particulier
particulier

Persoonlijk aansprakelijk

Als je persoonlijk aansprakelijk bent, worden schulden van je bedrijf eerst met je zakelijke geld betaald. Lukt dat niet? Dan moet je je schulden met je privégeld betalen. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, en je hebt zelf geen geld, dan wordt de schuld ook met het geld van je partner betaald.

Wat is persoonlijke aansprakelijkheid?

Persoonlijk aansprakelijk betekent dat jij met jouw privévermogen aansprakelijk bent voor de schuld van je bedrijf. Is er een zakelijke schuld die je niet met je zakelijke vermogen kunt betalen? Dan moet je dit met jouw privégeld betalen.

Wanneer ben je persoonlijk aansprakelijk?

Je bent wel persoonlijk aansprakelijk bij de volgende rechtsvormen:

  • Eenmanszaak;
  • Maatschap;
  • Beherend vennoot in de commanditaire vennootschap (cv);
  • Vennootschap onder firma (vof).

Je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf bij deze rechtsvormen:

  • Besloten vennootschap (bv) (behalve als je persoonlijk hebt meegetekend bij de bank);
  • Naamloze vennootschap (nv);
  • Stille vennoot in de commanditaire vennootschap (cv);
  • Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij;
  • Stichting;
  • Vereniging.

Wie is aansprakelijk bij een eenmanszaak?

Heb je een eenmanszaak? Dan ben jij zelf aansprakelijk. Freelancers en zzp’ers vallen onder de rechtsvorm eenmanszaak. Een schuldeiser kan beslag leggen op je hele privévermogen als je zakelijk niet betaalt. Dus ook op je privébankrekening en zelfs je eigen huis. Gaat je zaak failliet, dan ben jij ook failliet.

Wordt mijn huis verkocht als ik persoonlijk aansprakelijk ben?

Als je aansprakelijk bent, geldt dat voor al je vermogen. Dus ook je huis. Is je bankrekening leeg, maar heb je wel overwaarde op je woning? Dan wordt de overwaarde gebruikt voor de schulden. Het is per persoon verschillend of dit gebeurt.

Eenmanszaak opheffen

Wil je je eenmanszaak opheffen? Dan moet je ook je schulden regelen. Lees alles wat je moet weten over het opheffen van je eenmanszaak.

Aansprakelijkheid partner

Als je persoonlijk aansprakelijk bent, dan mogen zakelijke schulden betaald worden met jouw privégeld. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is je partner ook aansprakelijk voor de schulden. Je kan dit voorkomen met huwelijkse voorwaarden.

Kan een bestuurder van een bv hoofdelijk aansprakelijk zijn?

Een bestuurder van een bv is meestal niet hoofdelijk aansprakelijk. De bv is normaal gesproken aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf.

Uitzondering: onbehoorlijk bestuur

Soms ben je als bestuurder wél persoonlijk aansprakelijk. Bijvoorbeeld wanneer jij als directeur grote fouten hebt gemaakt. Dit noemen ze onbehoorlijk bestuur. Dit kan ontstaan als je bijvoorbeeld je jaarcijfers niet op tijd hebt gedeponeerd (aangeleverd bij de KVK). Of wanneer je jouw betalingsonmacht niet op tijd hebt gemeld de Belastingdienst. Bij onbehoorlijk bestuur moet je met privégeld de zakelijke schulden van de bv betalen.

Ontdek hoe het zit met bestuurlijke aansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Bestuurders kunnen een fout of een vergissing maken. Daarvoor kan je een verzekering afsluiten. Dat is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt jouw aansprakelijkheid. Jij als bestuurder bent hierdoor beschermd tegen schadeclaims na een bestuurlijke fout. Je bent dan niet meer persoonlijk aansprakelijk.

Als je aansprakelijk wordt gesteld als bestuurder, moet je je verzekeraar inschakelen. Stuur de brief waarin je aansprakelijk wordt gesteld naar je verzekeraar en vertel jouw kant van het verhaal.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.