelegd? Op het dwangbevel staat wat je moet doen om bezwaar te maken. Hou hierbij goed in de gaten dat je snel moet reageren. Anders kan er niets meer geregeld worden. Je kan ook een advocaat vragen om de uitvoering van het vonnis van de rechter te voorkomen.

Geen loonbeslag op toeslagen

Loonbeslag mag niet gelegd worden op toeslagen en voorzieningen. Hieronder vallen bijvoorbeeld: bijzondere bijstand, kinderbijslag, studiefinanciering, scholierenvergoeding en voorzieningen voor mensen met een (arbeids)handicap.

Voorkom loonbeslag

Het is altijd beter om te voorkomen dat de deurwaarder loonbeslag legt. De deurwaarder rekent hier ook extra kosten voor. Dan wordt je schuld nog hoger. Het beste is om een afspraak te maken met de schuldeiser of de deurwaarder. Als je een betalingsregeling kan afspreken, hou je hier dan aan.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.