particulier
particulier

Waarom is gas en energie duurder geworden?

Er zijn veel redenen waarom de prijs van gas duurder is geworden. Zo was er weinig voorraad van gas. Daarom stegen de prijzen. Ook het herstel van de economie na het eerste jaar van coronacrisis speelt een rol.

Mijn energiecontract loopt (binnenkort) af. Wat moet ik doen?

Als je energiecontract afloopt heb je 2 mogelijkheden:

  1. Niets doen

    Je energieleverancier verandert het contract dat je nu hebt automatisch in een variabel (flexibel) energiecontract. Dit is een contract voor onbepaalde tijd. Je betaalt dan elke maand andere prijzen. Veel energieleveranciers kunnen geen vaste prijs rekenen voor een nieuw energiecontract. Want misschien gaat hun eigen inkoopprijs van gas en energie wel verder stijgen. Daarom bieden ze alleen variabele energiecontracten aan.

  2. Overstappen naar een andere energieleverancier

    Je kunt ook kiezen voor een andere energieleverancier. Vaak bieden zij ook alleen variabele contracten aan. Het kan zijn dat ze een lager tarief aanbieden. Via de energievergelijker van de Consumentenbond zie je snel welk contract en welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is.

Ontwikkelingen energieprijzen: hoe verder?

Het is lastig om te zeggen of de gas- en energieprijzen zo hoog blijven. Of misschien wel gaan dalen. Dit komt vooral door de oorlog in Oekraïne en Rusland. Toch denken experts dat de energieprijzen voorlopig hoog blijven. Kijk hoe je kunt besparen op energie.

Grip op je energie

Wil jij grip op je energie houden of krijgen? Kijk direct wat jij kan doen.