Toeslagen voor zzp’ers en ondernemers: dit moet je weten
In het kort
- Veel zzp’ers laten toeslagen liggen, terwijl ze er wel recht op hebben.
- Je inkomen als zzp’er of ondernemer inschatten is lastig.
- Vul een hoger inkomen in, dan heb je minder kans op terugbetalingen.
- Toeslagen aanvragen is ook mogelijk met terugwerkende kracht.
- Pas je toeslagen aan als er een grote verandering is in je inkomen.
Toeslagen zijn ook voor ondernemers
Helaas vraagt 40% van de ondernemers en zzp’ers toeslagen niet aan. Dit horen we bij Geldfit ook terug aan de telefoon. Ondernemers weten niet van de toeslagen af of willen liever geen terugbetalingen doen. Dit is zonde, want zo loop je geld mis.
“Toen ik ontdekte dat ik recht had op huurtoeslag, kon ik mijn schuld van 6.000 euro aflossen door het met terugwerkende kracht aan te vragen”
Lokale ondernemer
Waarom toeslagen aanvragen?
“Toen ik ontdekte dat ik recht had op huurtoeslag, kon ik mijn schuld van 6.000 euro aflossen door het met terugwerkende kracht aan te vragen” vertelt een lokale ondernemer. Zoals hij zijn er veel zzp’ers die niet beseffen dat toeslagen er ook voor ondernemers zijn.
Welke toeslagen kan ik als zzp’er en ondernemer aanvragen?
De voorwaarden voor toeslagen zijn voor ondernemers en zzp’er hetzelfde als voor mensen die in loondienst zijn. Voorbeelden van toeslagen die je kan aanvragen zijn:
- Zorgtoeslag
- Huurtoeslag
- Kinderopvangtoeslag
Lees meer over de voorwaarden voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag.
Toeslagen aanvragen met terugwerkende kracht
Kun je je rekeningen elke maand betalen zonder of met minder toeslagen? Om alleen geld te krijgen waar je recht op hebt kun je dan toeslagen aanvragen met terugwerkende kracht. Je kan tot en met 1 september van dit jaar nog van vorig jaar toeslag aanvragen. Let op: kinderopvangtoeslag moet je binnen 3 maanden aanvragen. Wil je weten hoe je dit doet? Ontdek alles over toeslagen met terugwerkende kracht.
Pas je toeslagen aan als er een grote verandering is in je inkomen
Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe opdracht aanneemt of meer uren gaat werken. Geef veranderingen in je inkomen door in de app Toeslagen.
Hoe zorg je dat je niet opeens toeslag moet terugbetalen als ondernemer?
Wanneer je recht hebt op een toeslag kun je die altijd aanvragen. Als je inkomen laag is krijg je meer toeslag. Als je inkomen hoog is krijg je minder of geen toeslag. Vul daarom een wat hoger jaarinkomen dan je verwacht in bij het aanvragen van de toeslag.
Heb je een jaar waarin je nog meer verdient? Zorg dan dat je geld op een aparte rekening zet. Is je inkomen te wisselend om het goed in te schatten? Vraag dan je toeslag achteraf aan. Heb je nog vragen? Bel dan gratis met Geldfit.
Meer lezen? Ontdek meer informatie over toeslagen voor zzp’ers op de website van Toeslagen.