Schuld bij Belastingdienst door corona? Dit kan je doen
In het kort
- Tijdens de coronacrisis kon je als ondernemer gebruikmaken van bijzonder uitstel van betaling belasting. Dit betekent dat je de belasting later mocht betalen.
- Als ondernemer heb je hierdoor een belastingschuld opgebouwd bij de Belastingdienst. Deze moet je terugbetalen.
- Bepaal of je bedrijf financieel gezond is.
- Je staat er niet alleen voor: bel of chat gratis met Geldfit.
Schuld bij Belastingdienst door corona
Heb je als ondernemer bijzonder uitstel van betaling gekregen tijdens de coronacrisis? Dan mocht je je belasting later betalen. Hierdoor bouwde je een schuld op bij de Belastingdienst.
Sinds 1 oktober 2022 moet je als ondernemer je belastingschuld terugbetalen. Hoe je dit doet hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld of je bedrijf financieel gezond is of niet. We zetten alle stappen per situatie voor je op een rij.
Bepaal of je bedrijf financieel gezond is
Om te bepalen of je bedrijf in de kern financieel gezond is, stel je jezelf de volgende 4 vragen:
- Kun je zonder je belastingschulden je zakelijke rekeningen betalen?
- Kun je zonder je belastingschulden je privé-uitgaven, zoals boodschappen en huur, betalen?
- Houd je daarnaast nog geld over?
- Heb je een beroep of vak waar genoeg werk in is te vinden?
Als je op alle vier de vragen ‘ja’ beantwoordt, dan heb je waarschijnlijk een financieel gezond bedrijf. Dat betekent dat er een grote kans is dat je je belastingschulden kan terugbetalen of een schuldregeling kan worden getroffen.
Schuld bij Belastingdienst terugbetalen
Als je bedrijf financieel gezond is, kun je de volgende stappen zetten om je coronaschuld bij de Belastingdienst terug te betalen:
Zorg ervoor dat je je administratie goed bijhoudt. Gebruik hiervoor deze 5 tips om je boekhouding op orde te houden.
Doe maandelijks of per kwartaal je belastingaangifte en betaal op tijd belasting. Pas dan is een regeling voor je belastingschulden mogelijk.
Vraag je boekhouder of accountant om een voorspelling of prognose van het resultaat van je bedrijf in de toekomst te maken.
Kijk je oude belastingschulden binnen 5 tot 7 jaar kunt aflossen. Dit doe je door contact op te nemen met de Belastingdienst.
Lukt het niet om je belastingschulden binnen 5 tot 7 jaar af te lossen? Zoek dan uit of je een schuldregeling kunt treffen. Ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf? Vraag dan om gratis schuldhulpverlening. Neem hiervoor contact op met je gemeente. Ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor je bedrijfsschulden? Neem dan contact op met een advocaat die specialist in het insolventierecht is.
Ben je persoonlijk aansprakelijk voor je schulden? Dan kan de Belastingdienst soms een gedeelte van je belastingschuld kwijtschelden. Neem hiervoor contact op met jouw gemeente. Zij bieden gratis schuldhulpverlening aan of sturen je naar een organisatie die hier expert in is. Samen kijken jullie hoeveel je de komende 18 maanden kan aflossen.
Ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor je bedrijfsschulden? Neem dan contact op met een advocaat die specialist in het insolventierecht is.
Mijn onderneming is niet levensvatbaar
Je onderneming is niet financieel gezond als je verlies lijdt. Je kunt dan je belastingschuld niet terugbetalen. Zet de volgende stappen om te voorkomen dat je schulden nog hoger worden:
Zij bieden gratis schuldhulpverlening aan of kunnen je doorverwijzen naar een gespecialiseerde organisatie.
Zorg ervoor dat je administratie op orde is en blijft. Gebruik hiervoor deze 5 tips om je boekhouding op orde te houden. Lukt het jou niet om je administratie op orde te (laten) brengen? Neem dan contact op met het belteam van Geldfit.
Ook na je onderneming is het goed om een inkomen te hebben. Je kan een baan zoeken in loondienst. Zo zorg je voor een vast salaris.
“Ik begrijp de ondernemerstrots, maar zoek hulp. Denk aan de lange termijn. Je kúnt niet alles alleen oplossen.”
Frank – horecaondernemer
Belastingdienst terugbetalen: je staat er niet alleen voor
Lukt het je niet om je belastingschulden af te betalen? Je staat er niet alleen voor. Geldfit denkt gratis en anoniem mee in jouw situatie. Zo ontdek je welke stappen je kunt zetten. Bel of chat met het belteam van Geldfit.
Veelgestelde vragen
Ben je als ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk, maar heb je een bv? Dan kun je het beste een insolventieadvocaat of gespecialiseerd accountant inschakelen. Zij helpen je met het afsluiten van een minnelijke schuldregeling. Als herfinanciering of aflossing niet kan in 5 jaar, dan helpen zij je ook bij het afsluiten van een WHOA-akkoord.
Tijdens de coronacrisis kon je als ondernemer bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Dit betekende dat ondernemers tussen 12 april 2020 en 31 maart 2022 hun belasting op een ander moment mochten betalen. Hierdoor bouwden ze een schuld bij de Belastingdienst op.
Sinds 1 april 2022 moeten ondernemers weer voldoen aan hun normale belastingverplichtingen. Sinds 1 oktober 2022 moeten ze de coronabelastingschuld afbetalen volgens de betalingsregeling ‘Bijzonder uitstel’.
Ondernemers die gebruikmaakten van de betalingsregeling ‘Bijzonder uitstel’ krijgen van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om hun belastingschuld af te betalen. Ondernemers betalen elk termijn een vast bedrag aan de Belastingdienst.
Ontdek alles over de betalingsregeling bijzonder uitstel