particulier
particulier

Bereken de kosten van je bruiloft

Trouwen is een bijzonder moment, maar er komt ook veel bij kijken. Wat zijn de kosten van een bruiloft? Waar kan je gratis of goedkoop trouwen? Trouwen kost nu eenmaal geld. Een overzicht van de kosten geeft je inzicht. En vergeet ook niet onze handige bespaartips te lezen!

Wat kost een bruiloft?

Gemiddeld kost een bruiloft €15.000,-. Dat is flink wat geld! Gelukkig heb je de meeste kosten zelf in de hand. Jouw bruiloft is zo duur als je ‘m zelf maakt. Ook met een kleiner budget heb je genoeg mogelijkheden voor jullie dag. Bepaal daarom vooraf de kosten van jullie bruiloft. Zo weet je precies wat je in totaal te besteden hebt.

Gemiddelde kosten van bruiloft per onderdeel

Kosten trouwen

Bron: ThePerfectWedding.nl

Goedkoop trouwen: 7 bespaartips

Er zijn veel manieren om jullie speciale dag betaalbaar te houden. Nu is het afgesproken budget erg handig: je weet direct waar je op kunt besparen. Wij geven je 7 bespaartips.

  1. Trouw gratis/goedkoop op maandagochtend. De ceremonie is dan eenvoudig en duurt ongeveer 15 minuten.
  2. Gebruik niet het woord ‘bruiloft’. Ringen en bloemen zijn vaak duurder als je noemt dat je gaat trouwen.
  3. Regel zelf de bruidstaart, decoratie en bedankjes. Creatieve familieleden en vrienden dragen ook vaak graag een steentje bij!
  4. Vraag een auto van bekenden. Je bespaart hiermee al snel honderden euro’s op je trouwauto.
  5. Huur de fotograaf alleen in voor foto’s van jullie samen. Vraag een bruiloftsgast met een camera voor de rest van de dag.
  6. Houd de gastenlijst beperkt. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Nodig mensen uit die echt dichtbij je staan.
  7. Sla de overnachting op locatie over. Op je huwelijksreis kan je nog volop nagenieten en je bespaart weer zo’n €250,-.

Kies de vorm van trouwen

Als je gaat trouwen, kan je kiezen uit verschillende vormen. De vorm beperkte gemeenschap van goederen is standaard. Dit houdt in dat geld, persoonlijke bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had van jou zijn. Maar wat je tijdens het huwelijk opbouwt van jullie samen is. Wil je trouwen in volledige gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Dan ga je samen naar de notaris om dit te regelen en afspraken te maken.

Meer weten over de voor- en nadelen van deze vormen? Lees meer over vormen van trouwen.

Kosten na trouwen: hier moet je op letten

Trouwen heeft ook financiële gevolgen. Voorkom vervelende verrassingen. Bespreek dit ook voor de bruiloft met elkaar. Om welke geldzaken gaat het precies? Wijzer in Geldzaken helpt je met een handige checklist. Wij geven je alvast een aantal tips:

1. Overzicht van kosten na trouwen

Nu je samenwoont veranderen jullie inkomsten en uitgaven. Om te begrijpen hoeveel geld er binnenkomt en er uitgaat, is het belangrijk om overzicht te houden. Een huishoudboekje kan je hiermee helpen, online of via Excel.

2. Huis kopen of huis huren?

Kan je als partners beter een huis kopen of huren? Dat hangt af van jullie wensen en financiële situatie. Willen jullie een huis kopen? Met het stappenplan ‘Huis kopen als starter’ laten we zien hoe je dit doet.

3. Fiscaal partnerschap

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, ben je fiscaal partners van elkaar. Jij hoeft de Belastingdienst hierover niet te informeren. Dit doet de gemeente automatisch.

Pensioen en trouwen: regel je partnerpensioen

Als je gaat trouwen denk je vaak niet direct aan je pensioen. Toch is het slim om dit op tijd te checken. Een partnerpensioen is bijvoorbeeld niet standaard geregeld. Wat kan jij doen?

Heb je een pensioenregeling bij je werkgever? Dan kan jouw partner vaak een uitkering krijgen als jij zou overlijden. Ook als jij of je partner nog niet met pensioen is. Dit heet een partnerpensioen/nabestaandenpensioen. Als je spaart voor een werknemerspensioen, heeft je partner vaak recht op deze uitkering. In veel pensioenregelingen is partnerpensioen al opgenomen. Tip: check dit allebei bij je eigen pensioenuitvoerder.

Heb jij je partnerpensioen goed geregeld? Doe de checklist van Wijzer in Geldzaken. Meer weten over het opbouwen van je pensioen? Lees in dit artikel alles over pensioen opbouwen.

Stap het huwelijksbootje in!

Het is zover: jullie grote dag. Spannend, maar vooral genieten! Zeker nu jullie vervelende financiële verrassingen voorkomen en belangrijke geldzaken goed geregeld hebben.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.