particulier
particulier

Bereken de kosten van je bruiloft

Trouwen is een bijzonder moment, maar er komt ook veel bij kijken. Wat zijn de kosten van een bruiloft? Waar kan je gratis of goedkoop trouwen? Trouwen kost nu eenmaal geld. Een overzicht van de kosten geeft je inzicht. En vergeet ook niet onze handige bespaartips te lezen!

Wat kost een bruiloft?

Een bruiloft is vaak niet goedkoop. Gemiddeld besteden bruisparen zo’n €15.000 aan de mooiste dag van hun leven. Dat is flink wat geld! Gelukkig heb je de meeste kosten zelf in de hand. Jouw bruiloft is zo duur als je ‘m zelf maakt. Hebben jullie minder geld te besteden? Ook met een kleiner budget heb je genoeg mogelijkheden voor jullie dag.

Bepaal vooraf de kosten van jullie bruiloft

Zo weet je precies wat je in totaal te besteden hebt. Bedenk welke onderdelen voor jullie belangrijk zijn. Zo zie je direct of je goed op weg bent of ergens op moet besparen. Het maakt de voorbereiding ook leuker. Je voorkomt meningsverschillen over de uitgaven. Ook houd je overzicht en geniet je meer van de voorpret!

Gemiddelde kosten van bruiloft per onderdeel

Wat een bruiloft kost hangt af van de verschillende onderdelen. Trouwkleding, ceremonie, fotograaf: jij bepaalt zelf hoe duur elk onderdeel wordt. Aan welke onderdelen moet je denken? En hoeveel ben je per onderdeel kwijt?

Kosten trouwen

Bron: ThePerfectWedding.nl

Goedkoop trouwen: 7 bespaartips

Heb je minder geld te besteden? Er zijn manieren om jullie speciale dag betaalbaar te houden. Nu is jullie afgesproken budget erg handig: je weet direct waar je op kunt besparen. Zo is een goede fotograaf voor veel bruidsparen belangrijk om herinneringen vast te leggen voor later. Hieronder lees je 7 handige bespaartips. Zo zorg je dat je je bruiloft past binnen jullie budget.

1. Trouw op maandagochtend

Bij veel gemeenten kan je dan gratis of goedkoop trouwen. De ceremonie is dan slechts een formaliteit: sober en kort. Compenseer dit met een gezellig trouwfeest. Eventueel op een andere dag.

2. Vermijd het woord ‘bruiloft’

Ringen en bloemen zijn vaak een stuk duurder als je noemt dat je gaat trouwen. Noem dit dus niet direct en bespaar een mooi zakcentje.

3. Regel de bruidstaart, decoratie en bedankjes zelf

Het scheelt veel geld als je dit zelf kan (laten) maken met bijvoorbeeld DIY-pakketten. Creatieve familieleden, vrienden of kennissen dragen vaak graag een steentje bij aan jullie dag.

4. Vraag een auto van bekenden

Vraag je buurman, collega of kennis met een bijzondere auto. De eigenaar voelt zich vereerd en jij bespaart al snel honderden euro’s op je trouwauto. Iedereen blij!

5. Huur de trouwfotograaf alleen in voor de fotoshoot

Maak alleen professionele trouwfoto’s van jullie samen. Vraag voor de rest van de dag een bruiloftsgast met een goede camera en foto-skills. Zo spaar je heel wat dure arbeidsuren uit en heb je toch alle momenten vastgelegd.

6. Houd de gastenlijst beperkt

Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Kies ervoor om jullie mooiste dag met mensen te vieren die echt dichtbij staan. Voordeel: minder gasten zorgt ook voor een intiemere sfeer.

6. Sla de overnachting op locatie over

Je kan op de huwelijksreis nog volop nagenieten. En je houdt zo’n €250 in de portemonnee. Bonus!

Kosten na trouwen: hier moet je op letten

Nadat je getrouwd bent, verandert het een en ander op financieel gebied. Voorkom vervelende verrassingen aan de start van jullie huwelijk. Bespreek dit ook van tevoren met elkaar. Om welke geldzaken gaat het precies? Wijzer in Geldzaken helpt je met een handige checklist. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een inkomsten- en uitgavenoverzicht;
  • een huis kopen of huren;
  • fiscaal partnerschap.

Overzicht van kosten na trouwen

Nu je samenwoont veranderen jullie inkomsten en uitgaven. Om te begrijpen hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgaat, is het belangrijk om overzicht te houden. Dit kan je doen met het bijhouden van een huishoudboekje, online of via Excel.

Meer inzicht in je financiële situatie nodig? Geldfit geeft gratis en anoniem advies via deze test.

Huis kopen of huis huren?

Kan je als partners beter een huis kopen of huren? Dat hangt van jullie wensen en financiële situatie af. Ook de huizenmarkt speelt vaak mee. Willen jullie een huis kopen? Met het stappenplan Huis kopen als starter laten we zien hoe je dit doet.

Fiscaal partnerschap

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, word je fiscaal ook partners van elkaar. Jij hoeft de Belastingdienst hierover niet te informeren. Dit doet de gemeente automatisch. Wel goed om te weten: fiscaal partnerschap heeft voor- én nadelen.

Pensioen en trouwen: regel je partnerpensioen

Als je gaat trouwen denk je vaak niet direct aan je pensioen. Toch is het slim om dit op tijd te checken. Een ‘partnerpensioen’ is bijvoorbeeld niet standaard geregeld. Wat kan jij doen?

Wat is partnerpensioen?

Heb je een pensioenregeling bij je werkgever? Dan kan jouw partner vaak een uitkering krijgen als jij zou overlijden. Ook als jij of je partner nog niet met pensioen is. Dit heet een partnerpensioen of nabestaandenpensioen.

Heb ik een partnerpensioen?

Als je spaart voor een werknemerspensioen, heeft je partner vaak recht op deze uitkering. In veel pensioenregelingen is partnerpensioen al opgenomen. Tip: check dit allebei alvast bij je eigen pensioenuitvoerder.

Partnerpensioen aanvragen

Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan geeft de gemeente dit automatisch door aan het pensioenfonds. Woon je samen? Dan moet je je partner zelf aanmelden voor partnerpensioen. Het bedrijf waarvan je pensioen krijgt kan je hierbij helpen.

Bespreek jullie pensioenopbouw

Bekijk hoeveel pensioen jullie samen al hebben opgebouwd. Wees creatief: zijn er naast je pensioen meer manieren om te sparen voor je oude dag? Bedenk ook hoeveel je verwacht nodig te hebben na jullie pensioen. Hoe zit het dán met je woonlasten en hypotheek?

Heb jij je partnerpensioen goed geregeld? Doe de checklist van Wijzer in Geldzaken. Meer weten over hoe je goed voorbereidt op later? Lees in dit artikel alles over pensioen opbouwen.

Stap het huwelijksbootje in!

Het is zover: jullie grote dag. Spannend, maar vooral genieten. Zeker nu jullie vervelende financiële verrassingen voorkomen en belangrijke geldzaken goed geregeld hebben.

Met deze checklist ben jij helemaal klaar om in het huwelijksbootje te stappen!

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.