particulier
particulier

Wat is een geldezel?

Een geldezel is een persoon die zijn rekening uitleent aan criminelen. Criminelen benaderen je en vragen je om je rekening beschikbaar te stellen. Vaak hebben zij hun geld niet op een goede manier gekregen. Dit geld willen ze wegsluizen. Lees hier meer over witwassen van geld. Als ze in het bezit zijn van jouw rekeningnummer, kunnen ze dit gestolen geld op je rekening storten. Met jouw pinpas nemen ze het geld weer op.

Let op:
Willen criminelen je gebruiken als geldezel? Dan hebben ze de gegevens van je betaalpas, rekeningnummer of pincode nodig. Deel deze gegevens daarom nooit met iemand.

Geldezels zijn strafbaar

Zodra je je bankgegevens deelt met een crimineel maak je je schuldig aan het witwassen van geld. Je bent dan illegaal bezig en dus strafbaar. Zorg ervoor dat je er niet wordt ingeluisd en laat je rekening nooit door iemand anders gebruiken.

Hoe herken je iemand die jou wil gebruiken als geldezel?

Criminelen die jou willen gebruiken als geldezel zijn soms lastig te herkennen. Toch zijn het vaak:

  • Mensen met een zielig verhaal.
  • Mensen die je geld bieden om jouw rekening te gebruiken.
  • Mensen die je een duur cadeau willen geven.
  • Mensen die dreigen iets over je bekend te maken.

Voorbeeld:
Je staat in de buurt van een geldautomaat en er komt een persoon naar je toe die aangeeft dat zijn/haar bankrekening tijdelijk geblokkeerd is. Toch moet ze de trein halen vanwege een spoedgeval. Diegene vraagt je of hij jouw pinpas mag gebruiken en daarbij dus ook je pincode. Je krijgt er dan een mooi bedrag voor terug als dank. In dit geval wordt je onbewust een geldezel.

Wat gebeurt er met geldezels?

Het is voor de politie moeilijk te ontdekken wie de criminelen zijn. Het is voor hen makkelijker om erachter te komen welke bankrekening er wordt gebruikt om het geld weg te sluizen. De criminelen zijn vervolgens spoorloos en beschikken over het weggesluisde geld zonder dat iemand weet dat zij erachter zitten.

Als geldezel ben je betrokken bij pinpasfraude. Lees op Vraag het de politie wat pinpasfraude is. Zodra jouw bankrekening bekend is bij de politie, moet je al het gestolen geld terugbetalen, heb je kans op een strafblad en kun je voor een langere tijd nergens meer een rekening openen. Wil je meer lezen over het voorkomen van pinpasfraude? Lees hoe je dit doet op de website van Veiligbankieren.nl.

 

Tips om geen geldezel te worden

  • Vraagt een persoon die je niet kent om je bankgegevens? Geef ze nooit.
  • Deel geheime bankgegevens ook nooit met anderen. Dus geef je pincode bijvoorbeeld nooit aan bekenden, de politie of iemand die je opbelt en zegt van de bank te zijn.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo.
  • Bewaar je pincodes niet op papier, maar leer ze goed uit je hoofd.
  • Ben je je bankpas kwijtgeraakt of is deze gestolen? Blokkeer hem dan direct. Bel hiervoor je bank of doe dit zelf via de app van je bank.
  • Wordt je benaderd door iemand die je pinpas wil hebben of je pincode wil weten? Bel dan 0900 – 8844. Dit is het nummer van de politie voor niet-spoedeisende vragen en problemen. De politie kent de werkwijze van deze criminelen en geeft je tips.

 

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.