zakelijk
zakelijk

Subsidies en regelingen voor ondernemers in coronatijd

Ondernemer zijn is niet altijd gemakkelijk. Veel ondernemers krijgen te maken met zorgen en kunnen een klein beetje hulp wel gebruiken. Herken jij dit? Dan hebben we goed nieuws! Er zijn veel subsidies en regelingen beschikbaar vanuit de overheid, speciaal voor jou als ondernemer.

Misschien zie je soms door de bomen het bos niet meer en weet je niet goed waar je nu recht op hebt. Daarom hebben wij de zeven belangrijkste subsidies voor ondernemers op een rijtje gezet die op dit moment tijdens de coronacrisis een steun in de rug kunnen zijn

Ondernemer die in corona-tijd op zoek is naar subsidies en regelingen

7 belangrijkste coronasubsidies voor ondernemers


  • 1. Tegemoetkoming in loonkosten werknemers (NOW)

De Rijksoverheid wil ondernemers helpen die het door de coronacrisis moeilijk hebben. De NOW is een tijdelijke noodmaatregel voor Overbrugging voor werkgelegenheid. Bedrijven kunnen een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 30% omzet te verliezen.

Meer info? Kijk op Rijksoverheid.nl.


  • 2. Corona-overbruggingslening (COL)

De corona-overbruggingslening is een lening voor start-ups, scale-ups of innovatieve MKB’ers die afhankelijk zijn van investeerders. Kijk voor meer informatie en of jij in aanmerking komt op Rijksoverheid.nl.


  • 3. Lening voor kleine ondernemingen (KKC)

Klein Krediet Corona is gericht op kleine ondernemingen die van belang zijn voor de lokale gemeenschap. Het krediet wordt verstrekt aan ondernemingen met een omzet vanaf €50.000,- die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en ingeschreven bij de Kvk voor 1 januari 2019. De ondernemer kan leningen aanvragen van minimaal €10.000,- tot maximaal €50.000,-. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.


  • 4. Tegemoetkoming vaste lasten (minder dan 250 medewerkers) (TVL)

De TVL regeling is voor MKB ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen maar wel vaste lasten hebben. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten van de onderneming en het omzetverlies.

Lees meer op Rijksoverheid.nl.


5. Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

Deze regeling is voor zelfstandig ondernemers (waaronder ZZP’ers). Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. Kijk voor meer informatie en een digitale folder op Rijksoverheid.nl.


6. Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Deze regeling is van toepassing (o.a. voor ondernemers) wanneer andere regelingen of uitkeringen, zoals TOZO, onvoldoende uitkomst bieden. De regeling is bedoeld om een terugval in inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Deze vergoeding voor noodzakelijke kosten hoeft in de meeste gevallen niet worden terugbetaald. Het wordt uitgekeerd door gemeentes van 1 januari tot 30 januari 2021 en kan met terugwerkende kracht worden toegekend. TONK kan worden aangevraagd bij je woongemeente.


7. Gratis coaching bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB)

Ondernemers kunnen dit jaar 6 maanden gratis coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten. Door deze aanpak worden jaarlijks zo’n 2.500 ondernemers bijgestaan. Naar schatting weet ongeveer de helft van de betreffende ondernemers hun onderneming te herstellen. Interesse in deze training of wil je meer informatie? Lees meer op Ondernemersklankbord.nl.


8. Kickstartvoucher voor internationale activiteiten (Kickstart)

Als internationaal actieve MKB’er ben je misschien wel erg geraakt door de coronacrisis. Daar is deze subsidie voor bedoeld: met een Kickstartvoucher krijg je 80% korting op de inhuur van een zelfgekozen externe adviseur, tot een maximum van €2.500,- (excl. BTW).

Lees meer op RVO.nl.


Meer weten over andere subsidies en regelingen? Klik hier.

Ontdek waar jij als ondernemer recht op hebt

Liever gelijk weten waar jij als ondernemer recht op hebt? Doe anoniem de gratis Geldfit Zakelijk test ontdek binnen 2 minuten hoe jouw onderneming er financieel voor staat. Na het beantwoorden van een paar korte vragen ontvang je geheel gratis en vrijblijvend een zakelijk advies. Daarnaast zie je direct waar je terecht kunt voor hulp. Besef dat je het niet alleen hoeft te doen. Wij staan voor je klaar. 


Loop je door inkomstenverlies van jouw onderneming rond met geldzorgen? Bel dan het landelijk nummer 0800-8115 voor hulp bij geldzorgen. Onafhankelijke medewerkers luisteren naar jouw verhaal en kijken waar jij in de buurt terecht kan voor hulp. Ga naar 0800-8115.nl voor meer informatie.