particulier
particulier

Geld lenen

Of je nou een creditcard hebt, je lening van DUO oppot of geld leent van vrienden: het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Geleend geld is nou eenmaal niet van jou. Je kunt het gebruiken, maar je zult weer geld moeten binnenkrijgen om het bedrag dat je geleend hebt terug te betalen. Of dat nou op de korte of de lange termijn is. Leen niet zomaar méér dan je echt nodig hebt en leen ook geen geld om een andere lening af te betalen. Dat maakt de situatie er niet beter op, want je raakt gemakkelijk het overzicht kwijt.

Tip: Vaak is het ook helemaal niet nodig om geld te lenen. Misschien kan je door op een paar kleine zaken te bezuinigen beter rondkomen. Wil je meer inzicht in jouw inkomsten en uitgaven? Check dan jouw begroting op de website van Nibud. Binnen een paar minuten heb je een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Ook krijg je inzicht in de dingen waarop jij kunt bezuinigen.

Uitstel van betaling is ook geld lenen

Als je bij een webwinkel een bestelling doet, kun je er in de meeste gevallen voor kiezen om achteraf te betalen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker zo aankopen doen én dat deze steeds duurder zijn. Kies jij weleens voor achteraf betalen bij het online winkelen? Denk hier goed over na. Door achteraf te betalen, heb je als het ware een lening bij het bedrijf. Dit is een lening die je op korte termijn zult moeten afbetalen. Dit geldt ook voor aankopen met een creditcard. Door aankopen achteraf te betalen, kun je het zicht op je uitgaven verliezen en steeds sneller in de problemen komen.

Geld lenen en je financiën

Misschien heb je geen idee hoe je er financieel voorstaat. Breng daarom je financiële situatie in kaart, zoals je inkomsten, uitgaven en lopende leningen. Kijk vervolgens of jouw uitgavenpatroon bij je inkomsten past; blijft er wat over en is dat genoeg? Waar kun je nog op bezuinigen? En wanneer moet je het geleende geld weer terug betalen. Red je dat op die termijn? Wees hierin vooral eerlijk naar jezelf, daar heb je het meeste aan.

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.