particulier
particulier

Je kind leren omgaan met geld

Hoe leer je je kinderen hoe ze goed moeten omgaan met geld? Goed omgaan met geld is belangrijk. Kinderen die op jonge leeftijd al leren hoe ze met geld om moeten gaan krijgen later minder vaak financiële problemen. Wij geven je 5 tips hoe je je kind leert omgaan met geld. Of check direct de Financiële Opvoedingswijzer van het Nibud.

Lees de Financiële Opvoedingswijzer

Praat met je kind over omgaan met geld

Al van jongs af aan leren kinderen dat geld waarde heeft. Leer je kind daarom al vroeg hoe hij of zij moet omgaan met geld door over geld te praten. Kinderen blijken namelijk vaak dezelfde mening over geld te hebben als hun ouders. Vertel daarom hoe jij geld verdient, spaart en uitgeeft. Maar praat ook over schulden, leg uit wat schulden zijn en hoe je die kan krijgen.

Praat spelenderwijs met je kind over geld. Doe bijvoorbeeld samen boodschappen en laat zien hoe je omgaat met een budget. Kijk na afloop samen naar jullie uitgaven. Of speel eens ‘winkeltje’ met je kind.

Geef je kind zakgeld om te leren omgaan met geld

De eerste kennismaking van jonge kinderen met geld is via zakgeld. Op deze manier kunnen ze oefenen met geld en leren ze de waarde van geld kennen. Hierdoor ontdekken kinderen dat ze niet alles kunnen kopen en soms keuzes moeten maken. Als kinderen jong zijn kun je de waarde van geld extra tastbaar maken door ze contant geld te geven. Ontdek wat per leeftijd de bedoeling is als je zakgeld aan je kind geeft.

Ontdek alles over zakgeld

Leer je kind geld sparen

Het is belangrijk dat je kind leert om geld te sparen. Zo leert het dat je niet direct alles kunt kopen. Grotere uitgaven moeten ze later namelijk ook plannen. Je kunt sparen aanmoedigen, door samen met je kind een spaardoel te verzinnen. Maak dit doel niet te groot, maar ook niet te klein. En leg uit dat ze even moeten wachten. Met de checklist ‘leren sparen’ van Wijzer in Geldzaken ontdek je hoe je je kind leert om te sparen.

Zo leer je je kind sparen

Open een bankrekening voor je kind

Je kind leert het beste omgaan met geld door ermee bezig te zijn. Open een bankrekening voor je kind en zorg dat hij of zij deze kan gebruiken. Van het pinnen van een ijsje, tot digitaal zakgeld krijgen en van salaris ontvangen tot sparen voor een mooi cadeau. Laat je kind ervaring opdoen met digitaal bankieren en geld. Zo leert je kind hoe het moet omgaan met geld.

Tip
Vaak zijn er speciale rekeningen voor kinderen waarin je als ouder regie kunt houden. Je kind kan dan bijvoorbeeld niet rood te staan. En je kunt betaallimieten instellen. Vergelijk verschillende rekeningen voor kinderen.

Eerste bijbaantje

Een bijbaantje is een belangrijk onderdeel om je kind te leren omgaan met geld. Hierdoor leert je kind verantwoordelijk om te gaan met financiën, sparen en budgetteren. Daarnaast ontwikkelen ze vaardigheden als communicatie, teamwork, verantwoordelijkheid en timemanagement. Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen en leert het goed omgaan met geld. Bekijk de 10 best betaalde bijbanen voor jongeren.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.