particulier
particulier

Geld lenen

Het is belangrijk dat je goed omgaat met geld lenen. Of je nu een creditcard hebt, je lening van DUO oppot of geld leent van vrienden. Geleend geld is namelijk niet van jou. Je moet het weer terugbetalen. Leen daarom niet meer dan je nodig hebt. En leen ook geen geld om een andere lening af te betalen.

Tip: Vaak is het niet nodig om geld te lenen. Misschien kan je door te besparen al beter rondkomen. Of check of je recht hebt op toeslagen via de potjes-check.

Geld lenen van DUO

Als je studeert leen je makkelijk geld van DUO, naast je basisbeurs. De rente is laag, waardoor je goedkoop kan lenen. Toch is het verstandig om alleen het bedrag te lenen dat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je studieschuld oploopt tot (tien)duizenden euro’s.

Geld lenen van vrienden en familie

Je kan ook geld lenen van vrienden en familie. Zorg ervoor dat je goede afspraken met elkaar maakt. En schrijf deze op. Bijvoorbeeld welk bedrag je leent, hoe je dit terugbetaalt en wanneer je het bedrag terugbetaalt. Zo voorkom je vervelende verrassingen en houd je jullie relatie goed.

Geld lenen van de bank

Moet je een grote uitgave doen? Dan kun je soms geld lenen bij de bank. Hier zitten wel voorwaarden aan. Zo betaal je rente. En moet je het geld binnen een bepaalde tijd terugbetalen. Vaak is geld lenen bij de bank een dure manier van lenen. Kijk daarom eerst of er ook nog andere mogelijkheden zijn.

Achteraf betalen bij een online winkel

Als je online iets bestelt, kun je soms kiezen voor achteraf betalen. Je hebt dan een lening bij het bedrijf. Die moet je soms snel terugbetalen. Ook betaal je soms rente. Je verliest sneller het overzicht over je uitgaven en raakt sneller in de problemen.

Achteraf betalen met een creditcard

Met een creditcard koop je producten, zonder dat er direct geld van je rekening wordt afgeschreven. Dit gebeurt in één keer aan het einde van de maand. Zo kan je geld uitgeven dat je niet hebt. En je verliest zo sneller het overzicht over je uitgaven.

Tip: Probeer om zo min mogelijk achteraf te betalen. Heb je nu niet genoeg geld om iets te kopen? Wacht dan nog even tot je wel genoeg geld hebt.

Geld lenen en je financiën

Meestal is het niet nodig om geld te lenen. Kijk eerst hoe je geld kan besparen. Wil je meer inzicht in je inkomsten en uitgaven? Zet dan eerst je inkomsten, uitgaven en leningen onder elkaar. Of gebruik een app. Zo is lenen misschien helemaal niet meer nodig.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.