particulier
particulier

Zorgtoeslag aanvragen als 18 jaar bent

Ben jij 18 of is het bijna zover dat je 18 wordt? Dan komen er veel mooie dingen op je pad! Je bent nu officieel volwassen, mag je rijbewijs halen en legaal een biertje drinken. Ook heb je vaak recht op zorgtoeslag als 18-jarige. Dat is wel iets dat je zelf moet aanvragen. Wij leggen uit hoe je zorgtoeslag aanvraagt als je 18 bent.

Meteen aan de slag met zorgtoeslag?

 

Wat houdt zorgtoeslag in als je 18 bent?

Als je 18 jaar wordt dan is het verstandig om te onderzoeken welke zorgverzekering bij je past. Vervolgens moet je een zorgverzekering afsluiten. De kosten van zo’n zorgverzekering zijn best hoog: denk aan bedragen tussen de 100 en 150 euro per maand.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Als je in 2024 minder dan € 37.496 per jaar verdient, heb je recht op zorgtoeslag. De overheid betaalt jou een geldbedrag om je zorgverzekering mee te betalen. Dit noemen we ook wel een toeslag. Omdat je als 18-jarige vaak nog studeert en geen hoog inkomen hebt, is de kans groot dat jij ook zorgtoeslag mag aanvragen. Ook als je thuiswonend bent mag je zorgtoeslag aanvragen.

Hoeveel zorgtoeslag ontvang je als 18-jarige?

Bij het berekenen van de zorgtoeslag als je 18 bent, kijk je naar een aantal zaken. Allereerst of je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je ouder dan 18 jaar zijn en mag je niet te veel verdienen. Hoe lager je inkomen, hoe meer zorgtoeslag je ontvangt. Weet jij al hoeveel jij per jaar verdient? Dan kun je nu berekenen hoeveel zorgtoeslag je ontvangt per maand.

Bereken je zorgtoeslag

Voorbeeld
Michel wordt volgende maand 18 jaar. Hij moet daarom een zorgverzekering afsluiten. Hij heeft een zorgverzekering gevonden waarvoor hij maandelijks 130 euro betaalt. Michel heeft een maandsalaris van 1.700 euro per maand, oftewel een jaarsalaris van 20.400 euro. Met dit salaris heeft hij recht op een zorgtoeslag van 123 euro per maand. Daardoor kost de zorgverzekering hem maar 7 euro per maand!

Zorgtoeslag 18 jaar thuiswonend

Ook als je 18 jaar en thuiswonend bent mag je zorgtoeslag aanvragen. Er gelden dan nog steeds dezelfde voorwaarden. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Maak dan een proefberekening.

 

Hoe zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent?

Ben je 18 en heb je nog geen DigiD, dan is het belangrijk dat je deze aanvraagt. Als je bent ingelogd, zie je een overzicht met alle toeslagen. Klik in het overzicht naast ‘Zorgtoeslag’ op ‘Aanvragen’. Daar beantwoord je alle vragen en vervolgens klik je rechts onderin de pagina op ‘akkoord’. Controleer nu je gegevens en klik op ‘Akkoord en verzenden’. Houd je ‘Berichtenbox’ goed in de gaten op MijnOverheid, want binnen 5 weken ontvang je bericht!

 

Wanneer zorgtoeslag aanvragen als je 18 jaar bent geworden?

In principe mag jij zorgtoeslag aanvragen zodra je een zorgverzekering hebt afgesloten. Je mag dit al doen vóór de 1e van de maand waarin jij 18 jaar wordt.
Let op: dit gebeurt niet automatisch, je moet dus zelf actie ondernemen.

Vraag je je zorgverzekering later aan? Dat is gelukkig geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je je geld krijgt.
Zorgtoeslag van 2023 kun je aanvragen tot 1 september 2024. De gemiste toeslagen krijg je in één keer uitbetaald.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Ga je meer verdienen? Dan is het belangrijk dat jij je nieuwe inkomen doorgeeft via Mijn Toeslagen. Ieder jaar maakt de overheid een schatting van jouw jaarinkomen. Op basis van deze schatting wordt er bepaald hoeveel zorgtoeslag jij krijgt voor het volgende jaar.

Voorkom dat je zorgtoeslag moet terugbetalen

Ben je meer gaan verdienen, maar heb je dit niet doorgegeven? Dan is de kans groot dat je meer zorgtoeslag krijgt dan waar je recht op hebt. Als de overheid aan het eind van het jaar ziet wat je echt hebt verdiend, moet je de te veel ontvangen zorgtoeslag terugbetalen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Welke toeslagen en regelingen kan jij aanvragen?

Doe de check en ontdek of jij geen geld laat liggen.

Start de potjes-check