particulier
particulier

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Een huis kopen als starter is een uitdaging. Toch zijn er mogelijkheden die je verder helpen. Zoals de startersvrijstelling overdrachtsbelasting. Ontdek wat dit voor jou betekent.

Startersvrijstelling aanvragen

Wat is overdrachtsbelasting?

Eerst even een stapje terug. Wat is overdrachtsbelasting precies? In Nederland betaal je belasting als je een huis koopt of een ander pand. De belasting geldt onder andere voor bestaande woningen, kantoor of een stuk grond.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde van een woning. Voor andere onroerende zaken, zoals een vakantiehuis of een bedrijfspand geldt een tarief van 10,4%. Dit tarief geldt ook als je een huis voor je kind koopt of als je de woning verhuurt.

Overdrachtsbelasting berekenen: hoe doe je dat?

De woningwaarde bepaalt de hoogte van de belasting die je moet betalen. Je betaalt dus 2% belasting over de koopsom van jouw huis.

Rekenvoorbeeld
Stel je koopt een huis van €350.000. Je betaalt dan €7000 aan overdrachtsbelasting. Bedenk wat je daar eens van kunt doen! Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is om de startersvrijstelling aan te vragen.

Startersvrijstelling 2023

Per 1 januari 2023 is de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting omhoog gegaan. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent betaal je geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal €440.000.

Startervrijstelling aanvragen

Voorwaarden startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Om als starter vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting gelden enkele voorwaarden.

  • Je mag de startersvrijstelling niet eerder ontvangen hebben.
  • Je moet zelf in de woning gaan wonen.
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar

Alle voorwaarden voor startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting vind je op de website van Rijksoverheid.

Geen overdrachtsbelasting starters

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan hoef je als starter geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat is mooi meegenomen!

Maar let op: Je mag één keer van de startersvrijstelling gebruikmaken. Ben je boven de 35 en koop je jouw eerste huis? Ook dan kan je helaas geen gebruikmaken van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting.

Wil je gebruikmaken van de startersvrijstelling overdrachtsbelasting? Vul dan de verklaring overdrachtsbelasting in van de Belastingdienst. Nadat je hem hebt ingevuld, print je hem uit en onderteken je de verklaring. De verklaring overdrachtsbelasting stuur je voor de overdracht van het huis naar de notaris. Of je neemt hem mee naar het gesprek.

Startervrijstelling aanvragen

Een van de starters is ouder dan 35, wat nu?

Als twee starters een huis kopen, maar een van beide is ouder dan 35 jaar dan werkt startersvrijstelling overdrachtsbelasting op een andere manier.

Rekenvoorbeeld
Joost , 37 jaar, en Lize, 32 jaar, kopen samen een huis van €300.000. Omdat Joost boven de 35 jaar is, heeft hij geen recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Maar hij hoeft niet de volledige belasting te betalen. Joost betaalt namelijk 2% van de helft van de koopsom van de woning. Dit betekent dat hij 2% van €150.000 (=€3000) betaalt.

 

Geldt de startersvrijstelling overdrachtsbelasting ook voor een nieuwbouwhuis?

Als je een nieuw huis gaat bouwen dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. In dat geval betaal je 21% over de bouwgrond. Hoeveel het huis gaat kosten dat je bouwt maakt niet uit. Je betaalt alleen over de grond.