particulier
particulier

Een huis kopen als starter in 6 stappen

Een huis kopen als starter is leuk, maar ook spannend. Als starter komt er veel op je af: hypotheek berekenen, onderhandelen, allerlei aankoopkosten. Waar begin je en welke financiële hulp is beschikbaar? Wat is een startershypotheek en hoe sluit je die af? Dit stappenplan helpt je op weg bij het kopen van je eerste woning.

Stap 1: Check je financiële situatie als starter

Wil je als starter een woning kopen, dan start de zoektocht naar je droomhuis bij jouw financiële situatie. Hoe sta je ervoor? Hoeveel verdien je en hoeveel moet je elke maand betalen? Heb je nog schulden of rekeningen open staan? Als je je financiële situatie kent, kan je sneller en met een doel zoeken naar jouw droomhuis.

Stap 2: Kies tussen een huur- of koopwoning

Als starter een huis kopen of huren? Beide opties hebben voor- en nadelen. Heb je een vast inkomen en genoeg spaargeld? Dan kan een woning kopen als starter verstandig zijn, omdat je bezit opbouwt. Is je financiële situatie onzeker? Dan is een huurwoning misschien de beste optie.

Benieuwd welke keuze het beste past bij jou? Met deze checklist ontdek je of je het beste een huis kan kopen of huren.

Stap 3: Bereken de maximale hypotheek voor starters

Ga je voor een koopwoning? Dan start de huizentocht bij jouw budget: de maximale hypotheek. Dit is de lening om een huis te kopen. Hoeveel kun je lenen als starter? Dit hangt af van je inkomen, mogelijke schulden en het eigen geld dat je inbrengt.

Met de online tool van Wijzer in Geldzaken kun je direct je hypotheek als starter berekenen.

Bereken je nieuwe hypotheek

Studieschuld en huis kopen als starter

Heb je een studieschuld en wil je toch graag een huis kopen? Geen zorgen, dat kan nog steeds. Houd er wel rekening mee dat je dan minder kan lenen. Als je de mogelijkheid hebt is het verstandig om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen.

Stap 4: Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt

Als starter een huis kopen is niet altijd makkelijk. Een hypotheek dekt namelijk niet alle kosten van de aankoop van een eerste huis. Daarom heb je ook eigen geld nodig.

Wat zijn kosten koper precies?

Naast een hypotheek voor de koopwoning heb je geld nodig voor de ‘kosten koper’. Denk dan aan makelaar- en notariskosten, overdrachtsbelasting ​, advies- en begeleidingskosten. Ook wil de bank weten wat de koopwoning waard is. Vaak heb je dan een taxatierapport nodig van een taxateur.

Al deze kosten vallen buiten je hypotheek en moet je dus zelf betalen. De kosten koper zijn ongeveer 6% van de aankoopprijs van je huis.

Eenmalige en terugkerende kosten

Naast de aankoop van je woning, krijg je te maken met kosten die je één keer moet betalen en kosten die vaker terugkomen. Kosten die je maar één keer moet betalen zijn kosten die je maakt voor de verhuizing, een nieuwe inrichting en een verbouwing van je huis. Denk bij terugkomende kosten aan onderhoud aan je woning, onroerendezaakbelasting ​ en verzekeringen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan krijg je eenmalig een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Lees de voorwaarden hiervoor wel goed door.

Startervrijstelling overdrachtsbelasting aanvragen

Stap 5: Zoek andere bronnen van geld

Heb je geen of onvoldoende eigen geld? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt om tóch dat droomhuis te kunnen kopen. Denk bijvoorbeeld aan een Starterslening of steun van je ouders, zoals een schenking.

Stap 6: Hypotheek afsluiten als starter: zelf of met hypotheekadviseur?

Je hebt alle (hypotheek)mogelijkheden goed uitgezocht. Afsluiten maar! Je hebt twee opties: zelf online afsluiten (zonder advies) of met een hypotheekadviseur.

Zelf je hypotheek afsluiten

Zelf online afsluiten bespaart je zo’n €1000 aan advieskosten. Klinkt goed, maar een verkeerde keuze kan je zomaar tienduizenden euro’s kosten. Zelf afsluiten is dus alleen verstandig als je veel weet van hypotheken.

Hypotheekadviseur inschakelen

Kan je wel wat hulp gebruiken? Kies dan voor een hypotheekadviseur. Samen ontdek je welke hypotheek het best bij je past. Een adviseur kijkt ook of je bijvoorbeeld Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of een Starterslening kunt krijgen. Zo voorkom je vervelende verrassingen en pak je alle mogelijke voordelen mee.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.