particulier
particulier

Tip 1: Zorg dat je businessmodel op orde is

“Alleen met een actueel businessmodel krijg je een realistisch beeld van je cijfers. Heb je bijvoorbeeld een grote koeling die veel stroom verbruikt? En wat doet dat met de kosten? Het is belangrijk om te weten wat het effect is van de hoge energiekosten op jouw bedrijf. Zorg dus dat je businessmodel op orde is. Alleen dan weet je of je nog met je bedrijf door kan gaan of dat je iets moet veranderen. De Kamer van Koophandel helpt je als je op zoek moet gaan naar een nieuw verdienmodel.”

Vind een passend businessmodel

Tip 2: Reken niet op steun

“Ondernemers moeten niet verwachten dat de overheid of banken met een oplossing komen voor de hoge energierekening. De Nederlandse Bank heeft gezegd dat ondernemers de hoge energieprijzen zelf moeten oplossen. Net zoals het personeelstekort. De bank gaat uit van zelfregulering vanuit de sector. Op hulp vanuit de overheid hoef je niet te rekenen.”

Tip 3: Verduurzaam je bedrijf

“Kijk of je de energieprijzen kan opvangen door jouw bedrijf te verduurzamen. Wat kost een investering en bespaar je daar geld mee? Kijk bijvoorbeeld naar zonnepanelen of andere groene opties voor energie. Ook kan je onderzoeken of je de energieprijzen kan doorberekenen aan je klant. Het is goed om je opties uit te zoeken.”

Tip 4: Beperk de schade, kom in actie

“Wanneer jouw bedrijf door de hoge energierekening in de problemen komt, moet je dat onder ogen zien. Neem contact op met schuldeisers. Laat zien dat je mee wil werken aan een oplossing. Van jou als ondernemer wordt verwacht dat je alles doet om de schade te beperken. En dat je in actie komt.”

“Veel energieleveranciers zijn bereid om met je mee te denken. Doe je ze een goed voorstel op basis van reële cijfers, dan gaan ze daar vaak in mee. Zo kan je bijvoorbeeld een betalingsregeling met ze afspreken. Komen jullie er samen niet uit, dan zou schuldhulpverlening jou ook kunnen helpen als het niet lukt om de rekeningen te betalen.”

Tip 5: Stoppen kan een oplossing zijn

“Verbruik je als ondernemer veel stroom? Gaat je voorschot enorm omhoog? Het kan zijn dat je geen mogelijkheid ziet om de rekeningen te betalen. Hoge energieprijzen kunnen voor veel bedrijven net het laatste duwtje zijn. Stoppen met je bedrijf kan dan een oplossing zijn. Zorg dat je als het moet die keuze ook durft te maken. Hiermee voorkom je dat schulden nog verder oplopen.”

Krijg gratis advies

“Het kan lastig zijn om te bepalen wat de juiste stap is voor jouw organisatie. Gelukkig zijn er organisaties die met je mee willen denken. Zo kom jij tot de beste oplossing. Geldfit helpt je verder, zodat jij alles uit jouw onderneming kunt halen.” Bel direct met Geldfit.