particulier
particulier

Vergoeding stijgende energieprijzen

De stijgende energie- en gasprijzen zijn erg vervelend. Vooral als je moeite hebt met rondkomen. Veel mensen maken zich zorgen over de hoge energieprijzen. Gelukkig helpt de overheid. Dit doet ze met een energietoeslag en een korting op de energiebelasting.

Energietoeslag bij laag inkomen

De overheid heeft een vergoeding voor gezinnen met een laag inkomen. Dit noemen we ‘energietoeslag’. Dit bedrag ontvang je één keer en helpt je om de energiekosten te betalen. De gemeente betaalt deze energietoeslag. Maar wanneer heb je recht op toeslag?

 • Ik zit in de bijstand
  Zit je in de bijstand? Dan heb je recht op de energietoeslag. Je hoeft niets te doen. De energietoeslag ontvang je automatisch.
 • Ik heb een laag inkomen
  Zit je niet in de bijstand, maar heb je wel een laag inkomen? Dan kan je de energietoeslag aanvragen. Dit doe je via jouw gemeente. Of je recht hebt op de energietoeslag hangt af van de voorwaarden van je gemeente.

Korting op energiebelasting door stijgende energieprijzen

De korting op energiebelasting is een vergoeding voor alle Nederlanders. Het maakt niet uit wat je verdient. Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik gaan er ongeveer € 565,- per jaar op vooruit. Dat komt door de volgende voordelen:

 • Je betaalt minder belasting voor elektriciteit. Dat scheelt ongeveer € 150,- per jaar.
 • Je krijgt extra korting op de energiebelasting. Je betaalt € 265,- minder belasting.
 • Vanaf 1 juli is de BTW op energie verlaagd van 21% naar 9%. Je betaalt ongeveer € 140,- minder BTW op energie.

Stijgende energieprijzen: wat kan je zelf doen?

 • Met onze bespaartips voor energie breng je je energieverbruik omlaag. Soms maken kleine aanpassingen een groot verschil: ook in je portemonnee.
 • Weet je al hoe jouw energiecontract eruitziet en wanneer deze afloopt? Bereid je voor op veranderingen in je contract die kunnen zorgen voor hogere kosten.

Ontwikkeling energieprijzen

Veel mensen komen door de stijgende energieprijzen in geldproblemen. Vooral mensen die geen vast bedrag betalen voor de energie. Of mensen van wie hun energiecontract afloopt. Een nieuw energiecontract afsluiten is op dit moment erg duur.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De VoorzieningenWijzer.

logo de voorzieningenwijzer

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.