particulier
particulier

Stijgende energieprijzen deels gecompenseerd

De stijgende energieprijzen zijn je vast niet ontgaan. Als je nu al moeite hebt met rondkomen zijn de stijgende energie- en gasprijzen erg vervelend. Veel mensen maken zich zorgen over de hoge energieprijzen. Gelukkig helpt de overheid. Dit doen ze met een energietoeslag en een korting op de energiebelasting. Het lost misschien niet alles op. Maar alle kleine beetjes helpen.

Energietoeslag bij laag inkomen

Als eerst komt de overheid met een energiecompensatie voor gezinnen met een laag inkomen. Dit noemen we ook wel de ‘energietoeslag’. Dit bedrag ontvang je één keer en helpt je om de energiekosten te betalen. De gemeente betaalt deze energietoeslag.

Heb ik recht op energietoeslag?

Ik zit in de bijstand

Zit je in de bijstand? Dan heb je recht op de energietoeslag. Je hoeft niets te doen. De energietoeslag ontvang je automatisch.

Ik heb een laag inkomen

Zit je niet in de bijstand, maar heb je wel een laag inkomen? Dan kan je de energietoeslag aanvragen. Dit doe je via jouw gemeente. Of je in aanmerking komt voor de energietoeslag hangt af van de voorwaarden van je gemeente.

Korting op energiebelasting door stijgende energieprijzen

De korting op energiebelasting is een vergoeding voor alle Nederlanders. Daarbij maakt het niet uit wat je verdient. Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik gaan er hierdoor ongeveer € 565,- per jaar op vooruit. Dat komt door de volgende voordelen:

  • Je betaalt minder belasting voor elektriciteit. Dat scheelt ongeveer € 150,- per jaar.
  • Je krijgt extra korting op de energiebelasting. Door deze aanpassing betaal je € 265,- minder belasting.
  • Vanaf 1 juli wordt de BTW verlaagd op energie van 21% naar 9%. Je betaalt ongeveer € 140,- minder BTW op energie.

Stijgende energieprijzen: wat kan je zelf doen?

  • Door onze bespaartips voor energie toe te passen, breng je je energieverbruik omlaag. Soms kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken: ook in je portemonnee.
  • Weet je al hoe jouw energiecontract eruitziet en wanneer deze afloopt? Wees voorbereid op veranderingen in je contract die hogere kosten met zich meebrengen.

Ontwikkeling energieprijzen

Veel mensen komen door de stijgende energieprijzen in betaalproblemen. Vooral mensen die geen vast energietarief betalen. Of mensen van wie hun energiecontract afloopt. Een nieuw energiecontract afsluiten is op dit moment erg duur.

Wat er precies gebeurt met de energieprijzen is nu nog lastig te zeggen. Met de huidige situatie in Oekraïne en Rusland blijft het onvoorspelbaar. Hoewel we niets zeker weten, denken experts wel dat de energieprijzen voorlopig hoog blijven.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De VoorzieningenWijzer.

logo de voorzieningenwijzer

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.