particulier
particulier

Deze verzekeringen zijn het belangrijkst:

Ga je bijna op kamers wonen? Dan verandert er veel. Vergeet niet om verzekeringen af te sluiten. Lees hier welke verzekeringen je nodig hebt als je uit huis gaat.

Misschien vind je verzekeringen niet interessant, maar ze zijn wel belangrijk. Met een verzekering kun je een bepaald risico afdekken. Welke verzekeringen zijn echt belangrijk? Hieronder vind je verzekeringen die je niet mag vergeten:

1. Zorgverzekering

De zorgverzekering is één van de verzekeringen die je nodig hebt als je uit huis gaat. Hij is namelijk voor iedereen in Nederland verplicht. Een zorgverzekering vergoedt de zorgkosten die onderdeel zijn van het basispakket. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Als je 18 wordt moet je zelf je zorgverzekering afsluiten. Weet je niet welke zorgverzekering je moet kiezen? Kijk welke zorgverzekering bij jou past.

Tip
Als je 18 jaar wordt, mag je bij je ouders op de polis blijven staan. Maar je mag er ook voor kiezen om een eigen zorgverzekering afsluiten. Je hebt dan ook recht op zorgtoeslag. Je krijgt zorgtoeslag vanaf de maand dat je 18 jaar bent geworden. Ontvang jij nog geen zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst hoe jij zorgtoeslag aanvraagt.

 

2. Inboedelverzekering

Als je gaat verhuizen neem je spullen mee uit je ouderlijk huis of je koopt misschien wel nieuwe spullen. Je wilt er natuurlijk graag dat deze spullen zo mooi en goed mogelijk blijven, maar wat als er brand uitbreekt of er iets wordt gestolen? Met een inboedelverzekering zijn je roerende zaken verzekerd bij brand, diefstal, inbraak, wateroverlast en storm. Roerende zaken zijn bijvoorbeeld een televisie, meubels en je kleding. Je sluit een inboedelverzekering gemakkelijk af bij verschillende verzekeraars.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je zelf bij anderen maakt. Stoot je bijvoorbeeld de dure tv bij een vriend om? Dan ben je hiervoor verzekerd.

4. Uitvaartverzekering

Niet de leukste, maar wel een hele belangrijke verzekering: de uitvaartverzekering. Deze vergeten veel studenten, maar bedenk je dat een uitvaart in Nederland als snel tussen de €6.500 en €11.000 kost. Check of je ouders misschien al een uitvaartverzekering voor je hebben afgesloten. Hoe jonger je bent als je deze afsluit, hoe lager je premie. Dat is gunstiger voor later! Vanaf 18 jaar kun je ook zelf een uitvaartverzekering afsluiten.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.