particulier
particulier

Wat is zorgtoeslag?

Eerst even een stapje terug. Wat is zorgtoeslag ook alweer? Zorgtoeslag is een bedrag dat je krijgt van de overheid. Hiermee kan jij je zorgverzekering betalen. Je kunt zorgtoeslag aanvragen vanaf 18 jaar. Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, hangt af van hoe hoog je inkomen is.

Waarom moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Je moet zorgtoeslag terugbetalen als je te veel hebt ontvangen. Je bent bijvoorbeeld meer gaan verdienen en hebt niet je zorgtoeslag stopgezet. Of je hebt te veel vermogen voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag terugbetalen is erg vervelend. Daarom is het fijn om te weten waarom je zorgtoeslag moet terugbetalen. De exacte reden vind je als je inlogt in Mijn Toeslagen.

 

Wanneer moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Meestal moet je zorgtoeslag terugbetalen als je financiële situatie is veranderd. Ben je meer gaan verdienen? Of ben je gaan samenwonen en heb je dit niet binnen 4 weken doorgegeven aan de Belastingdienst? Dan is de kans groot dat je meer zorgtoeslag krijgt dan waar je recht op hebt. Ziet de overheid aan het eind van het jaar dat je te veel zorgtoeslag hebt ontvangen? Dan moet je de zorgtoeslag die je te veel hebt gekregen terugbetalen.

Voorkom dat je zorgtoeslag moet terugbetalen. Op de website van de Belastingdienst bereken je hoeveel zorgtoeslag je krijgt.

Bereken je zorgtoeslag

Ik heb te veel zorgtoeslag ontvangen, wat nu?

Je hebt een brief van de Belastingdienst ontvangen. In deze brief staat dat je te veel zorgtoeslag hebt ontvangen. Je kan de zorgtoeslag die je te veel hebt ontvangen terugbetalen via acceptgiro. Of je maakt het bedrag over op het rekeningnummer van de Belastingdienst. Dit moet voor een bepaalde datum. In de brief staat voor welke datum je de zorgtoeslag uiterlijk moet terugbetalen.

Kan ik zorgtoeslag in termijnen terugbetalen?

Kan je de te veel ontvangen zorgtoeslag niet in één keer terugbetalen? Dan kan je het bedrag in termijnen betalen. Je betaalt dan per maand een deel van je zorgtoeslag terug. Je hebt maximaal 24 maanden de tijd om het bedrag terug te betalen. Lees meer over de betalingsregeling op de website van de Belastingdienst.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Ga je meer verdienen? Het stopzetten van zorgtoeslag is niet direct nodig. Maar het is wel belangrijk dat je jouw nieuwe inkomen doorgeeft via Mijn Toeslagen. Ieder jaar maakt de overheid een schatting van jouw jaarinkomen. Op basis van deze schatting bepaalt de Belastingdienst hoeveel zorgtoeslag jij krijgt voor het volgende jaar.

Veranderingen doorgeven

Welke toeslagen en regelingen kan jij aanvragen?

Doe de check en ontdek of jij geen geld laat liggen.

Start de potjes-check