particulier
particulier

Wat is ficaal partnerschap?

Ga je samenwonen met je partner? Dit heeft gevolgen voor de belasting die je betaalt of terugkrijgt. Meestal ziet de Belastingdienst jullie dan officieel als partners. Jullie zijn op dat moment fiscale partners van elkaar. Hierdoor kunnen jullie samen belastingaangifte doen. Hier zitten voor- en nadelen aan.

Wanneer ben je fiscaal partner voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst ziet jou en je partner automatisch als fiscale partners als jullie: 

  1. Getrouwd zijn
  2. Een geregistreerd partnerschap aangingen
  3. Een notarieel samenlevingscontract ondertekenden

In deze gevallen hoef je niks door te geven aan de Belastingdienst. Dit regelt jouw gemeente voor je.  

Ook als jullie niet-officieel samenwonen, zijn er een aantal situaties waarin jullie óók fiscale partners voor de Belastingdienst zijn. Bijvoorbeeld als jullie een huis kochten of samen een kind kregen. Ontdek op de website van de Belastingdienst of jullie fiscale partners zijn.  

Ontdek of jullie fiscale partners zijn

Voordelen fiscaal partnerschap

In de meeste gevallen heeft fiscaal partnerschap voordelen. Jullie doen samen belastingaangifte over je inkomen uit je werk, huis, bedrijf, spaargeld of beleggingen.

Fiscaal voordeel
Je hebt fiscaal voordeel, omdat je sommige uitgaven van je inkomen mag aftrekken. Dit zijn aftrekposten. Als fiscaal partners mag je jullie inkomsten en aftrekposten verdelen. Dit is vooral voordelig als één van jullie meer verdient. Zo verlaag je jullie inkomen en hoeven jullie minder belasting te betalen.  

Fiscaal voordeel 1: Hypotheekrente

Hebben jullie een hypotheek? Dan betaal je daar rente over. Dit noemen we ook wel hypotheekrente. De hypotheekrente is een aftrekpost. Dit noemen we hypotheekrenteaftrek. Je mag de hypotheekrente die je betaalt afhalen van het inkomen van degene met het hoogste inkomen. Zelfs als diegene niet de eigenaar van het huis is. Zo verlagen jullie je inkomen.

Fiscaal voordeel 2: Spaargeld

Net als de hypotheekrente mag je als fiscale partners ook je spaargeld bij elkaar brengen. Je betaalt namelijk over een deel van je spaargeld geen belasting. Dit gedeelte heet het heffingsvrije vermogen. Bij fiscaal partnerschap is het deel van je spaargeld waar je geen belasting over betaalt twee keer zo hoog.  

Fiscaal voordeel 3: Schenk- en erfbelasting

Erf je geld of schenkt iemand jouw partner geld? Je krijgt in dat geval een vrijstelling van de erf- en schenkbelasting. Vrijstelling betekent dat je niet allebei belasting hoeft te betalen. Ontdek hoeveel vrijstelling jullie hebben op de erfbelasting. Of bereken hoeveel schenkbelasting jullie moeten betalen.

Bereken schenkbelasting

Nadelen fiscaal partnerschap

Er kunnen ook een aantal nadelen aan fiscaal partnerschap zitten. Het inkomen van jou en je partner wordt bij elkaar opgeteld. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder toeslagen ontvangt. Hieronder noemen we drie nadelen van fiscaal partnerschap.

Fiscaal nadeel 1: Toeslagen

De hoogte van de huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget hangt af van je inkomen. Als jullie fiscale partners zijn kijkt de Belastingdienst naar jullie totale inkomen. Hoe hoger dit inkomen is, hoe lager de toeslag die je ontvangt.

Ben je benieuwd of jullie recht hebben op toeslagen? Bereken direct op welke toeslagen jullie recht hebben via de potjes-check. Of ontdek hoe je zorgtoeslag aanvraagt en hoe je huurtoeslag berekent 

Start de potjes-check

Fiscaal nadeel 2: Giften

Geef je geld aan een goed doel? Als je minimaal 1% van je inkomen doneert mag je dit aftrekken van de belasting. Als fiscale partners kijkt de Belastingdienst naar jullie totale inkomen. Je moet dus meer doneren om aan 1% van je inkomen te komen en om het van de belasting te mogen aftrekken.

Fiscaal nadeel 3: Twee koophuizen

Hebben jullie als fiscale partners allebei een koophuis en gaan jullie in één van deze huizen samenwonen? Dan hebben jullie 1 keer recht op hypotheekrenteaftrek. Via de checklist eigen woning van de Belastingdienst zie je snel of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Samenwonen zonder fiscaal partnerschap

Je kan ook samenwonen zonder dat jullie fiscale partners zijn. Dit is wanneer jullie samenwonen zonder samenlevingscontract en niet aan de andere voorwaarden voldoen. In dat geval doen jullie apart belastingaangifte. Het is nog steeds belangrijk om jullie geldzaken goed te regelen 

Let op: Wonen jullie samen? Maar zijn jullie geen fiscale partners? Dan kan dit gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Ook maken jullie geen gebruik van andere voordelen van fiscaal partnerschap.  

Grip op je geld

Wil jij grip op je geld houden of krijgen? Doe dan anoniem de test en ontdek wat jij kan doen.