particulier
particulier

Bespaartips: besparen op energielasten

Top 51 beste bespaartips

Wist je dat besparen heel simpel kan zijn? Op internet zijn veel bespaartips te vinden die jou hierbij kunnen helpen. Wij hebben de 51 beste bespaartips voor jou uitgezocht en op een rijtje gezet, omdat iedereen aan het eind van de maand wel wat extra over wil hebben! Hieronder lees je de bespaartips op energielasten maar we hebben nog meer voor je!

Ga gelijk naar: boodschappen, abonnementen, shoppen, verleidingen, schoonmaken, verzekeringen en brandstof.

10 tips om geld te besparen op energielasten

Je kunt op verschillende manieren op je energielasten besparen. Hieronder hebben we 10 tips voor het besparen op verwarmingskosten, energiekosten, douchen en het gebruik van huishoudelijke apparaten. Kijk eens online voor meer tips en inspiratie nadat je deze tips hebt doorgelezen om te kijken of je er iets aan hebt!

  1. Een graadje meer of minder maakt echt verschil!

Wist je dat als je je thermostaat altijd één graadje lager zet dan je gewend bent dit je zo’n 100 euro per jaar scheelt? Veel mensen zijn zich hier niet bewust van maar het is echt waar. Test het uit en merk het verschil in je portemonnee.

 

  1. Kleed je warmer als het koud is

Het klinkt zo logisch en toch kan het je enorm schelen in de kosten. Kleed je warmer als het kouder wordt waardoor je de thermostaat niet toch hoger gaat zetten. Of sla op een koude avond lekker een warm kleedje over je heen. Gezellig en voordelig!

 

  1. Sluit de deuren

Als je de deuren in je huis bewust sluit houd je de warmte veel beter binnen. Dit scheelt heel wat stoken zonder dat je het echt door hebt.

 

  1. Doe je lampen uit

Heel veel mensen hebben altijd veel lampen aan in huis. Op de gang, in de badkamer en in de slaapkamers. Toch is het vaak niet nodig als je geen gebruik maakt van die ruimte. Zet je lampen uit wanneer je een ruimte verlaat en zet ze weer aan als je weer binnenkomt.

 

  1. Bepaal een tijd voor het douchen

Bij een minuut water verbruik je ongeveer 6 liter water. Een gemiddelde douchebeurt is in Nederland 9 minuten. Als je 5 minuten onder de douche gaat in plaats van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ongeveer 80 euro! Én je kan 4 minuten langer in bed blijven liggen! Een leuke manier om dit in de gaten te houden is een zandloper of een douchetimer om de tijd bij te kunnen houden.

 

  1. Douchen in plaats van badderen

Je hebt het vast al vaker gehoord maar wij zeggen het ook nog eens! Neem een douche in plaats van een bad. Het verschil? Een bad kost ongeveer het dubbele dan een douchebeurt (afhankelijk van hoe lang je onder de douche staat natuurlijk).

 

  1. Wacht met wassen

Zet je wasmachine alleen aan als die ook echt vol is, het liefst op het eco-programma. Dit kost het minst stroom en op deze manier hoef je minder te wassen.

 

  1. Gebruik geen droger

De droger: een handig apparaat maar ook het minst energiezuinig. Het apparaat kost een gemiddeld huishouden zo’n 80 tot 110 euro per jaar, terwijl je je was ook aan de waslijn of droogrek kunt hangen.

“Eerst droogde ik al mijn was in de wasdroger tot ik ontdekte hoe enorm veel stroom mijn droger verbruikt, ik schrok er echt van! Nu hang ik altijd mijn was te drogen in het trapgat en heb ik er geen last van. En die wasdroger? Die bewaar ik voor noodgevallen!” – Marieke (42)

 

  1. Koop ledlampen

Het is even een investering maar het is de moeite waard. Vervang je ‘gewone’ lampen door ledlampen en bespaar enorm op je energierekening.

 

  1. Laat je niet misleiden

Let goed op het energielabel. Een A+ label lijkt zuinig, maar bij wasmachines en koelkasten is dit het minst zuinige label en A+++ het meest zuinig. Doe dus eerst even goed onderzoek voordat je iets koopt!

 

Ontdek hoe financieel fit je bent

Wil jij weten hoe je financieel fit je op dit moment bent? Doe dan de gratis, anonieme online test. Je krijgt een persoonlijk advies, met tips gericht op jouw situatie.