particulier
particulier

Zorgtoeslag terugbetalen: 4 veelgestelde vragen

In het kort

  • Je moet zorgtoeslag terugbetalen als je te veel hebt ontvangen.
  • Meestal moet je zorgtoeslag terugbetalen omdat je inkomen is gestegen.
  • Geef op tijd door als jouw inkomen of dat van je partner verandert.
  • Bereken op de website van de Belastingdienst hoeveel zorgtoeslag jij krijgt.
  • Het is mogelijk om zorgtoeslag in termijnen terug te betalen.
  • Als je meer gaat verdienen is zorgtoeslag stopzetten niet direct nodig. Geef wel altijd je nieuwe inkomen door.

Waarom moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Je moet zorgtoeslag terugbetalen als je te veel hebt ontvangen. Je bent bijvoorbeeld meer gaan verdienen en hebt niet je zorgtoeslag stopgezet. Of je hebt te veel vermogen voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag terugbetalen is erg vervelend. Daarom is fijn om te weten waarom je moet terugbetalen. De exacte reden vind je daarom in Mijn Toeslagen.

 

Wanneer moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Meestal moet je zorgtoeslag terugbetalen als je financiële situatie is veranderd. Ben je meer gaan verdienen? Of ben je gaan samenwonen en heb je dit niet binnen 4 weken doorgegeven aan de Belastingdienst? Dan is de kans groot dat je meer zorgtoeslag krijgt dan waar je recht op hebt. Ziet de overheid aan het eind van het jaar dat je te veel zorgtoeslag hebt ontvangen? Dan moet je de zorgtoeslag die je te veel hebt gekregen terugbetalen.

Voorkom dat je zorgtoeslag moet terugbetalen. Op de website van de Belastingdienst bereken je hoeveel zorgtoeslag je krijgt.

Bereken je zorgtoeslag

Ik heb te veel zorgtoeslag ontvangen, wat nu?

Je hebt een brief van de Belastingdienst ontvangen. In deze brief staat dat je te veel zorgtoeslag hebt ontvangen. Je kan het bedrag terugbetalen via de acceptgiro. Of je maakt het bedrag over op het rekeningnummer van de Belastingdienst. Dit moet voor een bepaalde datum. In de brief staat voor welke datum je het bedrag uiterlijk moet betalen.

Kan ik zorgtoeslag in termijnen terugbetalen?

Lukt het niet om het bedrag in 1 keer terug te betalen? Dan kan je het bedrag in termijnen betalen. Je betaalt dan per maand een deel van je zorgtoeslag terug. Je he maximaal 24 maanden de tijd om de zorgtoeslag die je te veel hebt ontvangen terug te betalen. Lees meer over de betalingsregeling op de website van de Belastingdienst.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Ga je meer verdienen? Het stopzetten van zorgtoeslag is niet direct nodig. Maar het is wel belangrijk dat je jouw nieuwe inkomen doorgeeft via Mijn Toeslagen. Ieder jaar maakt de overheid een schatting van jouw jaarinkomen. Op basis van deze schatting bepaalt de Belastingdienst hoeveel zorgtoeslag jij krijgt voor het volgende jaar.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115. (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.