particulier
particulier

Wat kost een baby? Alle uitgaven op een rij

Er verandert veel wanneer je een kindje verwacht. Ook op financieel gebied. Wat kost een kind het eerste jaar? Welke regelingen kan je aanvragen? Wij hebben de belangrijkste kosten voor je op een rij gezet. Zo voorkom je onverwachte verrassingen.

Wat kost een kind per maand?

Een kind kost een tweeouder gezin ongeveer 15 procent van het besteedbaar inkomen volgens het CBS. Een eenoudergezin is een hoger percentage kwijt. Eén kind kost gemiddeld 23 procent van je besteedbaar inkomen. Onder het besteedbaar inkomen valt onder andere je maandelijkse salaris, kinderbijslag, kindgebondenbudget en andere toeslagen.

Kosten baby eerste jaar

Het Nibud heeft een handig overzicht gemaakt van de kosten die je kwijt bent aan een baby. Sommige spullen heb je per se nodig. Vaak maak je deze kosten voordat jouw baby geboren is. Denk aan zijn of haar eerste pakje, een wieg, commode en babyshampoo.

Kosten van een baby Bedrag in euro’s
Kleding 140,50
Verzorging 181,60
Babykamer 375
Totaal 688,10

Bron: Nibud

Overige kosten baby

Naast deze uitgaven, zijn er misschien ook extra spullen die je koopt. Als je jouw baby wilt vervoeren met de auto dan heb je een autostoeltje nodig. Of je wilt af en toe je handen vrij. Dan kan een box handig zijn. In het overzicht hieronder vind je extra kosten die bij een baby om de hoek komen kijken. Dit zijn dus geen noodzakelijke kosten.

Overige kosten baby Bedrag in euro’s
Box met matras 90
Boxkleed 25
Buggy 60
Kinderstoel 55
Autostoeltje 89
Kinderwagen 516
Matrasbeschermer 11
Flesje en speen 8
Flessenverwarmer 20
Flessenreiniger 3,50
Melkpoedercontainer 2
Buikdrager 80
Babyfoon 47
Weekendbedje 40
Traphekje 40
Wipstoeltje 35
Luiertas 55
Luiers 36,50

Bron: Nibud

Tip: zoek tweedehands babyspullen
Je kunt veel babyspullen lenen of tweedehands kopen, zoals een babybadje of box. Dat scheelt je vaak een mooi bedrag!

Kosten verloskundige

Tijdens je zwangerschap heb je meerdere keren contact met een verloskundige. Bijvoorbeeld voor echo’s om de groei van je baby te controleren. De meeste echo’s worden vergoed, maar niet allemaal. Voor de pretecho en de Nipt-test betaal je namelijk een deel van de kosten. Dit heet je eigen bijdrage. Vraag je verloskundige of zorgverzekering naar deze kosten.

Kosten kraamzorg

De eerste acht tot tien dagen vanaf de geboorte van je baby ontvang je kraamzorg. Een bijzondere tijd waar je van wilt genieten. Bij kraamzorg horen kosten. Een groot deel van de kosten van kraamzorg vergoedt jouw zorgverzekering. Een klein deel van de kosten betaal je zelf. Dit heet de eigen bijdrage voor kraamzorg.

Ben je aanvullend verzekerd? Dan zijn de kosten voor kraamzorg vaak gedekt. Bekijk de polis van je zorgverzekering. Daar kan je vinden hoe je bent verzekerd. Heb je vragen over de kosten voor kraamzorg? Neem dan contact op met je zorgverzekering.

Eigen bijdrage kraamzorg

Naast de kosten voor kraamzorg die vergoed worden vanuit je basisverzekering, betaal je ook een eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor kraamzorg is 4,70 per uur. Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) betaal je 19 euro per dag voor het kind en 19 euro per dag voor de moeder. Als je in het ziekenhuis verblijft als dit medisch noodzakelijk is, betaal je geen eigen bijdrage voor kraamzorg.

Kraampakket aanvragen

In een kraampakket vind je medische artikelen en verzorgingsproducten die nodig zijn tijdens je bevalling en de dagen erna. Denk aan een matrasbeschermer, kraamverband en onderleggers. Het kraampakket vraag je aan via je zorgverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars kan je een gratis kraampakket aanvragen. Soms moet je er wel voor betalen. Vaak hangt dit af van hoe je verzekerd bent.

Kosten bevalling ziekenhuis

Je kan kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, maar is het niet medisch noodzakelijk? Dan betaal je zelf de eigen bijdrage. Hoe hoog deze is, verschilt per ziekenhuis. Meestal ligt het bedrag tussen de 350 en 400 euro.

Ga je thuis bevallen? Of moet je bevallen in het ziekenhuis vanwege medische noodzaak? Dan betaal je niets. Je basisverzekering dekt alle kosten.

Minder werken na zwangerschap

Misschien ga je na de geboorte van je baby minder werken. Of stop je met werken. Je inkomsten veranderen hierdoor. Bereken met de WerkZorgberekenaar van Nibud in vijf stappen hoe je er nu financieel voor staat. Je ziet direct hoe je financiële situatie verandert als je na de komst van je baby minder gaat werken.

Start de WerkZorgBerekenaar

Verlof
Bij gezinsuitbreiding heb je vaak recht op verlof, zoals zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof. Ontdek via Wijzer in Geldzaken hoe verlof werkt, waar je recht op hebt en wat je moet regelen.

Recht op kinderbijslag

Heb je je kind aangegeven bij de gemeente? Dan ontvang je van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een brief. Via deze brief kun je kinderbijslag aanvragen. De kinderbijslag is voor iedereen gelijk. Je ontvangt elk kwartaal kinderbijslag om bijvoorbeeld de kosten voor je kind(eren) te betalen. Maar je mag zelf bepalen waar je dit geld aan uitgeeft.

Kosten kinderopvang

Als je weer gaat werken, heb je waarschijnlijk ook opvang nodig voor je kind. Dit brengt vaak kosten met zich mee. Kinderopvangorganisaties bepalen zelf hun uurtarief. De overheid stelt een maximumprijs vast. In 2022 geldt een bedrag van €8,50 per uur.

Kinderopvangtoeslag

Als je gebruikmaakt van kinderopvang heb je soms recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. De kinderopvangtoeslag krijg je niet automatisch, dus vraag dit zelf op tijd aan. Op de website van de Belastingdienst ontdek hoe je kinderopvangtoeslag aanvraagt.

Direct kinderopvangtoeslag aanvragen

 

Sparen voor je kind

Veel ouders starten na het krijgen van een kind ook vast met sparen voor later. Het is per ouder verschillend wat je later voor kind wilt betalen. Uitgaven waaraan je kunt denken zijn een rijbewijs of studie. Misschien weet je nu al dat je later de studie van je kind wilt betalen. Of wil je bijdragen aan een deel van de studiekosten. Het Geldplan Studie (klein)kinderen van het Nibud helpt je te bepalen hoeveel geld je opzij kunt zetten. 

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115. (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.