particulier
particulier

Lenen bij bekenden

Soms kom je net even geld tekort aan het eind van de maand. Bij wie kun je dan terecht? Je ouders, of misschien wel bij vrienden? Wanneer zij hier niet moeilijk over doen, lijkt lenen soms aantrekkelijk. Maar pas altijd op… je wilt niet dat onenigheid over geld jullie goede relatie in de weg gaat staan.

Zo is er veel om af te wegen, voordat je van jouw directe naasten gaat lenen. Check allereerst altijd of terugbetalen wel mogelijk is en wanneer je dit denkt te gaan doen. Hier mag een ander je ook aan houden.

Hoeveel kun jij lenen?

Hoeveel je kunt lenen en terugbetalen, hangt af van je inkomen, woonsituatie en vaste lasten. Maar vergeet ook niet het leenbedrag zelf en de eventuele rente die daarbij hoort. Vrienden en familie rekenen meestal geen (of een lage) rente.

Ook al zullen bekenden niet zo gauw een deurwaarder op je af sturen, het is wel verstandig om afspraken te maken hoe je zo snel mogelijk terugbetaalt. Zo bewaar je de goede verhouding met hen. Echt heldere afspraken maak je door samen even op papier te zetten hoe en wanneer je de lening gaat aflossen. Dit voorkomt ruzies, wanneer jij je ook aan deze afspraken houdt.

Lenen in jouw situatie

Denk je dat het nodig is om te gaan lenen? Waarschijnlijk is het goed om wel eerst je situatie goed op een rijtje te zetten. Dit kan gemakkelijk met de tool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Hier kun je al jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven invullen.

Je krijgt dan direct een helder overzicht van het resultaat. Zo zie je of je echt geld tekort komt en misschien een keer wat kunt lenen. Maar probeer altijd eerst om zelf je structurele uitgaven te veranderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de handige tips die het Nibud geeft.

Start het Persoonlijk Budgetadvies

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.