particulier
particulier

Wat is de energietoeslag?

Door de hoge energieprijzen kon je in 2022 de energietoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming voor huishoudens met een laag inkomen. 

Als je in de bijstand zat ontving je dit bedrag automatisch via jouw gemeente. Bij een laag inkomen (zonder bijstand) kon je het bedrag zelf aanvragen bij de gemeente.

De gemeente bepaalt wat precies de voorwaarden zijn. Denk aan de hoogte van je inkomen en op welke manier het bedrag uiteindelijk wordt uitbetaald.

Energietoeslag in 2023

Je kan op dit moment geen energietoeslag aanvragen. Misschien heb je hier al over gelezen op de website van de gemeente. Er zijn twee redenen voor:

  • De aanvraagperiode voor 2022 is voorbij. Vanaf 1 januari kun je geen energietoeslag meer aanvragen voor 2022.
  • Ook in 2023 komt er energietoeslag. De aanvraagperiode van 2023 is nog niet gestart. Ook zijn de bedragen en voorwaarden nog niet bekend.

Als er bekend is wanneer je de energietoeslag in 2023 kunt aanvragen, dan laten we het weten op de website van Geldfit.

Tot die tijd zijn er gelukkig ook andere manieren om meer inkomsten te krijgen of om geld te besparen.

Tips en andere oplossingen

Je kunt nu geen energietoeslag aanvragen, maar we hebben wel deze 3 tips om meer inkomsten te krijgen.

  1. Doe de potjes-check. Er zijn veel regelingen en toeslagen in je gemeente en landelijk. Met een paar vragen ontdek je welke jij mogelijk kunt krijgen. Je krijgt een handig lijstje, waarbij ook staat hoe je de potjes kunt aanvragen.
  2. Check of je in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Begin met de Noodfonds-check van Geldfit.
  3. Bekijk de bespaartips voor energie. Hier vind je kleine maatregelen om minder geld kwijt te zijn aan je energierekening.