particulier
particulier

Geld lenen bij vrienden en familie

Soms kom je net geld tekort. Je kan dan lenen van ouders of vrienden. Denk eerst goed na voordat je geld leent van bekenden. Check bijvoorbeeld eerst of je het bedrag kan terugbetalen. En wanneer je dat wil doen. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan.

Hoeveel geld kun jij lenen?

Hoeveel je kunt lenen en terugbetalen, hangt af van je inkomen, woonsituatie en vaste lasten. Maar vergeet ook niet het leenbedrag zelf en de eventuele rente die daarbij hoort. Vrienden en familie rekenen meestal geen (of een lage) rente.

Bekenden sturen niet zo gauw een deurwaarder op je af, maar het is wel verstandig om afspraken te maken. Bijvoorbeeld over hoe en wanneer je het bedrag terugbetaalt. Zo houd je jullie relatie goed. Zet de afspraken op papier. Dit voorkomt ruzies.

Geld lenen in jouw situatie

Denk je dat het nodig is om te gaan lenen? Waarschijnlijk is het goed om eerst je situatie op een rijtje te zetten. Dit kan met de tool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Hier vul je al jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven in. Je krijgt direct een helder overzicht van het resultaat. Zo zie je of je echt geld tekort komt en misschien een keer wat kunt lenen. Maar probeer altijd eerst om zelf je uitgaven te veranderen.

Start het Persoonlijk Budgetadvies

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.