particulier
particulier

Hoe komt het dat scheiden vaak leidt tot geldzorgen?

Scheiding of verlating is de meest voorkomende levensgebeurtenis die kan leiden tot geldzorgen. Een scheiding betekent dat een deel van het huishoudensinkomen wegvalt. Soms weigert de ex-partner of is niet altijd in staat om de partneralimentatie te betalen. De verlaten partner is niet in staat de woonlasten alleen op te brengen en is daarom gedwongen te verhuizen of het koophuis te verkopen.

Om geldzorgen te voorkomen willen wij je graag 3 tips meegeven.

Tip 1. Zet de kosten van de scheiding duidelijk op een rijtje

Kom niet voor (financiële) verrassingen te staan. Zoek van tevoren uit hoeveel een scheiding kost. De belangrijkste kosten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Belangrijk: ligt je inkomen of vermogen onder een bepaalde grens? Dan kan je recht hebben op gefinancierde rechtsbijstand.

  • Kosten van de advocaat om een verzoek tot scheiding in te dienen.
  • Griffiekosten om de rechtbank de scheiding te laten behandelen.
  • Kosten om uittreksels bij de gemeente op te vragen (Vanaf €13,80).
  • Eventuele kosten van een mediator. Als jij en je (ex-)partner het niet met elkaar eens zijn kan mediation helpen een oplossing te vinden over afhandeling van de scheiding en de periode erna.

Tip: vraag een offerte op bij de advocaat(-mediator). Spreek af dat er regelmatig een update wordt gegeven van de gemaakte kosten. Zo houd je overzicht en kan je bekijken of je de kosten nog kunt betalen.

Tip 2. Regel op tijd financiële regelingen

Het inkomen kan na een scheiding fors omlaag gaan. In de meeste gevallen gaat de meest verdienende partner alimentatie betalen aan de minst verdienende partner. Maar om welke kosten gaat het dan?

  • Kinderalimentatie bij kinderen onder de 21 jaar. Daarnaast ontvangen ouders met minderjarige kinderen na een echtscheiding vaak toeslagen van de overheid.
  • Werkende ouders met kinderen onder de 12 jaar kunnen recht hebben op inkomensafhankelijke combinatiekorting en kinderopvangtoeslag.
  • Recht op een bijstandsuitkering: indien je onvoldoende eigen inkomsten hebt na de scheiding is het mogelijk dat je recht hebt op een bijstandsuitkering.

Tip: Bekijk ook onze pagina over toeslagen.

Tip 3. Welke regelingen en toeslagen kan jij aanvragen?

Doe de check en ontdek of jij geen geld laat liggen.

Start de potjes-check