particulier
particulier

Je eerste baan: waar moet je op letten?

Yes, je eerste baan en salaris! Het werkende leven kan beginnen. Financieel verandert er nu ook van alles. Wat is een gemiddeld salaris? En welke gevolgen heeft dit voor je studiefinanciering en toeslagen? Na dit artikel weet jij op welke (geld)zaken je moet letten bij je eerste job.

Check je arbeidsovereenkomst

Afgestudeerd, en nu? Je gaat aan het werk. Best spannend, maar ook leuk. Voor je aan de slag gaat, bespreek je met je werkgever de arbeidsvoorwaarden. Deze komen uiteindelijk in je arbeidsovereenkomst. Waar moet je op letten als je een arbeidsovereenkomst tekent?

Lees je arbeidsovereenkomst goed door

Over jouw baan maak je afspraken met je werkgever, zoals het aantal uren dat je werkt of wat je verdient. Deze afspraken staan allemaal in je arbeidsovereenkomst. Lees deze goed door voordat je tekent. Staat er iets anders in dan jullie hebben afgesproken? Bespreek dit direct met je werkgever. Check daarna opnieuw of je aangepaste overeenkomst klopt. Zo voorkom je vervelende verrassingen en maken jullie gelijk een goede start!

Wat staat er allemaal in je arbeidsovereenkomst?

Naast werkuren, salaris en vakantiedagen staan er meer belangrijke zaken in je arbeidsovereenkomst. Denk aan vakantiegeld, een mogelijke proeftijd, afspraken over het werken met concurrenten, vergoeding voor reiskosten en een leaseauto en of je onder een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) valt. Daarnaast staat er ook in of je een vast of tijdelijk contract krijgt. Ontdek wanneer je recht hebt op een vast contract.

Vraag naar je pensioen

Bijna alle werkgevers hebben een pensioenregeling, zodat je t.z.t. naast de AOW ook een aanvullend pensioen krijgt. Woon je samen? Meld je partner dan aan bij het pensioenfonds.

Check je salaris: verdien je genoeg?

Als je begint met werken verdien je een starterssalaris. Wat is dan een gebruikelijk loon? Je salaris is afhankelijk van jouw opleidingsniveau en de sector waarin je werkt. Een ervaren arts verdient bijvoorbeeld meer dan een starter in de horeca. Maar onthoud: geld is niet alles. Een leuke baan die goed bij je past is veel waard!

  • Wat verdient een mbo-starter gemiddeld?
    Het starterssalaris van een mbo’er ligt gemiddeld tussen de €1500 en €1800 bruto per maand. Op mbo-niveau verschilt het salaris niet veel per sector.
  • Wat verdient een hbo-starter gemiddeld?
    Als hbo’er verdien je bij je eerste baan meestal tussen de €1800 en €2500 bruto per maand. Hier verschilt het salaris wel per sector. In de economische sector ligt het gemiddelde vaak hoger (€2300 – €2500) dan in de technische of juridische sector (€1800 – €2200).
  • Wat verdient een wo-starter gemiddeld?
    Als afgestudeerd wo’er heb je gemiddeld een startsalaris tussen de €2200 en €2800 bruto per maand. Ook hier ligt het gemiddelde in de economische sector vaak hoger (€2500 – €2800) dan in de technische of juridische sector (€2200 – €2500).
Tip: Onderhandelen over je salaris
Vind je dat je meer mag verdienen? Je mag altijd onderhandelen over je loon! Zoek dan wel uit wat het gemiddelde salaris is voor jouw baan en ervaringsniveau. Doe een online salariswijzer, bekijk vergelijkbare vacatures of vraag rond in je omgeving. En gebruik deze tips om voorbereid te onderhandelen.

Check je geldzaken: dit verandert er met een baan

Financieel verandert er van alles als je een eerste baan hebt. Een ander salaris kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld bijverdienen en toeslagen. En hoe zit het met je studiefinanciering?

Check je nieuwe financiële situatie

Met een nieuwe baan verdien je vaak meer dan je vorige (bij)baan. Misschien heb je door je nieuwe inkomen geen recht meer op huur- of zorgtoeslag. Dit ontdek je snel door een proefberekening te maken. Check op welke toeslagen jij recht hebt via Nibud of de Belastingdienst.

Belangrijk: Vergeet ook niet om in het voorjaar je belastingaangifte in te vullen.

Zet je studiefinanciering en studentenreisproduct stop

Je hebt recht op studiefinanciering tot je bent uitgeschreven bij je opleiding. Doe dit uiterlijk op de 1e maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Dit kan via MijnDuo of ontdek hier hoe je je studiefinanciering stopzet. Wil je je studentenreisproduct stopzetten? Lees hier hoe je dit moet doen.

Voorbeeld
Je beëindigt je opleiding op 31 juli. Je moet dan uiterlijk 31 augustus je studiefinanciering stopzetten.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.