particulier
particulier
Artikel

Energieprijzen 2022: wat zijn de ontwikkelingen?

De energiemarkt staat op zijn kop. De energieprijzen stijgen enorm. Dat merk je op je energierekening. Wat zijn de ontwikkelingen van de energieprijzen? Waarom stijgen de prijzen zo snel? En wat moet je doen als je energiecontract nu afloopt?

Waarom is gas en energie duurder geworden?

Er zijn veel redenen waarom de prijs van gas duurder is geworden. Doordat het voorjaar van 2021 er koud was, gebruikten mensen meer gas. Er was weinig voorraad van gas. Daarom stegen de prijzen. Ook het herstel van de economie na het eerste jaar van coronacrisis speelt een rol.

Mijn energiecontract loopt (binnenkort) af. Wat moet ik doen?

Als je energiecontract afloopt heb je 2 mogelijkheden:

  1. Niets doen

    Je energieleverancier verandert het contract dat je nu hebt automatisch in een variabel (flexibel) energiecontract. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Je betaalt dan elke maand andere prijzen.Veel energieleveranciers kunnen geen vaste prijs rekenen voor een nieuw energiecontract. Want misschien gaat hun eigen inkoopprijs van gas en energie wel verder stijgen. Daarom bieden ze alleen variabele energiecontracten aan.

  2. Overstappen naar een andere energieleverancier

    Je kunt ook kiezen voor een andere energieleverancier. Vaak bieden zij ook alleen variabele contracten aan. Het kan zijn dat ze een lager tarief aanbieden. Via de energievergelijker van de Consumentenbond zie je snel welk contract en welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is.

Ontwikkelingen energieprijzen: hoe verder?

Het is lastig om te zeggen of de gas- en energieprijzen zo hoog blijven. Of misschien wel gaan dalen. Dit komt vooral door de oorlog in Oekraïne en Rusland. Toch denken experts dat de energieprijzen voorlopig hoog blijven. Kijk hoe je kunt besparen op gas en energie.

Grip op je energie

Wil jij grip op je energie houden of krijgen? Kijk direct wat jij kan doen.

Neem contact met ons op

Onze medewerkers staan voor je klaar.

Telefoon
Bel gratis 0800-8115 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Chatten
Stel direct je vraag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Mailen
Mail je vraag en we reageren binnen twee werkdagen.