Moet ik studiefinanciering terugbetalen of is het een gift?
In het kort
- Op tijd stopzetten van je studiefinanciering voorkomt dat je onnodig moet terugbetalen.
- Welk deel van je studiefinanciering je moet terugbetalen, hangt af van je opleiding.
- Bereken hoeveel je maandelijks moet terugbetalen met de rekenhulp studieschuld van DUO.
- Je hoeft pas te beginnen met terugbetalen na de aanloopfase van 2 jaar.
Je maandbedrag studieschuld berekenen
Om je studieschuld af te betalen heb je minstens 15 jaar. Hoe lang je hiervoor precies hebt, hangt af van wanneer je hebt gestudeerd. Het maandbedrag dat je moet betalen, hangt af van hoe hoog je studieschuld is, hoe lang je hebt om af te lossen en van de rente.
Studiefinanciering stopzetten na studie
Als je afgestudeerd bent of gaat stoppen met je studie moet je studiefinanciering stopzetten. Doe dit op tijd. Zo voorkom je dat je onnodig geld moet terugbetalen.
Wat valt onder studiefinanciering mbo, hbo en universiteit?
Hier zie je welke studiefinanciering je kan aanvragen per soort onderwijs.
mbo | hbo en universiteit | |
Basisbeurs | X | X |
Lening waarover je rente betaalt | X | X |
Studentenreisproduct | X | X |
Aanvullende beurs | X | X |
Collegegeldkrediet | X |
Welke studiefinanciering terugbetalen bij hbo en wo?
De basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct worden een gift als je binnen 10 jaar afstudeert. Haal je je diploma niet binnen deze periode, dan wordt de studiefinanciering niet meer omgezet in een gift en moet je deze terugbetalen. De aanvullende beurs in de eerste 5 maanden dat je studiefinanciering ontvangt, mag je altijd houden.
Wanneer studiefinanciering terugbetalen voor hbo en wo?
De zogenoemde ‘aanloopfase’ begint op 1 januari in het jaar na je afstuderen. Tijdens deze periode van 2 jaar hoef je nog niet terug te betalen, maar je mag ervoor kiezen dit wel te doen. Na de aanloopfase start op 1 januari de ‘aflosfase’. Vanaf dan ben je verplicht om maandelijks een deel van je opgebouwde studieschuld en rente terug te betalen.
Studiefinanciering terugbetalen bij mbo
Of je studiefinanciering moet terugbetalen, hangt af van het niveau van je mbo-opleiding.
Volg je een mbo-opleiding niveau 1 of 2? Dan zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct altijd een gift. Je hoeft je studiefinanciering dan niet terug te betalen. Als je hiernaast ook geld leent van DUO, dan moet je die lening met rente terugbetalen.
Voor mbo-studenten niveau 3 en 4 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Haal je het diploma niet binnen deze periode? Dan moet je je studiefinanciering met rente terugbetalen. De aanvullende beurs in de eerste 12 maanden dat je studiefinanciering ontvangt, mag je altijd houden.
Stop je met je BOL-opleiding zonder je diploma te halen? Bij een BOL-opleiding niveau 1 en 2 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een gift. Je hoeft deze dus niet terug te betalen. Bij BOL-opleidingen niveau 3 en 4 wordt de prestatiebeurs omgezet naar een lening als je je diploma niet haalt. Dit betekent dat je de ontvangen studiefinanciering moet terugbetalen.
Wanneer studiefinanciering terugbetalen voor mbo?
Heb je geleend tijdens je studie? Dan heb je een studieschuld opgebouwd. Je hoeft deze niet direct na je studie af te lossen, maar het mag wel. Na het stoppen van je studiefinanciering, begint op 1 januari van het volgende jaar de ‘aanloopfase’. Dit is een periode van 2 jaar waarin je nog niet hoeft terug te betalen. Na deze periode start op 1 januari de ‘aflosfase’, waarin je verplicht bent elke maand een bedrag terug te betalen.
Veelgestelde vragen
De basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct zijn een prestatiebeurs. Rond je binnen 10 jaar je opleiding af? Dan worden deze onderdelen omgezet in een gift. Voor mbo 1 en 2 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct altijd een gift.
Er zijn verschillende manieren waarop je studieschuld opbouwt. Bijvoorbeeld als je geld leent of het collegegeldkrediet hebt ontvangen. Of als je prestatiebeurs niet is omgezet in een gift. Lees deze tips over hoe je studieschuld aflost.
Ja. Sinds 1 september 2020 kunnen een Wajong-uitkering en studiefinanciering naast elkaar bestaan.